na canon rumors wyszedł CR3 ze nowy firmware do 5D MkII, ale pisza że nie ma słowa o 720 60 fps :-|
na canon rumors wyszedł CR3 ze nowy firmware do 5D MkII, ale pisza że nie ma słowa o 720 60 fps :-|
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Ja tam już nic nie reguluję.
Z rok temu, po zakupie 5-ki oczywiście wpadłem na świetny pomysł, że przetestuję wszystkie szkła z body i zaczęła sie zabawa w fotografowanie linijek, mikroregulację itp. Po kilku dniach stwierdziłem, że albo wszystko gra jak należy albo jestem już ślepy i odpuściłem.
Nie mam z żadnym ze swoich obiektywów problemów z ostrzeniem w punkt a także BF czy FF.
Nie miałem 5D w wersji I wiec nie wiem jak ma się porównanie AF, w stosunku do 30D działa podobnie, może troche lepiej ale to moje subiektywne odczucie. W porównaniu do 50D ten ostatni wypada najlepiej.
Narzekać nie mogę, jedynie w trybie servo przy bardzo szybko zbliżającym się obiekcie wprost na fotografujacego (fotografowanie rajdów samochodowych) czasem AF nie wyrabiał i potrafił się pogubić. Ale takie przypadki można by policzyć na palcach jednej ręki.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
powiem tak wersia II na 20 zdjęć 3 nie ostre ale to jest naprawdę dobry wynik... i nie uwiarzę jak ktoś powie że ma 100 na 100![]()
5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.
eee mikt nie mowi ze ma 100 na 100 bo nawet 1D tego nie ma.
a w takich warunkach to gdy 40D wymieklo to z 5D II spokojnie mialem z 90% trafionych
Dobra, to teraz ja mam pytanie.
Od tygodnia jestem posiadaczem 5D mkII i caly czas "ucze sie" obslugi jego AF.
O ile centralny punkt AF jest bezbledny i cholernie celny, to duzy klopot sprawiaja mi boczne punkty..
.. sa calkowicie bezuzyteczne.
Bardzo czesto robie ujecia na malych przyslonach (1.4, 1.8 ) obejmujac cala postac, jak np. w zdjeciach ponizej z dzisiejszego spaceru z żona (zostawilem exif)
1)
2)
Czy istnieje sposob, aby przy pomocy 5D mkII uzyskac ostra twarz w tego typu ujeciach?
Uzywanie centralnego punktu AF + przekadrowywanie nie sprawdza sie.. twarz wypada z glebi ostrosci (co widac na zalaczonych przykladach - szczegolnie na fotce nr.2)
Boczne punkty sa zawsze niecelne, jeszcze nie udalo mi sie ktorymkolwiek z nich ustawic ostrosc tam, gdzie chcialem.
Cholera, przeciez nie bede korzystal z LV zeby robic zdjecia, lub odchylac sie do tylu przy korzystaniu z centralnego punktu AF a nastepnie przekadrowywaniu.
Prosze o porade.. tylko bez sugestii typu "zamien puszke na D700" :]
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Niezmieniony AF to główny powód dla którego nie miałem ciśnienia na wejście w dwójkę...
C-F-K - forever
o, mellan
moze znasz odp. na moj dylemat?
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Ja jestem w bardzo podobnej sytuacji... wychodzą mi podobne efekty... narazie radzę sobie przymykaniem do szkła do F5.0 bo głębia zostaje nadal dosyć mała...
5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.
sprawdziłem u siebie właśnie, ale boczne mi ostrzą ok. testowałem przy oświetleniu żarowym co prawda.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Bo one ostrzą jak mają odpowiedni dla siebie kontrast. Na kontrastowych poziomych/pionowych liniach skuteczność jest przyzwoita. Ale w normalnych warunkach np. przy ostrzeniu na oczy modela ustawionego pod światło to jest kicha straszna, dlatego bocznych punktów przestałem używać w tydzień po zakupie 5D :-).
Już lepiej by zrobili gdyby ostrzenie zawsze było punktem centralnym a pozostałe punkty szeroko rozstawione po klatce służyłyby do wskazania pomiarowi światła najważniejszego miejsca w kadrze przy pomiarze matrycowym.