Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 91

Wątek: SAFARI - 20D i własnie z czym?

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie 100-400IS L czy Extender 1.4x vs 2.0x do 70-200F4L

Panowie może mnie wspomogą doświadczeniem.
    Jak wspominałem wiele wskazuje na to, że i ja wybiore się do Kenii w grudniu i zastanawiam sie nad jakąś modyfikacją sprzętu który mam w posiadaniu konkretnie pod wyjazd właśnie.
    Dziekuję za porady z góry.
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Panowie może mnie wspomogą doświadczeniem.
    Jak wspominałem wiele wskazuje na to, że i ja wybiore się do Kenii w grudniu i zastanawiam sie nad jakąś modyfikacją sprzętu który mam w posiadaniu konkretnie pod wyjazd właśnie.
    Dziekuję za porady z góry.
    jak masz kase to bierz 100-400 - lepsza jakość niz 70-200 +tc. 100-400 to jeden słoik bez konieczności zmieniania ( tam się sporo kurzy wiec to ważna zaleta)

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    jak masz kase to bierz 100-400 - lepsza jakość niz 70-200 +tc. 100-400 to jeden słoik bez konieczności zmieniania ( tam się sporo kurzy wiec to ważna zaleta)
    Zgodze się pewnie że lepiej ale nie wiem czy dam rade z kasą by miec i 70-200 i 100-400 (poza tym waga tego spora będzie + innych gratów).
    100-400 wykożystam na safari i do niczego poza tym - tak mi sie wydaje.
    70-200 natomiast i street foto i portrecik jakiś.
    5D + L

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

borkomar - nie ma to jak autosugestia :wink: Sam siebie chcesz przekonać że 70-200TC to może wcale nie zły pomysł....otóż jest to cienki pomysł 100-400 da Ci znacznie więcej fanu i mniej stresu (qurcze czemu nie kupiłem 100-400 tyle kadrów przepadło) :wink: wyruszając w takie miejsce lepiej się zapożyczyć niż później żałować że coś nas ominęło.

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    borkomar - nie ma to jak autosugestia :wink: Sam siebie chcesz przekonać że 70-200TC to może wcale nie zły pomysł....otóż jest to cienki pomysł 100-400 da Ci znacznie więcej fanu i mniej stresu (qurcze czemu nie kupiłem 100-400 tyle kadrów przepadło) :wink: wyruszając w takie miejsce lepiej się zapożyczyć niż później żałować że coś nas ominęło.
    NO wiem, wiem chyba przestane sobię tłumaczyć i zaczne myślec skąd wziąc $$$ na zabawki;-)
    Poza tym mam więcej "dylematów", miałem kupić 40d a w tym wypadku chyba lepiej zaopatrzec się w szkła, po powrocie zrobić reorganizację - niepotrzebne sprzedac i dopiero 40d zakupić.
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 19-10-2007 o 10:56
    5D + L

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Długie szkło na safari sie bardzo przydaje - ale dużo zależy od tego, jakie to będzie safari. Większość safari w Kenii i Tanzanii jest organizowana przez lokalne firmy, które wożą pasażerów jeepami (i podjeżdżają na ok 20-25 metrów do zwierząt) - więc wtedy z 70-200 dajesz spokojnie radę. Poza tym przewodnicy dobrze wiedzą, gdzie akurat przebywają zwierzęta, więc nie mają problemu z ich wytropieniem.
    Chyba, że masz zamiar wynająć samochód i jeździć samemu - wtedy warto wziąć dłuższy obiektyw, bo prawdopodobnie nie podjedziesz tak blisko zwierząt.

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Długie szkło na safari sie bardzo przydaje - ale dużo zależy od tego, jakie to będzie safari. Większość safari w Kenii i Tanzanii jest organizowana przez lokalne firmy, które wożą pasażerów jeepami (i podjeżdżają na ok 20-25 metrów do zwierząt) - więc wtedy z 70-200 dajesz spokojnie radę. Poza tym przewodnicy dobrze wiedzą, gdzie akurat przebywają zwierzęta, więc nie mają problemu z ich wytropieniem.
    Chyba, że masz zamiar wynająć samochód i jeździć samemu - wtedy warto wziąć dłuższy obiektyw, bo prawdopodobnie nie podjedziesz tak blisko zwierząt.
    Sam nie mam zamiaru jeździć.
    Będzie to mój pierwszy tego rodzaju wypad i nie chce zaliczyć skuchy na początku.
    Taki wariant z 70-200 by mnie bardzo satysfakcjinował - kupiłbym wtedy 40D nie dokupując żadnego szkła, ale jesli zabraknie mi tych 200mm to chyba sie poroje 8)
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Wg moich spostrzeżen ( przypominam ja na safari miałem maxymalną ogniskową 135mm ) trzeba mieć obiektyw który pokryje swoim zakresem 100-300 ( najlepiej na cropie 1,6 ) . Wg mnie wybórów masz kilka:
    - dokupić TC1,4 to najtańsze ale najgorsze rozwiązanie
    - Sigma 100 -300 4,0 troche drożej świetna optycfznie ale brakuje stabilizacji
    - canon 100-400 L IS ( i ja bym wybrał własnie to nawet kosztem sprzedania 70-200)

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    - canon 100-400 L IS ( i ja bym wybrał własnie to nawet kosztem sprzedania 70-200)
    Właśnie taki wariant też rozważam - tyle, że sprzedałbym raczej mniej uniwersalne na takim wypadzie 85mm f1,8.
    Bo jednak 70-200 jest swietne do street-foto.Mam jeszcze chwilke czasu wiec nie podpalam sie i chce pojąć najlepsza z możliwych decyzję - oczywiście jedyną zaporą są $$$ - ale takiego wyjazdu prędko nie powtórzę pewnie i nie chce żałować ze nie miałem odpowiedniego szkła.
    5D + L

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Albo może dokup Canona 100-300?? Używany możesz dostać poniżej tysiąca, będziesz go zakładał gdy 70-200 będzie za krótko. Oczywiście najlepiej mieć zapas, ale jak nie masz $ to może właśnie to wyjście będzie ok.

Ja sam też wybieram się do Kenii i Tanzanii w Grudniu i właśnie biorę 100-300 Canona (prawdopodobnie dokupię jeszcze 70-200 do drugiej puszki). Akurat tam zwierząt jest mnóstwo więc 300 mm po cropie nie powinno być za krótko.

Mam doświadczenia z podobnych safari, na których miałem przyjemność być - 300mm jest w zasadzie wystarczające (a już na pewno ja podróżuje się jeepem 4x4 i można pozwolić sobie na podjechanie na bliższą odległość do zwierząt).

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów