Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 91

Wątek: SAFARI - 20D i własnie z czym?

Norbert Slowik
    Guest

Domyślnie

wez kapelusz albo bejsbolufke koniecznie.
    i troche prondu w wiaderku. przejsciufki na gniazdka do ładowarki. i kamizelke fotograficzna lub wedkarska.
    majac aps cyfrowy masz wszystko tylko se pozycz konwerter 1.4
    wazne zebys nie robil zdjec wylacznie oczu tych zwierzat ale czasami z ogonem.

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Nie wiem, czy nie zabrałbym z sobą Canona 35-350 lub 28-300IS. Oba to L-ki, dlatego bardzo dobra jakość i wyjątkowo uniwersalne na taką eskapadę. Przynajmniej do jednej puszki podpiąłbym takie szkiełko.
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

EF 100-400L zamówione.
    Jaki monopod polecacie - tyko taki, żeby mnie doszczętnie nie zrujnował finansowo - ostro nadszarpnąłem budżet :wink:
    5D + L

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Jakoś manfrotto są dobre a możne je kupić za normalne pieniądze. Ja akurat mam 680B i jestem z niego zadowolony a dałem poniżej 200 zł

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    Jakoś manfrotto są dobre a możne je kupić za normalne pieniądze. Ja akurat mam 680B i jestem z niego zadowolony a dałem poniżej 200 zł
    Ale pewnie głowiczka jakaś by się przydała - jakoś słabo widzę kożystanie z monopoda bez niej.
    5D + L

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Musiał byś z obiektywem się wybrać do sklepu. W tej kwestii zdania są podzielone. Ja akurat bez kulowej sobie nie wyobrażam pracy z monopodem. Choć często spotykam ludzi co mają 200/1.8 czy 300/2.8 i robią bez głowicy bo im wygodniej.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Polecam GOLDPHOTO YH304 aktualnie koło 100zł czasami zakładam na niego 4kg szmelcu i nie narzekam Przydała by się jednak do niego jakaś głowica monopodowa żeby siedzą w samochodzie łatwo można było pochylac obiektyw np MANFROTTO 234RC. Nie polecam natomiast żadnych monopodów z głowicą kulową ( gdyż połowe czasu bedziesz tracił na poziomowanie zestawu.

Miasto
    Płock

Domyślnie

Wydaje mi sie właśnie, że z kulową jest tak jakbym miał podparte graty i mógł nimi manewrowac jak chce bez konieczności dokręcania.
    Natomist w innych głowicach zanim odblokuje płaszcztzny w których ostawię to mnie cos trafi po drodze
    Podkreślam, że mi się tak wydaje, gdyż nie używałem takich gadgetów.
    5D + L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Wydaje mi sie właśnie, że z kulową jest tak jakbym miał podparte graty i mógł nimi manewrowac jak chce bez konieczności dokręcania.
    Natomist w innych głowicach zanim odblokuje płaszcztzny w których ostawię to mnie cos trafi po drodze
    Podkreślam, że mi się tak wydaje, gdyż nie używałem takich gadgetów.
    Manfrotto 234RC ma jedno pokretło.Jest to głowiczka do monopodów.Zerknij na strone manfrotto lub do sklepów.Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 24-10-2007 o 10:44 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Panowie może mnie wspomogą doświadczeniem.
    Jak wspominałem wiele wskazuje na to, że i ja wybiore się do Kenii w grudniu i zastanawiam sie nad jakąś modyfikacją sprzętu który mam w posiadaniu konkretnie pod wyjazd właśnie.
    Dziekuję za porady z góry.
    Z mojego doświadczenia z pobytu w Kenii (byłem w październiku 2006):
    - na miejscu dobrze zastanów się nad wyborem Safari. Ja byłem w 3 parkach: Tsavo East, Tsavo West i Amboselli. Wycieczka w sumie na 3 dni. Masai Mara jednak wymiata, znacznie więcej zwierząt. Z tego co pamiętam grudzień to nie jest najlepsza pora na parki w Kenii - większość zwierząt przechodzi w tym czasie do Serengeti (Tanzania).
    Będąc w parku koniecznie zdecyduj się na dodatkowo płatną wizytę w wiosce Masajów. Warto, fajne zdjęcia.
    - polecam zakup Safari na miejscu u rezydenta biura z którego jedziesz (Neckerman czy TUI?). Odradzam biura lokalne,
    - na Safarii jesteś skazany na safari-busy (nie można wysiadać - z małymi wyjątkami). Dlatego zajmując miejsce w busie kieruj się wygodą korzystania z otwieranego dachu:-)
    - weź wodę z hotelu,
    - pamiętaj o wszędobylskim kurzu i dziurawych drogach - zabezpiecz sprzęt,
    - na wszelkie stawiane monopady/statywy w czasie jazdy bym nie liczył - jak już to w miescu noclegów, ale tam nie zawsze będzie co fotografować. W busach nie ma miejsca. Masz a to idealną podpórkę na otwieranym dachu,
    - nie rób zakupów pamiątek w trakcie Safari - pamiętaj że wszystko jest warte 40% ceny wywoławczej,
    - i na koniec: nie przestrasz się ciemności panujących w Kenii i stojących patroli z kałaszami:-)
    Biegam, bo lubię

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów