Strona 13 z 22 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 216

Wątek: Canon 5D - AF - Kompendium

Początki nałogu

Domyślnie

Czytając powyższe zastanawialem sie jak ja to robię.
    Tak samo jak MMM. Przekadrowanie i git. Sporadycznie zdarza mi się używać bocznych, gdy przekadrowywanie mi z jakichś powodów nie wychodzi, nie pasuje. W drastycznych sytuacjach mało kontrastowych z malutką GO zawsze zostaje przełącznik AF-MF i po problemie.

Co ciekawe co do przekadrowywania jako nawyku. Kolega w ten sposób używa 1Ds mk III. Z przyzwyczajenia.

Zablokowany

Domyślnie

Czytając powyższe zastanawialem sie jak ja to robię.
    Tak samo jak MMM. Przekadrowanie i git. Sporadycznie zdarza mi się używać bocznych, gdy przekadrowywanie mi z jakichś powodów nie wychodzi, nie pasuje. W drastycznych sytuacjach mało kontrastowych z malutką GO zawsze zostaje przełącznik AF-MF i po problemie.

Co ciekawe co do przekadrowywania jako nawyku. Kolega w ten sposób używa 1Ds mk III. Z przyzwyczajenia.
    zalezy od aparatu.
    w c5d odleglosc sensorow peryferyjnych do centralnego jest niewielka , wlasciwie ich lokalizacja jest bezsensowna.
    ale juz w cxxd - sa na tyle oddalone ze oplaca sie przelaczyc ( zreszta wygodnie joystykiem) i co najwazniejsze sa one krzyzowe , czyli dzialaja niemal tak skutecznie jak centralny.

Domyślnie

Do wszystkich osób piszących że nie mają problemów z utrzymaniem ostrości po przekadrowaniu.

Czy jesteście w stanie w przypadku ujęć przedstawionych poniżej ustawić ostrość w taki sposób aby cała postać była ostra, łącznie z głową modelki? Jeśli tak to w jaki sposób, czyli którym czujnikiem gdzie celować i jak przekadrować?

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    zalezy od aparatu.
    w c5d odleglosc sensorow peryferyjnych do centralnego jest niewielka , wlasciwie ich lokalizacja jest bezsensowna.
    ale juz w cxxd - sa na tyle oddalone ze oplaca sie przelaczyc ( zreszta wygodnie joystykiem) i co najwazniejsze sa one krzyzowe , czyli dzialaja niemal tak skutecznie jak centralny.

Faktycznie w Canonie 30D, który w moim subiektywnym odczuciu był lepszy pod względem AF niż w 5D, używałem bocznych częściej i masz rację, że ich rozmieszczenie miało duże znaczenie.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

ciekawe czy tobie uda sie uzyskac odpowiedz
    mi niestety to sie nie udalo.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ehh nie mozna edytowac.
    oczywiscie pisalem do kolegi ART
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 12-03-2010 o 14:37 Powód: Automerged Doublepost
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Wracając do mojego postu powyżej.
    Czy da się uzyskać ostrą całą postać celująć środkowym czujnikiem na głowę modela a następnie mocno przekadrowująć dla f=1.8?
    Pytam dlatego że próbowałem takiego zabiegu wielokrotnie i nie udaje mi się uzyskać dobrego efektu. A może nie należy przy takim ujęciu celować środkowym czujnikiem w głowę tylko gdzieś na tułów?
    Proszę o opinię bardziej doświadczonych.

Zablokowany

Domyślnie

A może nie należy przy takim ujęciu celować środkowym czujnikiem w głowę tylko gdzieś na tułów?
    Proszę o opinię bardziej doświadczonych,
    nie wiem czy to jest pytanie akurat do mnie :-D

ale wtym ujeciu jesli c5d to celowalbym sensorem srodkowym w klamre na pasku

jesli cxxd to wybralbym sensor gorny i celowal w twarz z leciutkim pozniej przekadrowaniem w bok

GO jest tutaj ok pol metra.

nawet jesli wycelowalbys s. centralnym w twarz i przekadrowal , to winna sie ona znalezc w GO ( na wyczucie oceniam ze bedzie to blad rzedu paru cm ) , ale oczywiscie rozdzielczosc troche spadnie.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
    Wracając do mojego postu powyżej.
    Czy da się uzyskać ostrą całą postać celująć środkowym czujnikiem na głowę modela a następnie mocno przekadrowująć dla f=1.8?
    Pytam dlatego że próbowałem takiego zabiegu wielokrotnie i nie udaje mi się uzyskać dobrego efektu. A może nie należy przy takim ujęciu celować środkowym czujnikiem w głowę tylko gdzieś na tułów?
    Proszę o opinię bardziej doświadczonych.
    ja kadrowałbym na twarz i przekadrował
    ale to kwestia nie tylko przysłony, również odległości od modelki
    i ogniskowej

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

no wlasnie tak zrobilem josif
    ustawilem ostrosc centralnym na twarz i przekadrowalem.
    - efekt jaki jest kazdy widzi
    patent na klamre rowniez probowalem - wyszlo jeszcze gorzej niz przekadrowanie.
    a z kolei koncepcja na przekadrowanie z lekkim przechylem w tyl jest jeszcze mniej "celna" i loteryjna niz same boczne punkty
    na moje oko GO w przypadku tego zdjecia ma moze z 8-10 cm.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    no wlasnie tak zrobilem josif
    ustawilem ostrosc centralnym na twarz i przekadrowalem.
    - efekt jaki jest kazdy widzi
    ....
    Ja tam na tej miniaturce niewiele widzę - ogólnie jest niezbyt ostro, ale szczerze mówiąc nie wiem, czy ostrośc uciekła do przodu, czy do tyłu.

Strona 13 z 22 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów