Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 216

Wątek: Canon 5D - AF - Kompendium

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Wybacz, ale fotek przykładowych nie będę wstawiał z kilku powodów, których wyjaśniać tutaj nie będę.
    Pisząc, że "50tki nie przymykam bardziej niż do f1.8" miałem na myśli to, że robię na przesłonach od f1.4 (zazwyczaj) do f1.8 (sporadycznie).

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

czaje
    niestety nic mi nie wyjasniles i dalej jestem w kropce.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Trzeba było odezwać się wcześniej. W weekend byłem w Międzyzdrojach i była możliwość porównania.

Zablokowany

Domyślnie

wtedy mam podstawe aby wyslac aparat na zytnia twierdzac, ze w moim egzemplarzu boczne punkty zawodza.
    w nowym canonie sensor centralny to sensor krzyzowy + 4 sensory pomocnicze pojednycze . to daje wieksza czulosc i precyzje.

sensorki boczne to tylko pojednycze . one z definicju dzialaja gorzej.
    poprawia sytuacje jesli akurat uda sie tak obrocic aparat wokol osi optycznej obiektywu , zeby sensor boczny byl ustawiony prostopadle do jakiegos elementu na ktory ostrzysz ( np ramka okularow) - ale to przeciez nie zawsze jest mozliwe.
    pojedyncze sensory peryferyjne sa mocno zawodne i nie jest to sprawa regulacji.

Bywalec Awatar radioel
    Miasto
    Elblag

Domyślnie

ja uważam że nawet kiedy ostrzę do pasa - ustawiając najpierw ostrość centralnym punktem na twarz/oczy i przesuwając obiektyw ku dołowi nawet przy F4.0 ta ostrość gdzies ucieka. Dobrze jest dopiero przy F5.0 mówię o szkłach 70-200 i 24-70L
    5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200 wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

no wiesz.. ja o tym problemie z bocznymi punktami AF w 5D pisalem juz 2 tyg. wczesniej
    - w tym watku przeciez, podstrona 8
    mialem sie odezwac do ciebie wczesniej niz 2 tyg. temu?

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    pojedyncze sensory peryferyjne sa mocno zawodne i nie jest to sprawa regulacji.
    spoko, ale MC_ twierdzi ze u niego jest git (mimo iz nie moze udokumentowac tego zdjeciami z przyczyn - ktorych jak sam wspomnial - wyjasniac tutaj nie bedzie)
    MMM podobno tez rzekomo nie ma problemow z bocznymi punktami AF.
    ale ja i kilka osob ma takowe problemy.
    to cos tutaj nie gra
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Być może zależy to od konkretnego egzemplarza. Sztuką, którą optyczni mieli na testach była tragiczna. Wiem, bo osobiście sprawdzałem.
    Mój był używany przez Towersa, więc może sobie wybrał jakąś świetną sztukę. Nie mam pojęcia.

Zablokowany

Domyślnie

spoko, ale MC_ twierdzi ze u niego jest git (mimo iz nie moze udokumentowac tego zdjeciami z przyczyn - ktorych jak sam wspomnial - wyjasniac tutaj nie bedzie)
    MMM podobno tez rzekomo nie ma problemow z bocznymi punktami AF.
    to cos tutaj nie gra
    to zalezy od charakterystyki tego w co celujesz peryferyjnym sensorkiem.

np na czarna kreche na bialym tle trafi bez problemu .
    dla obiektow mniej kontrastowych beda juz problemy.
    jesli akurat jakis charakterystyczny element bedzie skierowany zgodnie z kierunkiem sensora to blad bedzie duzy , albo i wogole nie pomierzy.
    sensor peryferyjny domaga sie prospopadlego elemnetu.
    one tak sa skonstruowane i nie jest to sparawa MMM czy MC , ani mojego aparatu. To sa obiektywne uwarunkwania techniczne.
    Czasami udaje sie przedsiwziac srodki zaradcze ot jakby obrot paratu po to zeby bylo prostopadle do sensora - ale nie zawsze to jest mozliwe.

Przyklady ostrych zdjec robionych sensorem bocznym niczego nie dowodza.
    Oczywiscie ze zdazaja sie - problem w tym ze prawdopodobuienstwo trafienia odleglosci jest mniejsze niz sensorem centralnym - tzn odsetek blednie trafionych bedzie znacznie wiekszy. Mowiac trywialnie - raz trafia . raz nie trafia .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez radioel Zobacz posta
    ja uważam że nawet kiedy ostrzę do pasa - ustawiając najpierw ostrość centralnym punktem na twarz/oczy i przesuwając obiektyw ku dołowi nawet przy F4.0 ta ostrość gdzies ucieka. Dobrze jest dopiero przy F5.0 mówię o szkłach 70-200 i 24-70L
    i masz racje , przy prawidlowej nastawie maksymalna rozdzilczoc bedzie znajdowac sie w polu obejmowanym przez sensor centralny , a ten po przekadrowaniu nie bedzie obejmowal interesujacego nas fragmentu.
    oczywiscie w tym fragmencie rozdzielczoc bedzie nieco nizsza od maksymalnej mozliwej do osiagniecia , ale formalnie przy tych przekadrowaniach ciagle pozostajemy w GO.

Mnie brakuje skutecznych sensorow peryferjnych w c5d i tez przekadrowuje - jest to zdecydowanie mniejsze zlo.

sam sensor centralny w c5d dziala wysmienicie , natomiast peryferyjne - ot jak w najtanszych canonkach z serii cxxxd-dokladnie tak samo , z tym ze FF jest b tolerancyjny na bledy ostrzenia.
    Ostatnio edytowane przez Wyspa Bahama ; 12-03-2010 o 14:04 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    ... MMM podobno tez rzekomo nie ma problemow z bocznymi punktami AF.
    to cos tutaj nie gra
    MMM nie pisał, że nie ma problemów z bocznymi. MMM pisał, że nie ma problemów po przekadrowaniu z centralnym #111

Zablokowany

Domyślnie

MMM nie pisał, że nie ma problemów z bocznymi. MMM pisał, że nie ma problemów po przekadrowaniu z centralnym
    wyciagnalbym nawet inny wniosek - jesli przekadrowuje tzn , ze ma - tak jak wszyscy

Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów