Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 7D i zdalne wyzwalanie lampy - problem

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 7D i zdalne wyzwalanie lampy - problem

Fotografowałem odblaskową powierzchnię wyzwalając ustawionego gdzieś z boku Speedlighta. Lampa wbudowana została ustawiona w tryb, w którym nie powinna oświetlać sceny a jedynie dawać przedbłysk starujący. Ku mojemu zdziwieniu na fotografowanej powierzchni zauważyłem odblask, którego być nie powinno. Ewidentnie pochodził od jaskółki.

Aby się upewnić poszedłem do lustra i zrobiłem sobie autoportret. Na zdjęciu widać błysk wbudowanej lampy. Wynika z tego, że jaskółka oświetla scenę nawet wtedy, kiedy jest przełączona w tryb zdalnego wyzwalacza.

Czy ktoś z posiadaczy 7D może to potwierdzić/zdementować?

Dzięki!
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 20-11-2009 o 22:27
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no lampa błyska (bardzo, bardzo slabo) bo jakoś musi komunikować się z drugą lampą, normanie tego blysku na zdjeciach nie widac, ale przy lustrzanych powierzchniach odbicie widac bedzie,
    przy zewnetrznej lampie problem jest maly bo obraca sie ja na bok, albo do tylu i juz
    z lampa wbudowana mozna kombinowac zaslaniajac ja kartka papieru, tak aby blysk odbijany byl na bok albo do gory
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    no lampa błyska (bardzo, bardzo slabo) bo jakoś musi komunikować się z drugą lampą,
    Jasne, ale byłem przekonany, że ta komunikacja odbywa się w przedbłyskach. A ta powierzchnia, na której mi to wylazło to żadna tam lustrzana. Plastikowy globus. Dopiero potem poleciałem do lustra.

Domyślnie

Świetna komunikacja pozazdrościć faktycznie może zastąpić ST-E2, ręce opadają
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    Świetna komunikacja pozazdrościć faktycznie może zastąpić ST-E2, ręce opadają
    nie rozumiem o co Ci chodzi? przeciez to działa tak samo jak ST-E2, ktory tez blyska, jak zaslonisz wbudowana lampe czerwony plastykiem od jakiegos pilota np, bedzie identycznie jak ST-E2
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    nie rozumiem o co Ci chodzi? przeciez to działa tak samo jak ST-E2, ktory tez blyska, jak zaslonisz wbudowana lampe czerwony plastykiem od jakiegos pilota np, bedzie identycznie jak ST-E2
    Chyba sobie coś takiego na stałe zamontuję.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Chyba sobie coś takiego na stałe zamontuję.
    moze jakas folia naklejona na lampe? swobodnie mogla by sie wtedy chowac

Uprawnienia umieszczania postów