Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: 50k klapnięć...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Soft? Przecież to jedna linijka do wpisania w skrypt

cp /mnt/karta_cf/dcim/???canon/*.jpg . ; rename img_ img_N *.jpg

a dla kilku kart zrzuconych na databanka:

cd /mnt/databank
    for F in *; do cp ${F}/dcim/???canon/*.jpg /gdzie/ ; rename img_ ${F}_ /gdzie/img_????.jpg; done

Piszę z pamięci, ale z grubsza tak wygląda mój "soft" do zrzucania fotek. Do tego jeszcze jhead -autorot obracający JPEGi na podstawie danych z EXIFa. Wynik - jeden katalog, z dowolną ilością fotek z nazwami pozmienianymi tak, żeby było jednoznacznie.

Ehh, jak się was tak słucha, to znów ma człowiek ochotę dwa systemy mieć na kompie... (wiem, wiem, po co mi dwa linuxy)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    alez soft napisales a BillGates zrobi super aplikacje z guziczkiem i.... niebieskim ekranem
    No i właśnie o taki soft z guziczkiem i niebieskim ekranem mi właśnie chodzi... Bo ja z tych szarych, niekumatych, zacofanych (i co tam sobie jeszcze zaawansowani zaprzyjaźnieni Bufoni pewnie pomyślą ) użytkowników jedynego słusznego systemu dla którego "for F in *; do cp ${F}/" wygląda jak black magic...
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Soft? Przecież to jedna linijka do wpisania w skrypt

(...)

Wynik - jeden katalog, z dowolną ilością fotek z nazwami pozmienianymi tak, żeby było jednoznacznie.

he, he, wszystko jasne, ale za dużo klepania guziczków i za dużo ręcznej roboty (np. ręczna zamiana numerków ???canon na img_N). obsługa błedów w skrypcie też nie grzeszy inteligencją...

ja jestem ten gość co tu kiedyś o kurtce pisał: wracam z fot, wkładam CFa do czytnika, idę zdjąc kurtkę, a jak wrócę, to już wszystko jest na kompie tam gdzie trzeba, nazywa się jak trzeba, karta czysta, a ja jeszcze ani myszy ani kbd nie dotknąłem

wczoraj się wkurzyłem, soft już powstał (wersja 0.2), może za kilka dni dojrzeje do pierwszej dystrybucji :wink:

chce ktoś to potestować?
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    he, he, wszystko jasne, ale za dużo klepania guziczków i za dużo ręcznej roboty (np. ręczna zamiana numerków ???canon na img_N).
    Hej, ale to klepanie w guziczki robisz tylko raz :-) Potem jest dokładnie tak jak chcesz: przychodzę do domu, podłączam databanka/wciskam kartę, wpisuję foto_copy i idę się kąpać :-) A obsługa błędów, czyszczenie, katalogi docelowe itp. - wszystko to jest dokładnie takie, jaką sobie w wolnej chwili dodłubiesz. W wersji full-wypas-business-class to pewnie będzie z jedna strona skryptu :-) I, co najważniejsze, wszystko jest dokładnie tak jak lubisz a nie jak lubi autor programu :-)

(żeby nie było, ja nie krytykuję tego, że chcesz coś zrobić - to się chwali :-) tylko przedstawiam inne podejście do takich problemów)

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Hej, ale to klepanie w guziczki robisz tylko raz :-) Potem jest dokładnie tak jak chcesz: przychodzę do domu, podłączam databanka/wciskam kartę, wpisuję foto_copy i idę się kąpać :-)
    .
    .
    .
    W wersji full-wypas-business-class to pewnie będzie ....
    srodowisko graficzne z tcl/tk i ulubione guziczki i bedzie to juz produkt user-friendly - bo nie bedzie trzeba pisac foto_copy tylko kliknac na ikonke, potem poklikac w guziczki
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    bedzie to juz produkt user-friendly - bo nie bedzie trzeba pisac foto_copy tylko kliknac na ikonke, potem poklikac w guziczki
    No kiedy właśnie w tym cały pic. Produkt nie ma być user-friendly. On ma być ja-friendly :-)

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

No kiedy właśnie w tym cały pic. Produkt nie ma być user-friendly. On ma być ja-friendly :-)
    racja racja, ja te guziczki mialem na mysli w wersji buisne$$-dupe$$-window$$.

generalnie to takze preferuje wersje ja-friendly.
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hej, ale to klepanie w guziczki robisz tylko raz
    nie zgodzę się. gdzie jest przeliczenie xxxCANON na IMG_x ? ;-)
    poza tym w sumie u mnie jest identyko, tylko ty klepiesz w shelu, ja w C++

Potem jest dokładnie tak jak chcesz: przychodzę do domu, podłączam databanka/wciskam kartę, wpisuję foto_copy i idę się kąpać
    he, he, u mnie wystarczy odwiesić kurtkę i nie trzeba nic wpisywać (najwyżej hasło do ss), ty musisz sie wykąpać... :wink:

A obsługa błędów, czyszczenie, katalogi docelowe itp. - wszystko to jest dokładnie takie, jaką sobie w wolnej chwili dodłubiesz. W wersji full-wypas-business-class to pewnie będzie z jedna strona skryptu
    no u mnie już jest z 15 stron C++/MFC, ale 95% wygenerował automat...

I, co najważniejsze, wszystko jest dokładnie tak jak lubisz a nie jak lubi autor programu
    eee, no właśnie dokładnie tak, jak lubię, sam piszę, i lubię tego autora

(żeby nie było, ja nie krytykuję tego, że chcesz coś zrobić - to się chwali - tylko przedstawiam inne podejście do takich problemów)
    podejście jest takie samo, tylko język inny.

choć w sumie, papka dla ludu też inna. zobacz, ty podałeś skrypt w shelu, a ja pokazuję to:

przy tej gorączce przedwyborczej - gdybyśmy kandydowali - ciekawe, kto miałby więcej głosów...?

oki, a może zamiast dyskutować nad technologią podyskutujemy, co powinien robić taki program?

(o rany! "program" - to juz dokładnie jak na wyborach )
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

aaa, zapomniałem dodać, że ta moja wersja to jest jednak nie do końca buisne$$-dupe$$-window$$ - specjalnie dla muflona konfiguracja jest tylko w pliku tekstowym
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ja tam głosuje na skrypt muflona. Mi do skryptu brakuje tylko umiejętności automatycznego wygenerowania lokalnych thumbnaili do gqviewera :/
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów