Obrazy zamieszczone w galerii (także w wersji Full HD), zostały wygenerowane automatycznie w programie SNS-HDR i nie były później obrabiane. Materiał źródłowy został wykonany przez Mark'a D. Fairchild'a i można samemu ocenić jak wygląda. Źródłowe pliki w formacie OpenEXR, dostępne są na jego stronie.
Duczyński ładne foty robi, ale czasem efekt redukcji jasności partii jasnych jest zbyt wielki - co skutkuje "osmolonymi" chmurami. Technika HDR to potężna broń, ale trzeba jej używać z równie potężnym wyczuciem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ta galeria SNS-HDR robi niezłe wrażenie, co do rozpiętości tonalnej, upakowanej w 8-bitowej przestrzeni.
Ostatnio edytowane przez Sempoo ; 23-11-2009 o 12:51 Powód: Automerged Doublepost
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Polecam pozycję z powyższego linka. Mam, poczytałem 2x i naprawdę polecam... Nie bójcie się początku gdzie dość dużo wyjaśnień w oparciu o matematykę... Czaszki w oczach były (moje zdolności matematyczne były oceniane na miernie i w porywach dostatecznie), jednak na spokojnie można to ugryźć nawet jak się nie jest cyfronem... Podsumowując bardzo fajna książka o HDRi. Pozdrawiam.