Strona 6 z 17 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 167

Wątek: 7D czy 1D MK II/1D Mk III

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez inmario Zobacz posta
    Ja chciałem napisać to że porzuciłem myśl o zakupie jedynki bo ewentualne serwisowanie mogło by się okazać ponad moje siły finansowe
    tylko, że serwisowanie 1D mk2 bedzie w sumie tansze, bo w 1d wymienisz tylko raz migawke za 1200 zł a w tym czasie w 7D wymienisz 2 razy po 700-800zł (a kto wie czy nie więcej)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Nie - nie jestem pierwszym naiwnym, który da sobie wcisnąć, że puszka segmentu xxd (bo tak pozycjonowana jest siódemka)
    Nie jest 8).
    Co nie zmienia to faktu, że tu masz całkowitą rację.
    Miałem trzy 1d2, dwa 1d i dwa 1ds2 - to są puchy naprawdę pancerne. Wody się nie boją, a o problemach z migawką nie wiem po prostu nic. Koledzy, także nasi z forum, mają na licznikach po 400k na jednej midze i jakoś puszka nie chce klękać.
    Co nie zmienia też kolejnego faktu, że kupno używanego aparatu jest obarczone sporym ryzykiem (zwłaszcza z tego segmentu), że się kupi trupa. I tutaj żadne teorie nie działaja, bo trzeba mieć po prostu szczęście.
    Co do różnic w wielkości matrycy APS-H jest na pewno bliżej do FF-a więc wnioski są oczywiste.
    Co do różnic w body pod względem możliwości tutaj różnice przemawiają na korzyść 7D.
    Co do szczegółów matrycy 7D - nie wiem jak to wychodzi w testach - jak to w testach zależy co kto testuje ale na moje oko na podobnych zdjęciach w 7D jest sporo więcej szczegółów niż w moim 40D jest też sporo lepiej jeśli chodzi o wysokie iso, tyle że to kwestia indywidualna jaką kto ma tolerancję na te zagadnienia.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

a o jakich wadach koledzy mówią jesli chodzi o 1D??
    Bo do tej pory fotografując sport nie zauważyłem w tym segmencie wad....
    Mnie np szumy na ISO3200 nie przeszkadzają, po "wizycie" w NeatImage bardzo przyzwoite zdjęcia;-) Zależy kto co uważa za wadę.....

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co nie zmienia też kolejnego faktu, że kupno używanego aparatu jest obarczone sporym ryzykiem (zwłaszcza z tego segmentu), że się kupi trupa. I tutaj żadne teorie nie działaja, bo trzeba mieć po prostu szczęście.
    Jakie szczęście? W dziewięciu na dziesięć przypadków widać na pierwszy rzut oka jak puszka była eksploatowana. A jak są wątpliwości to zawsze jest jeszcze opcja sprawdzenia w serwisie.

Btw - widziałem kiedyś na we Wrocławiu redakcyjne 1d mk2 które miało zrobione podobno z 900k klatek. Trzy migawki a dalej wszystko mechanicznie i elektronicznie było okej, tylko wyglądało z zewnątrz jak 7 nieszczęść.

Te puchy są nie do zajechania i tyle.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Jakie szczęście? W dziewięciu na dziesięć przypadków widać na pierwszy rzut oka jak puszka była eksploatowana. A jak są wątpliwości to zawsze jest jeszcze opcja sprawdzenia w serwisie.

Btw - widziałem kiedyś na we Wrocławiu redakcyjne 1d mk2 które miało zrobione podobno z 900k klatek. Trzy migawki a dalej wszystko mechanicznie i elektronicznie było okej, tylko wyglądało z zewnątrz jak 7 nieszczęść.

Te puchy są nie do zajechania i tyle.
    A co jeśli jest to ten 10-ty przypadek ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany

Domyślnie

Nie ma sensu udowadniać wyższości jedynek nad siódemką. Sam nie sądzę, by cokolwiek skłoniło mnie do zakupu 7d. I nie przekonuje mnie ani jego nowoczesność (matryca, która szumi ostro), ani 8 fps (chętnie porównam na w akcji z 8fps dziadunia 1d2), ani crop (1,6 vs 1,3), ani uszczelnienia (tutaj głowę kładę, że 7d wymięknie przed jedynką). Dla mnie oczywistą sprawą jest target. Po co komuś, kto robi hobbystycznie i nie musi mieć pancerfausta taki właśnie ekwipunek. Kupi sobie 7d i będzie się cieszył z gwarancji, telewizorka,filmów, a że przy okazji wmówi sobie, że wszedł w segment xd (dla mnie wbrew temu co mówicie to kolejne xxd po prostu) to już inna sprawa. Przecież nikt nikogo nie zmusza to targania ciężkiego kloca jakim jest 1d. Mnie te kloce tyle razy przekonały, że w pracy są nie do zastąpienia, że jestem im wierny.

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Dokładnie. A jeszcze jak się "jedynkę" poustawia wg poniższych wytycznych
    to nie ma na nią mocnych....
    http://www.shutterfreaks.com/Tips/CanonAIServo.html

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie ma sensu udowadniać wyższości jedynek nad siódemką. Sam nie sądzę, by cokolwiek skłoniło mnie do zakupu 7d. I nie przekonuje mnie ani jego nowoczesność (matryca, która szumi ostro), ani 8 fps (chętnie porównam na w akcji z 8fps dziadunia 1d2), ani crop (1,6 vs 1,3), ani uszczelnienia (tutaj głowę kładę, że 7d wymięknie przed jedynką). Dla mnie oczywistą sprawą jest target. Po co komuś, kto robi hobbystycznie i nie musi mieć pancerfausta taki właśnie ekwipunek. Kupi sobie 7d i będzie się cieszył z gwarancji, telewizorka,filmów, a że przy okazji wmówi sobie, że wszedł w segment xd (dla mnie wbrew temu co mówicie to kolejne xxd po prostu) to już inna sprawa. Przecież nikt nikogo nie zmusza to targania ciężkiego kloca jakim jest 1d. Mnie te kloce tyle razy przekonały, że w pracy są nie do zastąpienia, że jestem im wierny.
    Tylko zwarz himi, że ten wątek jest jakby nie o Twoich przekonaniach . Wiele osób może mieć taki dylemat i obiektywnie rzecz patrząc jest on bardzo uzasadniony.

BTW: nie wiem skąd się bierze taki nieustający atak niektórych osób na 7D - zauważam to od pewnego czasu. Kompleksy jakieś macie? Puszka jak puszka ania zła ani jakaś nadzwyczaj dobra. Nikt nie zmusza do kupowania ale też nie jest prawdą co tu niektórzy próbują udowodnić, że do tzw. "poważnej" pracy się nie nadaje. 20D też używali fotoreporterzy zawodowi, a gdzie mu do 7D. Dla mnie jest to aparat porównywalny ze starymi anologowymi jedynkami jeśli chodzi o pancerność, a jeśli chodzi o możliwości przebijający je lata świetlne. I co te stare jedynki też były do d...? Nie rozumiem takiego podejścia .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-11-2009 o 22:59
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

[/QUOTE]
    BTW: nie wiem skąd się bierze taki nieustający atak niektórych osób na 7D - zauważam to od pewnego czasu. Kompleksy jakieś macie? Puszka jak puszka ania zła ani jakaś nadzwyczaj dobra. Nikt nie zmusza do kupowania ale też nie jest prawdą co tu niektórzy próbują udowodnić, że do tzw. "poważnej" pracy się nie nadaje. 20D też używali fotoreporterzy zawodowi, a gdzie mu do 7D. Dla mnie jest to aparat porównywalny ze starymi anologowymi jedynkami jeśli chodzi o pancerność, a jeśli chodzi o możliwości przebijający je lata świetlne. I co te stare jedynki też były do d...? Nie rozumiem takiego podejścia .[/QUOTE]

No wreszcie jakis głos rozsądku...

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brosna Zobacz posta
    Hmm, panowie, czy Wy widziec o co ja pytalam? Czy APS-H daje lepszy bokeh niz CROP i o roznice w jakosci zdjec miedzy 1d mk II i 7d a nie jakimis tam 450, 500 itd.

Prosze jesli ktos juz odpowiada to rzeczowo i na temat.

Pozdrawiam.
    Bokeh to daje szkło a nie matryca. (kropka)

Strona 6 z 17 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów