-
Początki nałogu
A więc...
...szkło wysłałem we wtorek, w piątek przed południem już było u mnie, więc wielkie podziękowania dla CSI na Żytniej za tak sprawną robotę.
Po otrzymaniu zrobiłem pierwsze testy, które pokazały, że szkiełko nie ma żadnych FF ani BF, trafia w punkt - o ile piątka jest w stanie trafić 
Co do pracy AF w piątce z tym szkłem na f1.8:
1. Na zewnątrz w dzień - jakieś 85% zdjęć w punkt. Świeetnie z małym ale - lecz o tym później.
2. W domu wieczorem przy świetle żarowym - jakieś 85% z lekko rozminiętą ostrością! Masakra.
3. W domu przy zgaszonym świetle, z założoną lampą - 100% w punkt!
Moja piątka w świetle żarowym wymaga jednak przymknięcia przesłony do 2.8 jeśli chcę mieć pewność na ostre zdjęcia, co jest paradoksem, bo wówczas chętnie użyłbym 1.8 czy 2.0.
Teraz dwa słowa o "małym ale" wspomnianym w punkcie pierwszym. Przy ostrzeniu na odległość około 200m szkło lubi ustawiać ostrość w połowie drogi! Muszę dokładnie kontrolować w wizjerze pracę AF. Wprawdzie przy tak dalekim ostrzeniu nie używa się f1.8, a od 2.8 problemu praktycznie nie widzi się na powiększeniu 50% to jednak zaintrygował mnie ten fakt i postanowiłem spytać o to na Żytniej.
W odpowiedzi dowiedziałem się, że polityka firmy Canon jest taka, że amatorskie szkło do portretów ma rysować właściwie portrety. I faktycznie w tej materii sprawdza się doskonale.
pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów