Strona 11 z 22 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 216

Wątek: Canon 5D - AF - Kompendium

Domyślnie

BeatX - Dzięki za test jaki zrobiłeś na żółtym forum.
    Mam podobny dylemat do Twojego, a mianowicie przekadrowywanie z centralnego sprawdza się tylko w zakresie do bocznych punktów ponieważ dalsze przekadrowanie skutkuje wyjście poza zakres GO. Czy w przypadku chęci umieszczenia głównego motywu ujęcia bardziej z boku kadru używasz bocznych punktów i dodatkowo lekko przekadrowujesz?
    Chciałoby się mieć ostrość taka jak z punktu centralnego ale boczne nie są już celne.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
    Czy mógłbyś napisać coś więcej na temat przekadrowywania? Jak należy to robić aby tak jak w poście nr 75 głowę pięknej Pani utrzymać w głębi ostrości? Na co ostrzyć, jak przestawić aparat itp.?
    Tak jak napisałem, po prostu celuję centralnym, przekadrowuję i nic więcej, wychodzi. Może twój aparat ma minimalny BF, który po przekadrowaniu robi się jeszcze większy na tyle że staje się widoczny?

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

BeatX - Dzięki za test jaki zrobiłeś na żółtym forum.
    Mam podobny dylemat do Twojego, a mianowicie przekadrowywanie z centralnego sprawdza się tylko w zakresie do bocznych punktów ponieważ dalsze przekadrowanie skutkuje wyjście poza zakres GO. Czy w przypadku chęci umieszczenia głównego motywu ujęcia bardziej z boku kadru używasz bocznych punktów i dodatkowo lekko przekadrowujesz?
    Chciałoby się mieć ostrość taka jak z punktu centralnego ale boczne nie są już celne.
    nie-e, staram sie pozbyc nawyku korzystania z bocznych punktow w przypadku 5D.
    jedynie centralny.
    niestety na chwile obecna nie mam patentu na tego typu kadry o ktorych piszesz i poki co albo domykam przeslone, albo kadruje centralnie i minimalnie przekadrowuje - tak, zeby nie wyjsc poza "kolko" pomiaru centralnego.
    nie wiem dlaczego u MMM dziala przekadrowywanie jeszcze wieksze i na b. duzych przyslonach, a u nas nie - zastanawiajace to jest.
    narazie nie ma chyba innej opcji jak LV z face detection
    dla pocieszenia napisze, ze w przypadku f2.8 w zasadzie mozna smialo przekadrowywac i nie wyleci sie poza go
    (no chyba ze b. ciasne portrety)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

No to coś jest nie tak z moim C5D2. Spokojnie robię bocznymi, potem przekadruje i z 50/1.4 do jednostkowych przypadków należy nietrafienie. Z 85/1.8 z resztą jest podobnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Tak jak napisałem, po prostu celuję centralnym, przekadrowuję i nic więcej, wychodzi. Może twój aparat ma minimalny BF, który po przekadrowaniu robi się jeszcze większy na tyle że staje się widoczny?
    BF nie stwierdziłem. Na centralnym bez przekadrowania ostrość jest w punkt i dodatkowo na 50@1.4 na 1.4 żyleta o której mogłem tylko pomarzyć na 40D.

Zastanawia mnie, jak to jest możliwe, że Tobie (MMM) wychodzi przekadrowywanie z centralnego. Ja próbowałem już na dziesiątki sposobów i nie udaje się utrzymać w GO jeżeli przekadruję dalej niż poza koło pomiaru centralnego - jak napisał BeatX.

Piszę o przypadku przekadrowania z centralnego dla szkła 50@1.4 na f=1.4 gdzie postać fotografowana jest do pasa.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    No to coś jest nie tak z moim C5D2. Spokojnie robię bocznymi, potem przekadruje i z 50/1.4 do jednostkowych przypadków należy nietrafienie. Z 85/1.8 z resztą jest podobnie.
    na jakiej przeslonie udaje ci sie ustawiac ostrosc bocznymi punktami w przypadku obiektywow ktore wymieniles?

dobry przyklad podal ART:
    Piszę o przypadku przekadrowania z centralnego dla szkła 50@1.4 na f=1.4 gdzie postać fotografowana jest do pasa.
    MC_: w takiej sytuacji rowniez masz 99% trafien bocznymi punktami?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    MC_: moglbys pokazac przyklady zdjec, gdzie korzystales z bocznych punktow AF?
    (tylko zeby fotki mialy exif)
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 12-03-2010 o 11:39 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

50tki nie przymykam bardziej niż do f1.8, a 85 do f2. Czy 99% trafień jest to nie wiem, bo takich statystyk nie robię. Ale powyżej 90% to z całą pewnością. Oczywiście mówię tutaj o scenach statycznych, gdy osoba/przedmiot się nie rusza.

Zablokowany

Domyślnie

Zastanawia mnie, jak to jest możliwe, że Tobie (MMM) wychodzi przekadrowywanie z centralnego. Ja próbowałem już na dziesiątki sposobów i nie udaje się utrzymać w GO jeżeli przekadruję dalej niż poza koło pomiaru centralnego - jak napisał BeatX.

Piszę o przypadku przekadrowania z centralnego dla szkła 50@1.4 na f=1.4 gdzie postać fotografowana jest do pasa
    przekadrowujac nie wychodzi sie poza GO.

ale treba jedno podkreslic.

GO to jest obszar o pewnej malej , dopuszczalnej nieostrosci.
    jesli idelanie wyostrzyles i przekadrowujesz , to formalnie w interesujacym miejscu kadru nastapi jakis spadek rozdzielczosci w stosunku do maksymalnej , ciagle jednak bedzie on akceptowalnie maly.

To zalezy od warunkow obserwacji , ale najczesciej golym okiem tego spadku rozdzielczosci nie mozna zobaczyc - moza ewentualnie pomierzyc.

Zgoda , na dluzszej ogniskowej np 100 mm i 2,0 kiedy potrzebujesz ostrosc np na zrenice oczu , to przekadrowanie spowoduje ze jestes wprawdzie w GO ale subiektywnie czuje sie ze mogloby byc lepiej.

Ale poza GO sie nie wypada.

Domyślnie

Spadek ostrości po wyostrzeniu centralnym czujnikiem i przekadrowaniu w zakresie koła pomiaru centralnego jest jeszcze akceptowalny.
    Dalsze kadrowanie poza obszar koła pomiaru centralnego skutkuje większym spadkiem ostrości aż do całkowitego nieakceptowalnego "mydła", ponieważ zmiana płaszczyzny aparatu podczas kadrowania zmienia się mocno i w przypadku GO która ma 15 cm ostrość (tak jak wspominał MMM) ląduje za fotografowanym obiektem.

Manewr ostrzenia centralnym czujniekiem i przekadrowanie do np. prawego górnego obszaru (mocny punkt zdjęcia) a następnie cofnięcie się zapewnia super ostre zdjęcie, ale takie działanie ma swoje wady. Trwa długo i w każdym przypadku nie wiadomo o ile należy odchylić się do tyłu.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    50tki nie przymykam bardziej niż do f1.8
    heh to wiele wyjasnia :]
    sprobuj przy pomocy obiektywu 50/1.4 na przyslonie 1.4 badz 1.6 zrobic zdjecie calej sylwetki tak, aby ostra byla twarz.
    zdjecia ktore pokazalem wczesniej jako przyklady uwazasz, ze sa na luzaku do zrobienia przy korzystaniu z bocznych punktow AF?
    jezeli tak, to bardzo fajnie jakbys mogl to poprzec dowodami w postaci b. podobnych ujec.
    wtedy mam podstawe aby wyslac aparat na zytnia twierdzac, ze w moim egzemplarzu boczne punkty zawodza.

Strona 11 z 22 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów