Zobacz wyniki ankiety: Kupilem/uzywam Canona 5D Mark II i wg mnie:

Głosujących
123. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 94

Wątek: Opinia o moim Canonie 5D Mark II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mBak Zobacz posta
    Już wiem co nieco o tym forum - postaram się więcej gaf nie popełniać. Na forum można pytać o wszystko, a w odpowiedzi usłyszeć: przeszukaj forum, lub nie usłyszeć odpowiedzi wcale.
    Pisząc o Canonie można pisać tylko dobrze... I najważniejsze nie dać się wciągnąć w dyskusję o wyższości innego sprzętu nad Canonem. A jeżeli ktoś zada pytanie w stylu co myślisz o Canonie - odpowiedź jedyna słuszna to brak odpowiedzi lub same pochwały.
    IMHO mocno generalizujesz i przesadzasz. Wystarczy tylko sensownie argumentować. Chyba na żadnym innym forum nie spotkasz tak totalnej krytyki sprzętu Canona - i wcale nie jest to zawsze krytyka nieuzasadniona.

Muflon dołączam się do pytania - ja bym dla ułatwienia podniósł stawkę na 25 tyś .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Już wiem co nieco o tym forum - postaram się więcej gaf nie popełniać. Na forum można pytać o wszystko, a w odpowiedzi usłyszeć: przeszukaj forum, lub nie usłyszeć odpowiedzi wcale.
    Pisząc o Canonie można pisać tylko dobrze...
    tu się mylisz..
    wystarczy tylko sensownie coś argumentować nie na zasadzie "moja racja jest najlepsza bo jest najmojsza"..
    i wcale tak gremialnie Canon chwalony nie jest..
    opatrz sobie na inne fora - jeśli nie ma grubszej awantury i nie sypią się wyzwiska i inne takie to tu nie ma cenzury.
    Do tego Canon nie sponsoruje w żaden sposób tego forum czy jego właścicieli jak to ma miejsce na forach nikona, sony czy olympusa więc nie mamy w sumie interesu żeby tak canona chwalić - jak będziemy narzekać to kolejne modele będą lepsze a tak spoczną na laurach (tu sam się łudzę że ktoś z canona te wypociny nasze czyta bo tak naprawdę mają nas w d...), więc poczytaj sobie jeszcze parę dni forum to może zdanie zmienisz.. a jak nie to trudno, płakać nie będziemy..
    a co do odsyłania do szukania to spróbuj co parę dni to samo pisać kolejnemu gościowi co dopiero co się zarejestrował i nie chce mu się użyć przycisku "szukaj" albo nawet zajrzeć do przyklejonych wątków - na temat "jaki obiektyw do portretów" albo "mam 3 tysiące, co kupić"

I najważniejsze nie dać się wciągnąć w dyskusję o wyższości innego sprzętu nad Canonem. A jeżeli ktoś zada pytanie w stylu co myślisz o Canonie - odpowiedź jedyna słuszna to brak odpowiedzi lub same pochwały.
    A wcale że nie - np. Canon nie ma odpowiednika znakomitego 14-24mm - za to szkło wielu "canonierów" dałoby się pociąć , a niektórzy tylko dla niego kupują d700 z 14-24. popatrz na wątki dotyczące 50/1.2, sprzętu do ślubów i całe mnóstwo innych..

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Ironia skierowana do kolegi mBak ktory kupil 5D jedynie dla filmowania mimo ze kamery sa lepsze w obrazowaniu. Jego opinia, ma prawo, ale jak widac jest sporo osob z odmienna opinia. Dziwi tylko ze nie kupil 7D albo GH1 za mniejsza $$.
    właśnie, Muflon i Kolekcjoner postawili chyba właściwe pytanie..
    co do tych kamer które obrazują tak samo albo podobnie to chyba najbliżej będzie właśnie do RedOne o którym wcześniej pisałem - tyle że ceny podstawowych klocków są w okolicach które wymieniliście czyli 20-25 tysięcy - tyle że dolarów (i od tego pułapu zaczyna się dopiero zabawa )
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 22-11-2009 o 23:07
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

tak na początku taka mała wzmianka, że zauważyłem, że foty są sporo ostrzejsze w PSie niż w LR czy używanym przeze mnie ACDSee. Nie wiem dlaczego tak jest ale tak jest.
    Ja ogólnie mam mieszane uczucia co do 5DII wcześniej miałem styczność z 5DI tylko raz. Uważam, że obrazowanie obu puszek jest świetne ale chyba mkI jest trochę lepszy, nie wiem jak to określić - ma odrobinę więcej magii? :-P Gdyby było mnie stać to sprawiłbym sobie mkI jako trzecie body(ale nie mam tyle kasy, a nawet jak bym miał to mając już i tak świetnego mkII raczej wolałbym zainwestować w jakieś szkiełko ;-) ) lub wymienił na niego 40D gdybym mógł(a nie mogę ponieważ potrzebuję też cropa i fpsów z 40D) Filmy wydają się ciekawym ficzerem. Póki co tylko się tym bawiłem ale robi to na mnie wrażenie i mam na uwadze żeby nad tym trochę popracować.
    Poza tym kwestia stałka i zoom. Jak by nie patrzeć stałki dodają do FFa takiego "final touch" to jak wisienka na torcie. Ja tam z puszki jestem zadowolony - widzę ogromna różnicę w obrazowaniu w porównaniu do cropa. Praca w trudnych warunkach(high iso) też zdecydowanie na plus. Jedyne co do czego mam wątpliwości to czy ta pucha jest warta aż tyle pieniędzy. Jeżeli korzystasz z opcji kamery - to na pewno tak. Jeżeli nie to lepiej wybrać mkI - których teraz coraz więcej w co najmniej przyzwoitym stanie. No chyba, że jest to narzędzie do zarabiania kasy i się i tak szybko zwróci.
    Ale co ja tam wiem, ja tylko biedny student jestem... ;-)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Wracajac do dyskusji..

Co do 5d2, nie odpowiada mi jego waga. majac 580, 24-70 i gripa reka boli (a nie jestem niskim czy slabym facetem), i BARDZO boli mnie fakt iz al servo jest.... niedopracowane.

Ale generalnie jestem zadowolony z aparatu!
    Ostatnio edytowane przez Tuszak ; 19-12-2009 o 23:50
    www.mkonopka.pl

5d2 + Ls + 580ex II,

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

To ja jeszcze zadam dwa pytania - wydaje mi się, że ważne dla każdego, kto ma (lub chce mieć) tę puszkę.

1. Jak często i w jakich warunkach używacie ISO 50
    2. Częściej używacie PRIOTYTETU JASNYCH PARTII (kosztem ISO) czy jednak RECOVERY w ACR/LR?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    2. Częściej używacie PRIOTYTETU JASNYCH PARTII (kosztem ISO) czy jednak RECOVERY w ACR/LR?
    1. Tylko jak migawka nie wyrabia, jeśli się da to iso 100.
    2. Jeszcze nie użyłem tego programu To w ogóle działa w RAW?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tuszak Zobacz posta
    Wracajac do dyskusji..

Co do 5d2, nie odpowiada mi jego waga. po maja 580, 24-70 i gripa reka boli (a nie jestem niskim czy slabym facetem), i BARDZO boli mnie fakt iz al servo jest.... niedopracowane.

Ale generalnie jestem bardzo zadowolony z aparatu!
    No tak, to dobrze, ze z Nikonem d700 nie pracujesz. Razem z 24-70 jest 400 g ciezszy niz ten sam zestaw w Canonie:-)
    Alex
    --------------------------
    5D MKII. 24-105 F/4 IS L. 70-200 F/4 IS L

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    To ja jeszcze zadam dwa pytania - wydaje mi się, że ważne dla każdego, kto ma (lub chce mieć) tę puszkę.

praktycznie nie wychodze poza 50 -zawsze zapominam zwiększyć

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dla mnie 5DII ma kolosalną zaletę: w jednej puszce mam FF jeśli mam ochotę na małą GO, mam cropa (gestość pixeli jak 20/30D) jeśli mam ochotę na maksymalne wykorzystanie długiej ogniskowej, jak się uprę, to nawet mam Olka... Jest z czego wycinać. Jak chcę mieć lekko, to podpinam 50/1,8 i mam fajnego zooma (cyfrowego oczywiście, ale w zakresie x2 nie jest źle) . Subiektywnie ten korpus bardzo mi pasuje. Gdybym miał na coś narzekać, to w pierwszym rzędzie na rozmieszczenie punktów AF.

Domyślnie

Przerzuciłem sie z 40D na 5D MKII. Szczerze, różnica jest....ale....naprawdę nie wiem, czy warta takiej różnicy w cienie:-)

Chyba dla amatora, nawet bardzo dobrego amatora cięzko znaleźć jakieś zastosowanie gdzie 5D MKII będzie sporo lepszy od 40D.

Chyba bardziej warto wydać 5000 na sensowną podróż i porobić super zdjęcia 40D:-)
    Alex
    --------------------------
    5D MKII. 24-105 F/4 IS L. 70-200 F/4 IS L

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów