Pokaż wyniki od 1 do 10 z 216

Wątek: Canon 5D - AF - Kompendium

Widok wątkowy

Zablokowany

Domyślnie

spoko, ale MC_ twierdzi ze u niego jest git (mimo iz nie moze udokumentowac tego zdjeciami z przyczyn - ktorych jak sam wspomnial - wyjasniac tutaj nie bedzie)
    MMM podobno tez rzekomo nie ma problemow z bocznymi punktami AF.
    ale ja i kilka osob ma takowe problemy.
    to cos tutaj nie gra
    to zalezy od charakterystyki tego w co celujesz peryferyjnym sensorkiem.

np na czarna kreche na bialym tle trafi bez problemu .
    dla obiektow mniej kontrastowych beda juz problemy.
    jesli akurat jakis charakterystyczny element bedzie skierowany zgodnie z kierunkiem sensora to blad bedzie duzy , albo i wogole nie pomierzy.
    sensor peryferyjny domaga sie prospopadlego elemnetu.
    one tak sa skonstruowane i nie jest to sparawa MMM czy MC , ani mojego aparatu. To sa obiektywne uwarunkwania techniczne.
    Czasami udaje sie przedsiwziac srodki zaradcze ot jakby obrot paratu po to zeby bylo prostopadle do sensora - ale nie zawsze to jest mozliwe.

Przyklady ostrych zdjec robionych sensorem bocznym niczego nie dowodza.
    Oczywiscie ze zdazaja sie - problem w tym ze prawdopodobuienstwo trafienia odleglosci jest mniejsze niz sensorem centralnym - tzn odsetek blednie trafionych bedzie znacznie wiekszy. Mowiac trywialnie - raz trafia . raz nie trafia .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez radioel Zobacz posta
    ja uważam że nawet kiedy ostrzę do pasa - ustawiając najpierw ostrość centralnym punktem na twarz/oczy i przesuwając obiektyw ku dołowi nawet przy F4.0 ta ostrość gdzies ucieka. Dobrze jest dopiero przy F5.0 mówię o szkłach 70-200 i 24-70L
    i masz racje , przy prawidlowej nastawie maksymalna rozdzilczoc bedzie znajdowac sie w polu obejmowanym przez sensor centralny , a ten po przekadrowaniu nie bedzie obejmowal interesujacego nas fragmentu.
    oczywiscie w tym fragmencie rozdzielczoc bedzie nieco nizsza od maksymalnej mozliwej do osiagniecia , ale formalnie przy tych przekadrowaniach ciagle pozostajemy w GO.

Mnie brakuje skutecznych sensorow peryferjnych w c5d i tez przekadrowuje - jest to zdecydowanie mniejsze zlo.

sam sensor centralny w c5d dziala wysmienicie , natomiast peryferyjne - ot jak w najtanszych canonkach z serii cxxxd-dokladnie tak samo , z tym ze FF jest b tolerancyjny na bledy ostrzenia.
    Ostatnio edytowane przez Wyspa Bahama ; 12-03-2010 o 14:04 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów