Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 91

Wątek: SAFARI - 20D i własnie z czym?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wskrzeszajac watek - kilka praktycznych rad po safarii:

Nalezy ze soba zabrac:
    1. Dwa body - jeden z szerokim katem, drugi z tele - nie ma czasu i warunkow na przekrecanie obiektywow. Zwierzata podchodza dosc blisko do samochodu, co powoduje, ze w obiektywach tele nie mieszcza sie w kadrze.
    2. Dlugi, jasny obiektyw ze stabilizacja obrazu (ogniskowa do 600mm - po cropie).
    2. Szczelna i duza torbe foliowa do ochrony przed kurzem.
    3. Torbe do polozenia na okno/dach (tzw.: bean bag). Moze byc cos takiego: http://www.kinesisgear.com/r.html. Mnie wystarczyla duza kosmetyczka wypelniona ziarnami kukurydzy.
    4. Duza liczbe kart (zalezy od upodoban ale okolo 5GB na dzien to nie jest duza liczba).
    5. Zapas baterii.
    6. Filtr polaryzacyjny i oslone przeciwsloneczna na obiektyw.
    7. Maske przeciwpylowa oraz okulary.
    8. Monopod z glowica kulkowa.
    9. Ladowarke samochodowa do baterii.
    10. Gruszke, pedzelek oraz sciereczke do czyszczenia aparatu i obiektywow.
    11. Zewnetrzny flash - przy nocnym safari uzycie flasha jest dozwolone.

I jeszcze kilka uwag natury ogolnej:
    1. Upewnic sie, ze firma obslugujaca safari ma sprawne samochody, a kierowaca radiowy kontakt z innymi kierowcami - znacznie ulatwia to znajdowanie rzadkich zwierzat.
    2. Zwierzeta ogladac najlepiej wczesnym ranem i wieczorem przed zachodem slonca. Temperatura jest wtedy znosna, zwierzeta najaktywniejsze i oswietlenie najlepsze.
    3. Trzeba poprosic kierowce aby przy kazdym zatrzymaniu sie na zdjecia wylaczal silnik, a pozostalych pasazerow o nie wiercenie sie w samochodzie.

D.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Piwo za takie rady się należy...

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hej,

Na Malarię (a raczej przeciw) możesz kupić sobie tabletki - i nie trzeba tego brac przed i po powrocie - wystarczy brac w trakcie pobytu. W każdym kraju Afrykańskim w aptece dostaniesz (ja kupowałem w Zimbabwe), a kosztuje to na miejscu grosze (kilkadziesiąt złotych - dla kilku osob).
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker
    Hej,

Na Malarię (a raczej przeciw) możesz kupić sobie tabletki - i nie trzeba tego brac przed i po powrocie - wystarczy brac w trakcie pobytu. W każdym kraju Afrykańskim w aptece dostaniesz (ja kupowałem w Zimbabwe), a kosztuje to na miejscu grosze (kilkadziesiąt złotych - dla kilku osob).
    Pozdrawiam
    co brałeś konkretnie? Lariam? ja dziękuję, tego syfu dwa razy do ust nie wezmę, tylko Malarone

P.S.

przeczytałem raz jeszcze rady, czemu polecasz monopod z głowicą kulową???

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    przeczytałem raz jeszcze rady, czemu polecasz monopod z głowicą kulową???
    Bo taki miałem i się sprawdził. Jedna z osób zabrała monopod bez głowicy i widziałem jak się męczyła.

D.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dom3k
    Bo taki miałem i się sprawdził. Jedna z osób zabrała monopod bez głowicy i widziałem jak się męczyła.

D.
    OK, głowica tak, ale moim zdaniem nie kulowa

przecież monopod posiadając jedną nogę jest wystarczająco mobilny a zdjęć pionowych na nim raczej robić nie będziesz, dla mnie kula do szybkich zdjęć jest mało praktyczna, natomiast uwolnienie jednej płaszczyzny ruchu w monopodzie to jest moim zdaniem cała elastyczność, jaka jest konieczna...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    przecież monopod posiadając jedną nogę jest wystarczająco mobilny a zdjęć pionowych na nim raczej robić nie będziesz
    Otóż właśnie... Mam monopod z głowiczką monopodową z jedną osią. Zaleta - nic nie waży. Wada - właśnie nieraz chciało mi się zrobić pionowy kadr i trzeba było się gimnastykować. Kula by się przydała.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

I Kolega REV był na wypadzie - jakieś foto można zobaczyć Sam Celuje w jakiś wyjazd w grudniu i Kenia właśnie wchodzi również w grę.Pozdrawiam
    5D + L

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus Zobacz posta
    co brałeś konkretnie? Lariam? ja dziękuję, tego syfu dwa razy do ust nie wezmę, tylko Malarone
    Tak zle? Ja to zarlem w sumie przez prawie dwa miesiace, zero efektow ubocznych...
    Kupa złomu i Lightroom

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

ja też jadłem przez 8 tygodni i zadnych efektów ubocznych ( w 6 osób to wcinaliśmy ) no może za wyjątkiem wzmożonej przemainy materi następnego dnia po spożyciu . Jeść trzeba tydzień przed wyjazdem podczas wyjazdu i 3 tygodnie po.
    Co do głowicy to tez bym brał monopodowa - kulowa jest za bardzo problematyczna do ustawienia na monopodzie.
    A tak na koniec w Afryce byłem w 2003 roku - wtedy jakoś nie interesowała mnie fotografia zwierząt - miałem obiektyw 28-135mm na analogu - kurka ale ja frajer wtedy byłem

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów