Strona 15 z 22 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 216

Wątek: Canon 5D - AF - Kompendium

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Art i Beatx, tak da sie to zrobić bez większego problemu. Dajmy na przykład zdjęcie robione w pionie. Ustawiasz ostrość na twarzy centralnym punktem, i opuszczasz dłoń z aparatem jednocześnie przyciągając nadgarstek do twarzy, pracuj tylko ręką i dłonią, nie ruszaj głową i ciałem. Jeśli opuszczasz aparat to płaszczyzna ostrości w górnej części kadru przesuwa się za obiekt, a w dolnej części przed. Nie umiem tego opisać, ale umiem zastosować w praktyce, dużo gorsze od przekadrowywania są nawet najmniejsze ruchy w tył i przód osoby fotografowanej, a takie ruchy są wykonywane podświadomie dla utrzymania równowagi w nie naturalnej pozie. Przekadrowywanie w ten sposób z centralnego w narożnik klatki nie jest trudne, wymaga troche treningu.

Nie jest to łatwa sztuka, ale po wyćwiczeniu i zrozumieniu co i jak w końcu robi się to z automatu, przy zachowaniu koniecznej ostrożności. Ale komfort robienia zdjęć spada, tak jak w 40D ustawiałem ostrość bocznym, który był w okolicy mocnego punktu i leciutko przekadrowałem, byłem pewien tego, że jest ok i nawet nie sprawdzałem na wyświetlaczu efektów, teraz już po każdym zdjęciu sprawdzam czy jest ok, czy może poprawić.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

dokmar
    Guest

Domyślnie Mikroregulacja - wątpliwości

Witam i pozdrawiam wszystkich,
    Nie znalazłem odpowiedzi na moje wątpliwości czytając forum.
    Od wczoraj walczę z mikroregualcją dla 2 szkieł w 5D MarkII - 16-35 2.8 L oraz 70-200 2.8 L. Po kilku godzinach , ustawiłem idealnie środkowy AF ostry w linię na papierze milimetrowym przy f2.8. I tak dla 16-35 /+ 8/ dla 70-200 /+2/. Jakie było moje zdziwienie gdy stwierdziłem iż przy obu szkłach spadła mi rozdzielczość , średnio jest 3200 linii. Gdy oba obiektywy maja ustawioną mikroregulację na 0 to praktycznie w obu jest 3700 linii. Do końca tego nie rozumiem , wróciłem do ustawień fabrycznych - czyli na zero. Natomiast nurtuje mnie pytanie - dlaczego ? Oczy mam wporządku - czy może zawierzyć mikroregulacji i ustawić na +2 i +8 ?
    pozdr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    Art i Beatx, tak da sie to zrobić bez większego problemu. Dajmy na przykład zdjęcie robione w pionie. Ustawiasz ostrość na twarzy centralnym punktem, i opuszczasz dłoń z aparatem jednocześnie przyciągając nadgarstek do twarzy, pracuj tylko ręką i dłonią, nie ruszaj głową i ciałem. Jeśli opuszczasz aparat to płaszczyzna ostrości w górnej części kadru przesuwa się za obiekt, a w dolnej części przed. Nie umiem tego opisać, ale umiem zastosować w praktyce, dużo gorsze od przekadrowywania są nawet najmniejsze ruchy w tył i przód osoby fotografowanej, a takie ruchy są wykonywane podświadomie dla utrzymania równowagi w nie naturalnej pozie. Przekadrowywanie w ten sposób z centralnego w narożnik klatki nie jest trudne, wymaga troche treningu.

Nie jest to łatwa sztuka, ale po wyćwiczeniu i zrozumieniu co i jak w końcu robi się to z automatu, przy zachowaniu koniecznej ostrożności. Ale komfort robienia zdjęć spada, tak jak w 40D ustawiałem ostrość bocznym, który był w okolicy mocnego punktu i leciutko przekadrowałem, byłem pewien tego, że jest ok i nawet nie sprawdzałem na wyświetlaczu efektów, teraz już po każdym zdjęciu sprawdzam czy jest ok, czy może poprawić.
    Dzięki za podpowiedź.
    Muszę przyznać że metoda działa, a doszedłem do tego metodą prób i błędów eksperymentując aparatem ustawionym na statywie.
    Cała filozofia po zdjęciu aparatu ze statywu polegała na odtworzeniu ruchów ręką, które opisałeś.
    Niestety jest to zdecydowanie mniej komfortowe i wolniejsze działanie niż w przypadku np C40D.

Miasto
    Wronki

Domyślnie

Mało komfortowe to fakt, bo cały czas trzeba myśleć nad każdym, nawet najmniejszym ruchem ręki i ciała, ale z czasem można się przyzwyczaić. Ja tłumaczę sobie to tak, że muszę się trochę pomęczyć przy robieniu zdjęć, ale za to 5D da mi super obrazek

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

u mnie 5D współpracuje z 17-40, setką macro, 70-200 f4, używam tylko centralnego, bo boczne w mojej opinii to dekoracja. Z wyżej wymienionymi szkłami rewelacja i nawet nie wiem co to zagadnienie trafność AF. No ale są to ciemne szkła, zabawa zaczyna się na 50 1,4 tutaj mam 50% trafności i nieźle się muszę nacudować żeby taki wynik osiągnąć, w mojej praktyce praca 5D + jasna szkło to :
    1) tylko centralny
    2) niestety przymknięcie do 1,8 w przypadku 50 1,4
    3) delikatne przekadrowywanie
    4) ze 2 zdrowaśki
    5) kadrowanie późniejsze w kompie za pomocą cropa
    Żeby było jasne, nie winie body czy szkła, wychodzę z założenia że fizyki nie zmienię. Sądzę że gdyby 5tka miała boczne tak samo mocne jak centrala to nie ma o czym mówić, a kombinacje z cofaniem się po wyostrzeniu, czy przesuwaniem rąk a nie głowy... no sorry, ale nie w sprzęcie za taką kasę.

Przy okazji wątku chciałbym zapytać piątkowiczów, którzy mają 35L jak ten tandem się spisuje przy 1,4, tam jest szeroki kąt i przekadrowywanie to już chyba w ogóle rzeźnia na maksa i GO idzie w piz.u. Noszę się z zamiarem kupna tego szkieła, ale jak mam wydać 5kzł i mieć takie siupy na 1,4 jak z 50 to chyba tą kasę przeznaczę na macbooka.
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pracuję na 5DII ze szkłami 17-40, 24-70, 70-200 i 50L i nie narzekam na autofokus. Chociaż się głowię teraz, czy na drugą puchę wziąć stare 5D, czy 1Ds, głównym powodem do zastanawiania się jest właśnie autofokus. Bocznych nie używam, nawet jak miałem 1D czy tam 40D, nie wypada mi nic z GO, nawet na f/1,2 w przypadku 50mm.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu

Domyślnie

AF 5D to sprawa kontrowersyjna.
    Punkty boczne są kiepskie - nawet w dobrych warunkach, ale z jasnym szkłem potrafią zawieść.
    Sprawę ratuje punkt środkowy - on jest znacząco lepszy. Nie można mieć do niego większych zastrzeżeń.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Miasto
    Wronki

Domyślnie

Powiedziałbym, że nie można mieć do niego żadnych zastrzeżeń.

Domyślnie

Temat AF w 5D ciągle nie daje mi spokoju.

Ostatnio fotografowałem na ślubie znajomej. Obrazek z 5D rewelacyjny ale wciąż nie mogę się oswoić z AF, zwłaszcza w przypadku dynamicznych ujęć jak np. taniec.

Proszę zatem bardziej doświadczonych o rady.
    Jak sobie poradzić z ustawianiem ostrości w przypadku szybko zmieniających się scen.

Domyślnie

Niech i ja dorzucę swoje 3 grosze

Mam od 2 lat 5dmk1 z 24-70 i 100 macro bez IS, no i oceniam sprawę następująco:
    - AF w 5D nie przystaje do jakości produkowanych obrazów
    - boczne punkty dla mnie działają jak chcą - miewam przypadki, że nie ostrzą i już....
    - centralny punkt do statycznych ujęć dobry, ale z dobiegaczką loteria (zarówno AI focus jak i AI Servo)
    - w słabszych warunkach oświetleniowych różnie - imho nie jest tak źle żeby czynić z tego cechę charakterystyczną
    - w trybie serwo potrafi sobie urządzić jajca - ostatnio przy włączonym centralnym wyostrzył mi mniej więcej na skrajnym prawym- 3 lub 4 zdjęcia w serii, po czym wrócił do normy
    - używałem trochę analogowego sprzętu, D70s, D80, troszkę D90 i D700 no i stwierdzam, że 5d odstaje w tym zakresie i to znacznie
    - 9 punktów AF to jeszcze w 5dmk1 można było łyknąć, ale w 5dmk2 to w moim odczuciu d... Canona wypięta na klientów....

W mojej ocenie AF nie jest godny zaufania, choć aparat bardzo lubię i przy 12 mpx nie potrzeba więcej. Problem polega na tym jak po zrzuceniu fot wiele z nich jest nieostrych (najgorzej wtedy kiedy ujęcie wydaje się najciekawsze....)
    Bardzo liczyłem na 5dmk2 i pracę na zestawie starej piątki z nową, ale chyba kupię 1dmk3.
    Zawsze po właściwej stronie obiektywu

5d | 50/1.4 | 17-40L | 135 L | 70-200/2.8L | 580EXII | 430EXII

Strona 15 z 22 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów