Panowie może mnie wspomogą doświadczeniem.
Jak wspominałem wiele wskazuje na to, że i ja wybiore się do Kenii w grudniu i zastanawiam sie nad jakąś modyfikacją sprzętu który mam w posiadaniu konkretnie pod wyjazd właśnie.
Dziekuję za porady z góry.
Panowie może mnie wspomogą doświadczeniem.
Jak wspominałem wiele wskazuje na to, że i ja wybiore się do Kenii w grudniu i zastanawiam sie nad jakąś modyfikacją sprzętu który mam w posiadaniu konkretnie pod wyjazd właśnie.
Dziekuję za porady z góry.
5D + L
borkomar - nie ma to jak autosugestia :wink: Sam siebie chcesz przekonać że 70-200TC to może wcale nie zły pomysł....otóż jest to cienki pomysł 100-400 da Ci znacznie więcej fanu i mniej stresu (qurcze czemu nie kupiłem 100-400 tyle kadrów przepadło) :wink: wyruszając w takie miejsce lepiej się zapożyczyć niż później żałować że coś nas ominęło.
NO wiem, wiem chyba przestane sobię tłumaczyć i zaczne myślec skąd wziąc $$$ na zabawki;-)
Poza tym mam więcej "dylematów", miałem kupić 40d a w tym wypadku chyba lepiej zaopatrzec się w szkła, po powrocie zrobić reorganizację - niepotrzebne sprzedac i dopiero 40d zakupić.
Ostatnio edytowane przez borkomar ; 19-10-2007 o 10:56
5D + L
Długie szkło na safari sie bardzo przydaje - ale dużo zależy od tego, jakie to będzie safari. Większość safari w Kenii i Tanzanii jest organizowana przez lokalne firmy, które wożą pasażerów jeepami (i podjeżdżają na ok 20-25 metrów do zwierząt) - więc wtedy z 70-200 dajesz spokojnie radę. Poza tym przewodnicy dobrze wiedzą, gdzie akurat przebywają zwierzęta, więc nie mają problemu z ich wytropieniem.
Chyba, że masz zamiar wynająć samochód i jeździć samemu - wtedy warto wziąć dłuższy obiektyw, bo prawdopodobnie nie podjedziesz tak blisko zwierząt.
Sam nie mam zamiaru jeździć.
Będzie to mój pierwszy tego rodzaju wypad i nie chce zaliczyć skuchy na początku.
Taki wariant z 70-200 by mnie bardzo satysfakcjinował - kupiłbym wtedy 40D nie dokupując żadnego szkła, ale jesli zabraknie mi tych 200mm to chyba sie poroje 8)
5D + L
Wg moich spostrzeżen ( przypominam ja na safari miałem maxymalną ogniskową 135mm) trzeba mieć obiektyw który pokryje swoim zakresem 100-300 ( najlepiej na cropie 1,6 ) . Wg mnie wybórów masz kilka:
- dokupić TC1,4 to najtańsze ale najgorsze rozwiązanie
- Sigma 100 -300 4,0 troche drożej świetna optycfznie ale brakuje stabilizacji
- canon 100-400 L IS ( i ja bym wybrał własnie to nawet kosztem sprzedania 70-200)
Właśnie taki wariant też rozważam - tyle, że sprzedałbym raczej mniej uniwersalne na takim wypadzie 85mm f1,8.
Bo jednak 70-200 jest swietne do street-foto.Mam jeszcze chwilke czasu wiec nie podpalam sie i chce pojąć najlepsza z możliwych decyzję - oczywiście jedyną zaporą są $$$ - ale takiego wyjazdu prędko nie powtórzę pewnie i nie chce żałować ze nie miałem odpowiedniego szkła.
5D + L
Albo może dokup Canona 100-300?? Używany możesz dostać poniżej tysiąca, będziesz go zakładał gdy 70-200 będzie za krótko. Oczywiście najlepiej mieć zapas, ale jak nie masz $ to może właśnie to wyjście będzie ok.
Ja sam też wybieram się do Kenii i Tanzanii w Grudniu i właśnie biorę 100-300 Canona (prawdopodobnie dokupię jeszcze 70-200 do drugiej puszki). Akurat tam zwierząt jest mnóstwo więc 300 mm po cropie nie powinno być za krótko.
Mam doświadczenia z podobnych safari, na których miałem przyjemność być - 300mm jest w zasadzie wystarczające (a już na pewno ja podróżuje się jeepem 4x4 i można pozwolić sobie na podjechanie na bliższą odległość do zwierząt).