Pokaż wyniki od 1 do 10 z 216

Wątek: Canon 5D - AF - Kompendium

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Tak jak napisałem, po prostu celuję centralnym, przekadrowuję i nic więcej, wychodzi. Może twój aparat ma minimalny BF, który po przekadrowaniu robi się jeszcze większy na tyle że staje się widoczny?
    BF nie stwierdziłem. Na centralnym bez przekadrowania ostrość jest w punkt i dodatkowo na 50@1.4 na 1.4 żyleta o której mogłem tylko pomarzyć na 40D.

Zastanawia mnie, jak to jest możliwe, że Tobie (MMM) wychodzi przekadrowywanie z centralnego. Ja próbowałem już na dziesiątki sposobów i nie udaje się utrzymać w GO jeżeli przekadruję dalej niż poza koło pomiaru centralnego - jak napisał BeatX.

Piszę o przypadku przekadrowania z centralnego dla szkła 50@1.4 na f=1.4 gdzie postać fotografowana jest do pasa.

Zablokowany

Domyślnie

Zastanawia mnie, jak to jest możliwe, że Tobie (MMM) wychodzi przekadrowywanie z centralnego. Ja próbowałem już na dziesiątki sposobów i nie udaje się utrzymać w GO jeżeli przekadruję dalej niż poza koło pomiaru centralnego - jak napisał BeatX.

Piszę o przypadku przekadrowania z centralnego dla szkła 50@1.4 na f=1.4 gdzie postać fotografowana jest do pasa
    przekadrowujac nie wychodzi sie poza GO.

ale treba jedno podkreslic.

GO to jest obszar o pewnej malej , dopuszczalnej nieostrosci.
    jesli idelanie wyostrzyles i przekadrowujesz , to formalnie w interesujacym miejscu kadru nastapi jakis spadek rozdzielczosci w stosunku do maksymalnej , ciagle jednak bedzie on akceptowalnie maly.

To zalezy od warunkow obserwacji , ale najczesciej golym okiem tego spadku rozdzielczosci nie mozna zobaczyc - moza ewentualnie pomierzyc.

Zgoda , na dluzszej ogniskowej np 100 mm i 2,0 kiedy potrzebujesz ostrosc np na zrenice oczu , to przekadrowanie spowoduje ze jestes wprawdzie w GO ale subiektywnie czuje sie ze mogloby byc lepiej.

Ale poza GO sie nie wypada.

Domyślnie

Spadek ostrości po wyostrzeniu centralnym czujnikiem i przekadrowaniu w zakresie koła pomiaru centralnego jest jeszcze akceptowalny.
    Dalsze kadrowanie poza obszar koła pomiaru centralnego skutkuje większym spadkiem ostrości aż do całkowitego nieakceptowalnego "mydła", ponieważ zmiana płaszczyzny aparatu podczas kadrowania zmienia się mocno i w przypadku GO która ma 15 cm ostrość (tak jak wspominał MMM) ląduje za fotografowanym obiektem.

Manewr ostrzenia centralnym czujniekiem i przekadrowanie do np. prawego górnego obszaru (mocny punkt zdjęcia) a następnie cofnięcie się zapewnia super ostre zdjęcie, ale takie działanie ma swoje wady. Trwa długo i w każdym przypadku nie wiadomo o ile należy odchylić się do tyłu.

Uprawnienia umieszczania postów