Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: 50k klapnięć...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    ech, zaraz napiszę sobie soft ściągający pliki z karty i od razu zmieniający wg nazwy katalogu pliki typu IMG_4470.JPG na IMG_14470.JPG, bo juz mnie wkurzają te powtarzające się nazwy plików... chce ktoś?
    Mnie też wkurzają, jak napiszesz coś takiego to też chętnie skorzystam
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Napisał TOPOL
    W jednym dniu zrobię 10 zdjęc a w innym 800. Różnie to bywa. Mały przykład: niedziela (jakaś tam): - 4 mecze piłki nożnej, wernisaż, żużel a wieczorem koncert - i już się z tego robi kilkaset zdjęć.
    Popatrz a ja myślałem że te 50k wypstrykałeś tylko na ślicznych portretach które robisz
    Jestem pełen uznania, skąd ty bierzesz tyle pięknych modelek

pozdrawiam

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOPOL
    W moim 20D przekroczyłem dzisiaj magiczny (?) próg 50 tysięcy zdjęć. Używam go dokładnie rok - i (odpukać) cisza. Tzn. wszystko chodzi OK :-)
    A to nie było tak że 300D ma wytrzymać 30000 a 20D – 70000 fotek ?
    Pytam się poważnie, ja prawdę powiedziawszy wypstrykałem w ciągu roku ponad 38000 ale zastanawiam się kiedy go sprzedać. Chciałbym żeby przyszły użytkownik jeszcze mógł trochę zdjęć porobić zanim wyśle aparat do serwisu

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    ergo - poniewaz i tak nie robisz odbitek z cyfry, cyfra per saldo ciągle wychodzi drożej
    A co, w analogu nie musisz doliczyc odbitek do tych 10pln za film?
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Mówisz w swowim imieniu. Ja robię odbitki, jak najbardziej. Dla mnie oglądanie zdjęć na ekranie ma sens wyłącznie w czasie selekcji, obróbki, itp. No, ale ja jestem okropnie staromodny
    także robię odbitki, ale powiem szczerze, mniej jak z analoga, bo jestem w stanie je wybrać po zrobieniu, ale, że per saldo klepię ich więcej jak analogiem, to i tak mam ich w sumie więcej

a staromodny jestem jak najbardziej, oglądanie zdjęć na monitorze mnie nie rajcuje, ale do przygotowania przed wywołaniem monitor jest super urządzeniem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    A co, w analogu nie musisz doliczyc odbitek do tych 10pln za film?
    a klepiesz analogiem 50tys razy na rok?

rzuciłem tezę dla pobudzenia myślenia,

choć wydałem kupę kasy na 300D to nie żałuję tego, przez rok nauczyłem się więcej niż przez 10 lat analogiem, możliwość powtórzenia ujęcia natychmiast po jego zrobieniu jest warte każdych pieniędzy,

ale licząc per saldo raczej ciągle na cyfrę wydaję więcej, bo robię ciągle bardzo dużo odbitek...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOPOL
    Heh :-)
    W jednym dniu zrobię 10 zdjęc a w innym 800. Różnie to bywa. Mały przykład: niedziela (jakaś tam): - 4 mecze piłki nożnej, wernisaż, żużel a wieczorem koncert - i już się z tego robi kilkaset zdjęć. Co do selekcji - to prawda - czasem jest bardzo mało czasu. I na pewno nie ma czasu na dłubanie - w jakże tu ulubionych :-) - RAW'ach. Do gazet praktycznie wszystko idzie w .jpg.
    nie wiedziałem czym zajmujesz się na co dzień, jeżeli klepanie to twój zawód, to chyba nawet moglibyśmy się zastanowić, czy nie klepiesz za mało

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No to fakt, też trochę zwracam honor...chociaż 50tys to i tak wydaje mi się dużo...
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzdyll
    Cytat Zamieszczone przez mxw
    ech, zaraz napiszę sobie soft ściągający pliki z karty i od razu zmieniający wg nazwy katalogu pliki typu IMG_4470.JPG na IMG_14470.JPG, bo juz mnie wkurzają te powtarzające się nazwy plików... chce ktoś?
    Mnie też wkurzają, jak napiszesz coś takiego to też chętnie skorzystam
    Soft? Przecież to jedna linijka do wpisania w skrypt

cp /mnt/karta_cf/dcim/???canon/*.jpg . ; rename img_ img_N *.jpg

a dla kilku kart zrzuconych na databanka:

cd /mnt/databank
    for F in *; do cp ${F}/dcim/???canon/*.jpg /gdzie/ ; rename img_ ${F}_ /gdzie/img_????.jpg; done

Piszę z pamięci, ale z grubsza tak wygląda mój "soft" do zrzucania fotek. Do tego jeszcze jhead -autorot obracający JPEGi na podstawie danych z EXIFa. Wynik - jeden katalog, z dowolną ilością fotek z nazwami pozmienianymi tak, żeby było jednoznacznie.

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Soft? Przecież to jedna linijka do wpisania w skrypt
    alez soft napisales a BillGates zrobi super aplikacje z guziczkiem i.... niebieskim ekranem

a ja dopisuje jeszcze do jhead-a -ft (coby data pliku=data fotki)
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów