W moim 20D przekroczyłem dzisiaj magiczny (?) próg 50 tysięcy zdjęć. Używam go dokładnie rok - i (odpukać) cisza. Tzn. wszystko chodzi OK :-)
W moim 20D przekroczyłem dzisiaj magiczny (?) próg 50 tysięcy zdjęć. Używam go dokładnie rok - i (odpukać) cisza. Tzn. wszystko chodzi OK :-)
50000 podzielić przez 36 = nieomal 1390 filmów 36 klatkowych. Razy 10 PLN za film + koszty wywołania i skanowania... A ja słyszę bez przerwy, że fotografia analogowa jest tańsza i nijak nie ma szansy, aby zwrócił się koszt korpusu cyfrowegoZamieszczone przez TOPOL
![]()
--
Wiem, wiem, że korpusem analogowym nie trzepie się takiej nieprzytomnej ilosci zdjęćAle to między innymi właśnie z powodu kosztów, no nie?
mysle, ze wlasnie dlatego nie robia tyle zdjec. koszty.Zamieszczone przez Jurek Plieth
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
Swoją drogą, to jest 140 zdjęć dziennieZamieszczone przez gawryl
Jak człowiek znajduje czas, aby je selekckonować, obrabiać itd.?
To ja pójdę kroczek dalej w obliczeniach. 140 fotek dziennie oznacza 9 fotek na godzinę (odliczyłem 8h na sen) czyli co 6 minut pstryk :wink:Zamieszczone przez Jurek Plieth
Chyba nigdzie się nie walnąłem w obliczeniach :-|
Przynajmniej kolega TOPOL z czystym sumieniem mzoe powiedziec, ze fotografia to jest cale zycieZamieszczone przez p13ka
ja przez ponad rok napstrykalem ok 10k (a wydaje mi sie, ze wcale tak malo zdjec nie robie)
ergo - poniewaz i tak nie robisz odbitek z cyfry, cyfra per saldo ciągle wychodzi drożejZamieszczone przez Jurek Plieth
chyba, że przeliczysz na pieniądze zdobyte doświadczenie, frajdę z klepania itp itd
20Dset
maj łeb...
Mówisz w swowim imieniu. Ja robię odbitki, jak najbardziej. Dla mnie oglądanie zdjęć na ekranie ma sens wyłącznie w czasie selekcji, obróbki, itp. No, ale ja jestem okropnie staromodnyZamieszczone przez Tytus
![]()
A'propos Panowie. Jak sprawdzic samemu w 20d ile sie razy wcisnelo spust?
20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów
także robię odbitki, ale powiem szczerze, mniej jak z analoga, bo jestem w stanie je wybrać po zrobieniu, ale, że per saldo klepię ich więcej jak analogiem, to i tak mam ich w sumie więcejZamieszczone przez Jurek Plieth
a staromodny jestem jak najbardziej, oglądanie zdjęć na monitorze mnie nie rajcuje, ale do przygotowania przed wywołaniem monitor jest super urządzeniem
20Dset
maj łeb...