Zobacz wyniki ankiety: Kupilem/uzywam Canona 5D Mark II i wg mnie:

Głosujących
123. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 94

Wątek: Opinia o moim Canonie 5D Mark II

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Cool Opinia o moim Canonie 5D Mark II

Witajcie,
    postanowilem zalozyc taka ankiete nt. modelu 5D Mark II, gdyz interesuje mnie opinia wlascicieli badz czestych uzytkownikow tego modelu.
    Watek o tym aparacie jest juz gigantyczny i zeby doszukac sie w nim jakiejs konkretnej informacji, trzeba byloby poswiecic chyba caly weekend. Dlatego sadze, iz taka ankieta moze bardziej przyblizyc ten aparat, jego wlasciwosci i odczucia z uzytkowania potencjalnym nabywcom.

Jesli uczestnik ankiety zechce uzasadnic wybor i dodac plusy i minusy, to bedzie to mile widziane

Zapraszam
    pikczer

Uzależniony

Domyślnie

Ciekawy pomysł
    Jak dla mnie to największym problemem jest rozmieszczenie punktów AF. Robie dużo portretów na małych wartosciach przysłony i celowanie tymi punktami które są to męczarnia. A złapanie ostrosci i przesunięcie nie zawsze się udaje.

Zablokowany

Domyślnie

Ja nie znajduję opcji dla siebie. Dla mnie obrazowanie jest gorsze niż w 5d1, mniej ostro (za sprawą upakowanej matrycy), więcej pracy w postprocesie co dla mnie jest wadą. AF - podobno lepszy, dla mnie jakby mniej pewny - nie wiem jak to uzasadnić, lepiej czułem starą piątkę. LCD - niby nie ma się czego czepiać, ale czasem miałem wrażenie, że na LCD jest ostrzej niż potem w kompie. Kolory z LCd nieco przekłamane. Filmy HD - świetny ficzer, porażką jest brak servo af. Ale ogólnie na plus. Menu - bardzo spoko. Iso - świetnie. Suma summarum - jakby zostawili wielkość piksela z 5d1 i obrazowałby jak 5d1 - to dla mnie bardzo fajne body. O braku uszczelnień, słabym AF i innych takich nie piszę - bo mówimy o 5d, a nie 1d.

Bywalec

Domyślnie

Zeby poznac dobrze body trzeba je chwile miec,nie zmieniac jak rekawiczki....dla mnie 5d2 jest lepsze od 5d1-jade na srodkowym i wycinam pozniej(a jest z czego) to co mi pasuje.Po zakupie 35 1.4 l wiem,ze juz sie z tym zestawem nie rozstane.
    pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na pkt. 3 bo to najlepiej oddaje moje odczucia w stosunku do tego wynalazku.

Swoją drogą ciekawa byłaby ankieta: "Ile dałbyś za ten aparat i czy w ogóle spojrzałbyś na niego gdyby miał małą matrycę ?"

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Witajcie,
    postanowilem zalozyc taka ankiete nt. modelu 5D Mark II, gdyz interesuje mnie opinia wlascicieli badz czestych uzytkownikow tego modelu.
    Watek o tym aparacie jest juz gigantyczny i zeby doszukac sie w nim jakiejs konkretnej informacji, trzeba byloby poswiecic chyba caly weekend. Dlatego sadze, iz taka ankieta moze bardziej przyblizyc ten aparat, jego wlasciwosci i odczucia z uzytkowania potencjalnym nabywcom.

Jesli uczestnik ankiety zechce uzasadnic wybor i dodac plusy i minusy, to bedzie to mile widziane

Zapraszam
    pikczer

Trochę tendencyjnie ustawiona ta ankieta.
    O którym aparacie można z czystym sumieniem powiedzieć:
    "nie mam żadnych zastrzeżeń" ???
    Każdy aparat ma jakieś wady.
    Dlatego nie głosuję w tej ankiecie.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Bardzo dobra praca w cieniach, troszkę słabsza w światłach, zupełnie odmienne algorytmy pomiaru matrycowego niż w 40D. AF i światłomierz (tym samym cała puszka) działa zupełnie inaczej niż w porównywanym powyżej 40D. Szumologia - jak dla mnie - wymiata i mnie w 100% satysfakcjonuje, czego o 5D mark I powiedzieć nie mogłem.
    Megapixele mi nie przeszkadzają, wręcz przeciwnie, ze względu na pracę w DTP są mi często bardzo pożyteczne. Fakt, że tego aparatu trzeba się uczyć od nowa, ale kiedy się to ogarnie i przestawi - jest bajecznie. Zaczynam żałować tylko, że sprzedałem EF 85 1,8 USM.
    Tyle moje najzupełniej subiektywne ;-) zdanie, w dodatku dotyczące tylko i wyłącznie mojego egzemplarza. Polemiki nie przyjmuję ;-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Dla mnie obrazowanie jest gorsze niż w 5d1, mniej ostro (za sprawą upakowanej matrycy)
    Opcja sRaw tego nie załatwia ?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Ja nie znajduję opcji dla siebie. Dla mnie obrazowanie jest gorsze niż w 5d1, mniej ostro (za sprawą upakowanej matrycy), więcej pracy w postprocesie co dla mnie jest wadą. AF - podobno lepszy, dla mnie jakby mniej pewny - nie wiem jak to uzasadnić, lepiej czułem starą piątkę. LCD - niby nie ma się czego czepiać, ale czasem miałem wrażenie, że na LCD jest ostrzej niż potem w kompie. Kolory z LCd nieco przekłamane. Filmy HD - świetny ficzer, porażką jest brak servo af. Ale ogólnie na plus. Menu - bardzo spoko. Iso - świetnie. Suma summarum - jakby zostawili wielkość piksela z 5d1 i obrazowałby jak 5d1 - to dla mnie bardzo fajne body. O braku uszczelnień, słabym AF i innych takich nie piszę - bo mówimy o 5d, a nie 1d.
    Himi, czym obrabiasz? Wiem, że masz puszkę od niedawna, ostrość wcale nie jest gorsza. Może to kwestia zastosowania innego wyostrzania, może to przyzwyczajenia po poprzedniej 5tce. Tak czy inaczej przyzwyczaisz się, bo w zasadzie nie masz wyboru 8)
    Jarek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja porównam 5D Mark II do D700

Wady 5D MK II:
    - brak możliwości zablokowania ustawionego czasu (możliwość przypadkowej zmiany),
    - brak możliwości ograniczenia działania Auto ISO do ustalonego wcześniej poziomu,
    - brak funkcji automatycznego robienia zdjęć co zadany interwał czasowy.

Zalety 5D MK II:
    - możliwość kręcenia filmów HD.

Nikona D700 używam od dawna, Canona od kilku dni.
    D703|24/3,5PC|14-24/2,8|24-70/2,8|70-200/2,8VR|200-400/4VR|50/1,4|60/2,8|
    5D Mark II|24-70/2.8L|85/1.2L II|24/1.4L II|15/2.8

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów