tu się mylisz..
wystarczy tylko sensownie coś argumentować nie na zasadzie "moja racja jest najlepsza bo jest najmojsza"..
i wcale tak gremialnie Canon chwalony nie jest..
opatrz sobie na inne fora - jeśli nie ma grubszej awantury i nie sypią się wyzwiska i inne takie to tu nie ma cenzury.
Do tego Canon nie sponsoruje w żaden sposób tego forum czy jego właścicieli jak to ma miejsce na forach nikona, sony czy olympusa więc nie mamy w sumie interesu żeby tak canona chwalić - jak będziemy narzekać to kolejne modele będą lepsze a tak spoczną na laurach (tu sam się łudzę że ktoś z canona te wypociny nasze czyta bo tak naprawdę mają nas w d...), więc poczytaj sobie jeszcze parę dni forum to może zdanie zmienisz.. a jak nie to trudno, płakać nie będziemy..
a co do odsyłania do szukania to spróbuj co parę dni to samo pisać kolejnemu gościowi co dopiero co się zarejestrował i nie chce mu się użyć przycisku "szukaj" albo nawet zajrzeć do przyklejonych wątków - na temat "jaki obiektyw do portretów" albo "mam 3 tysiące, co kupić"
A wcale że nie - np. Canon nie ma odpowiednika znakomitego 14-24mm - za to szkło wielu "canonierów" dałoby się pociąć, a niektórzy tylko dla niego kupują d700 z 14-24. popatrz na wątki dotyczące 50/1.2, sprzętu do ślubów i całe mnóstwo innych..
właśnie, Muflon i Kolekcjoner postawili chyba właściwe pytanie..
co do tych kamer które obrazują tak samo albo podobnie to chyba najbliżej będzie właśnie do RedOne o którym wcześniej pisałem - tyle że ceny podstawowych klocków są w okolicach które wymieniliście czyli 20-25 tysięcy - tyle że dolarów (i od tego pułapu zaczyna się dopiero zabawa)