Strona 17 z 17 PierwszyPierwszy ... 7151617
Pokaż wyniki od 161 do 167 z 167

Wątek: 7D czy 1D MK II/1D Mk III

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie podmiana 7d na 1d3. Nie to że 7d jest złą puszką - szybki AF, szybka seria, rozdzielczość itd... Ale jakość plików mnie nie zadowala - mam na myśli szumy powyżej ISO 800 i rozpiętość tonalną. Fotografuję zamiennie 5d2 i tu jest wybornie - matryca wręcz wzorcowa, a niestety nie w każdej sytuacji wolne 5d2 sobie radzi. Dlatego zanim bez moralnego kaca będę mógł sobie pozwolić na 1d4 myślę popracować trochę na 1d3. Pliki widziałem, miałem okazję przetestować, ale nie bezpośrednio z 7d. Dlatego pytam: czy ktoś miał okazję porównać oba aparaty w pracy, ewentualnie wymieniać w którąś stronę - z jakiego powodu? Czy 10megowa matryca może być barierą w druku do wielkiego formatu w kontrze z 18mpx siódemki? Chętnie wysłucham Waszych refleksji.
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Początki nałogu

Domyślnie

Posiadam na własność 1d mk3 i dostęp do 7d.. tyle, że na szumy nigdy nie zwracałem uwagi Natomiast co mi się podoba w 1d to fakt, że ma chyba stosunkowo dużą rozpiętość tonalną, nie miałem 5d w żadnej wersji, ale od posiadanych wcześniej cropowych aparatów moim zdaniem jest pod tym względem dużo lepszy. Co do wielkich formatów - nie bawiłem się, ale ludzie dawniej z 6 mpix aparatów dawali radę, więc gdyby dobrze dobrać dpi i mieć bardzo ostre zdjęcie, to myślę, że na sporo można sobie pozwolić.

Inne plusy: większy wizjer, lepsza ( subiektywnie ) ergonomia, dobra bateria, parę przydatnych custom functions ( np. ograniczenie zakresu dostępnych czasów - bardzo fajne do sportu, na koncerty itp )
    Minusy: nieco większa waga, gorszy lcd, ale to oczywiste sprawy..

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

a nie myślałeś o 1ds3 ? matryca porównywalna z 5d2 a reszta wiadomo - jedynka to jedynka..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

... miałem równolegle 40 D i 1D3 / na testach przez tydzień /. Szumy trochę mniejsze niż 40 D. Uproszczając to 1600 w 1D3 = 800 w 40 D. Obrazek niestety cropowy.
    Co do autofokusu w trybie ciągłym / ja trafiłem na przypadek opisywany na Optycznych / - pudłował notorycznie /. Największe problemy miał z ostrzeniem na jasnych i białych przedmiotach, postaciach. Reszta, wiadomo - zrobiona profesjonalnie.
    Crop i zoom w jednym stali domku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    a nie myślałeś o 1ds3 ? matryca porównywalna z 5d2 a reszta wiadomo - jedynka to jedynka..
    Owszem, nawet przez chwilę miałem 1ds2 ale potrzebuję szybkiej serii, takiej minimum 8kl/sec jak mam w 7d, 1ds3 ma bodajże 5kl/sec a to spora różnica.

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Domyślnie

Obserwuje te dyskusje bo kusi mnie ten sam problem - mam 7D ale rozwazam 1d mk3 albo nawet 1d mk4 - do zdjec np ptakow 1d ciagle crop 1.3 co daje pewne korzysci - z drugiej strony "prawdziwa" pelna klatka to 1ds (ale to tylko 5 kl./s) - AF sa podobnie dobre.
    Duzo opinii na forach zachodnich, dosyc malo w Polsce - zwlaszcza praktykow a nie tylko teoretykow :-)
    pozdrawiam

Domyślnie

Nad 1d4 nawet bym się nie zastanawiał -to aparat niemal idealny, jedynie z trochę wysoką ceną Niedawno porównałem sobie 7d z 1d4 - pod lupę poszły wysokie czułości i rozpiętość tonalna. Te pierwsze, czyli szumy w 7d na ISO 800 niemal niczym się nie różnią od ISO 1600 w 1d4 i tak co stopień w górę. Rozpiętość też wyraźnie lepsza w 1d4. Ale przepaści nie ma. A w cenie owszem.

Strona 17 z 17 PierwszyPierwszy ... 7151617

Uprawnienia umieszczania postów