Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 216

Wątek: Canon 5D - AF - Kompendium

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daga Zobacz posta
    Ciekawy wątek .
    ... I mój 5d mII z C85 F1.8 nie potrafił absolutnie ustawić na modelach ostrości. Widziałam w wizjerze, że ustawia ją zupełnie gdzie indziej...

W dniu wczorajszym kolejne zakupione przeze mnie szkło (jak każde poprzednie) pojechało na Żytnią w celu regulacji. Jest to właśnie 85 1.8 mający gigantyczny FF przy większych odległościach, jak ktoś zresztą już tu napisał, ale najciekawsze co napiszę, to fakt, że serwisant stwierdził, że jeśli chodzi o 85 1.8 to niemal 100% tych szkieł nadaje się do regulacji o ile mają pracować z pełną klatką.

Ja po prostu mam już takie założenie, że do zakupu szkła muszę jeszcze doliczyć 101zł tytułem regulacji w serwisie, ale suma summarum efekty są naprawdę warte tych 101zł. Normalny koszt kalibracji szkła to 126zł ja posiadam już upust 20%

pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W moim przypadku podpięty do 50D 85/1,8 również wykazywał gigantyczny FF przy większej odległości więc serwisant niekoniecznie miał rację że problem jest przy pełnej klatce.

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

A więc...

...szkło wysłałem we wtorek, w piątek przed południem już było u mnie, więc wielkie podziękowania dla CSI na Żytniej za tak sprawną robotę.

Po otrzymaniu zrobiłem pierwsze testy, które pokazały, że szkiełko nie ma żadnych FF ani BF, trafia w punkt - o ile piątka jest w stanie trafić

Co do pracy AF w piątce z tym szkłem na f1.8:

1. Na zewnątrz w dzień - jakieś 85% zdjęć w punkt. Świeetnie z małym ale - lecz o tym później.
    2. W domu wieczorem przy świetle żarowym - jakieś 85% z lekko rozminiętą ostrością! Masakra.
    3. W domu przy zgaszonym świetle, z założoną lampą - 100% w punkt!

Moja piątka w świetle żarowym wymaga jednak przymknięcia przesłony do 2.8 jeśli chcę mieć pewność na ostre zdjęcia, co jest paradoksem, bo wówczas chętnie użyłbym 1.8 czy 2.0.

Teraz dwa słowa o "małym ale" wspomnianym w punkcie pierwszym. Przy ostrzeniu na odległość około 200m szkło lubi ustawiać ostrość w połowie drogi! Muszę dokładnie kontrolować w wizjerze pracę AF. Wprawdzie przy tak dalekim ostrzeniu nie używa się f1.8, a od 2.8 problemu praktycznie nie widzi się na powiększeniu 50% to jednak zaintrygował mnie ten fakt i postanowiłem spytać o to na Żytniej.

W odpowiedzi dowiedziałem się, że polityka firmy Canon jest taka, że amatorskie szkło do portretów ma rysować właściwie portrety. I faktycznie w tej materii sprawdza się doskonale.

pozdrawiam

Bywalec Awatar lukaszr
    Miasto
    PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    W odpowiedzi dowiedziałem się, że polityka firmy Canon jest taka, że amatorskie szkło do portretów ma rysować właściwie portrety.
    A co ma robić w takim razie nieamatorskie ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

makro, portret, street i tele czyli pewnie amatorski tele zoom canona poprawnie łapie ostrość tylko powyżej 200m a z bliska to już musisz tą 85/1.8 założyć.

Domyślnie zmiana na FF

Witam, mam 50d i od jakiegoś czasu wszystkie szkła kupuję pod FF no i nadszedł czas na zmianę. Jak wiadomo alternatyw nie ma, można tylko kupić 5d mk II, po przeczytaniu kilku testów w sieci wynika że są problemy z AF, że sobie nie radzi na bocznych polach ale że w centrum okej. No i tu moje pytanie do użytkowników 5D mkII czy faktycznie są takie problemy z AF?
    3000N, 50D,8 f3.5, 17-40L f4, 28 f2.8, 50 f1.4, 85 f1.8, 580ex

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Przede wszystkim nalezy przeszukac forum i nie odkrywac Ameryki na nowo.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jadwa Zobacz posta
    No i tu moje pytanie do użytkowników 5D mkII czy faktycznie są takie problemy z AF?
    rzeczywiscie temat w zasadzie nowy - dobre pytanie!
    dotychczas nigdzie nie przeanalizowano tej kwestii i bardzo ciezko w sieci oraz na forum o jakiekolwiek informacje na temat pracy AF w 5DII
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

No i tu moje pytanie do użytkowników 5D mkII czy faktycznie są takie problemy z AF?
    Ja nie zauważyłem.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Aż takich nie ma.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów