Strona 11 z 21 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 216

Wątek: Canon 5D - AF - Kompendium

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W srode biore po raz pierwszy 5D2+400L w teren na caly dzien zamiast 20D Bede mial okazje w koncu w pelni zweryfikowac roznice AF 20 vs 5d2 w temacie przyrodniczym.

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Siudym moglbys napisac jakich jasnych obiektywow uzywasz?
    Moze musze nauczyc sie "komponowac" centralnie + ewentualne wykadrowanie na kompie heh :-|
    Napisalem przeciez wczesniej:
    Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Fakt, ze szkiel 1.2/1.4 nie posiadam, ale 85 1.8 czy 20 1.8 z GO wylatywac potrafia przeciez.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 09-03-2010 o 11:27

Zablokowany

Domyślnie

5D mk II czy moze jednak 5D mk I ?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brosna Zobacz posta
    5D mk II czy moze jednak 5D mk I ?
    Ja na Twoim miejscu juz dawno bym osiwial ... Sądzisz ze w innym watku ludzie odpowiedza inaczej? Tu rozmawiamy o AF, wiec prosze bez wprowadzania offtopica ..

Zablokowany

Domyślnie

bo trzeba wiedziec na co nastawiac ostrosc wiedzac ze AF boczny jest czuly tylko na linie pionowe. Oj przydalby sie ludziom powrot do analoga

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

cholera ale nowosc
    ..myslisz, ze nie wiedzialem o tym na jakie linie sa czule boczne punkty w 5D?
    z ktorych bym nie korzyslal i w jakiej orientacji nie trzymal aparat - to i tak nie wplynelo na celnosc tych punktow.
    sa niecelne i tyle.
    dla uspokojenia napisze, ze po testach na D700 stwierdzam, ze z ta puszka rowniez rozowo nie jest, jezeli chodzi o celnosc bocznych punktow ;]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

BeatX - Dzięki za test jaki zrobiłeś na żółtym forum.
    Mam podobny dylemat do Twojego, a mianowicie przekadrowywanie z centralnego sprawdza się tylko w zakresie do bocznych punktów ponieważ dalsze przekadrowanie skutkuje wyjście poza zakres GO. Czy w przypadku chęci umieszczenia głównego motywu ujęcia bardziej z boku kadru używasz bocznych punktów i dodatkowo lekko przekadrowujesz?
    Chciałoby się mieć ostrość taka jak z punktu centralnego ale boczne nie są już celne.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
    BeatX - Dzięki za test jaki zrobiłeś na żółtym forum.
    Mam podobny dylemat do Twojego, a mianowicie przekadrowywanie z centralnego sprawdza się tylko w zakresie do bocznych punktów ponieważ dalsze przekadrowanie skutkuje wyjście poza zakres GO. Czy w przypadku chęci umieszczenia głównego motywu ujęcia bardziej z boku kadru używasz bocznych punktów i dodatkowo lekko przekadrowujesz?
    Chciałoby się mieć ostrość taka jak z punktu centralnego ale boczne nie są już celne.
    nie-e, staram sie pozbyc nawyku korzystania z bocznych punktow w przypadku 5D.
    jedynie centralny.
    niestety na chwile obecna nie mam patentu na tego typu kadry o ktorych piszesz i poki co albo domykam przeslone, albo kadruje centralnie i minimalnie przekadrowuje - tak, zeby nie wyjsc poza "kolko" pomiaru centralnego.
    nie wiem dlaczego u MMM dziala przekadrowywanie jeszcze wieksze i na b. duzych przyslonach, a u nas nie - zastanawiajace to jest.
    narazie nie ma chyba innej opcji jak LV z face detection
    dla pocieszenia napisze, ze w przypadku f2.8 w zasadzie mozna smialo przekadrowywac i nie wyleci sie poza go
    (no chyba ze b. ciasne portrety)

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

No to coś jest nie tak z moim C5D2. Spokojnie robię bocznymi, potem przekadruje i z 50/1.4 do jednostkowych przypadków należy nietrafienie. Z 85/1.8 z resztą jest podobnie.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    No to coś jest nie tak z moim C5D2. Spokojnie robię bocznymi, potem przekadruje i z 50/1.4 do jednostkowych przypadków należy nietrafienie. Z 85/1.8 z resztą jest podobnie.
    na jakiej przeslonie udaje ci sie ustawiac ostrosc bocznymi punktami w przypadku obiektywow ktore wymieniles?

dobry przyklad podal ART:
    Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
    Piszę o przypadku przekadrowania z centralnego dla szkła 50@1.4 na f=1.4 gdzie postać fotografowana jest do pasa.
    MC_: w takiej sytuacji rowniez masz 99% trafien bocznymi punktami?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    MC_: moglbys pokazac przyklady zdjec, gdzie korzystales z bocznych punktow AF?
    (tylko zeby fotki mialy exif)
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 12-03-2010 o 11:39 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

50tki nie przymykam bardziej niż do f1.8, a 85 do f2. Czy 99% trafień jest to nie wiem, bo takich statystyk nie robię. Ale powyżej 90% to z całą pewnością. Oczywiście mówię tutaj o scenach statycznych, gdy osoba/przedmiot się nie rusza.

Strona 11 z 21 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów