Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 167

Wątek: 7D czy 1D MK II/1D Mk III

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

he he cos w tym musi byc
    Canon FF

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    he he cos w tym musi byc
    W sumie to jest główny powód, dla którego nie rozważam nawet zmiany systemu. Gumy na korpusie czniać - aparat ma robić zdjęcia, nie wyglądać.
    Ale w drogich obiektywach takich jaj nie toleruję.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Miałem dylemat 7D czy 1D MkIII - zdecydowałem się na ten ostatni i na pierwszy rzut oka decyzja wydaje się być świetna. Założyłem, że nie oczekuję obrazka klasy 5D, ale dobrego aparatu ze świetnym AF-em i wieloma innymi zaletami 1D nad 7D i wygląda na to, że to jest to. Różnica w cenie jest, ale różnica w klasach też. Z drugiej strony jakby mnie nie było stać na 1D to bym kupił 7D, bo to też dobry aparat. Dla ułatwienia dodam, że znalezienie dobrego używanego egzemplarza zajęło mi 4 miesiące....
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Dopiero zaczyna Awatar abalus

Domyślnie

kolekcjoner
    Jeśli trafisz na 1D mkIII gdzie AF działa jak trzeba to jednak brałbym jedynkę. Pytanie jeszcze jakie masz szkła. Takie 24-105 np. na APS-C jest IMO średnie (ani szerokie, ani długie) na jedynce staje się (przynajmniej na podstawie moich doświadczeń) dużo bardzie użyteczne.

Przy czym to jest jednak dość poważna decyzja i nie wiem czy bym, nie wolał samemu sprawdzić niż polegać na forumowych mądralach w tym wypadku .
    Do dyspozycji mam kilka obiektywow

16-35
    24-70 2.8
    70-200 2.8 IS
    300 f4 is
    400 f2.8 is

i inne tam non eLki

co do ceny to moge miec 1d mk3 za $2400CAN lub drugiego za $2600 oba maja kolo 60K pierwszy jest z serii awaryjnej naprawionej przez canona cala dokumentacja a drugi jest juz pozniejszym mialem okazje pstrykac na obu maszynach i nie widze zadnych problemow z ostroscia na zdjeciach od czasu do czasu zdarzy sie jakies miekkie ale to zawsze tak jest ale 95% celnych.
    Robić swoje i mieć satysfakcję z tego.

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Wlasnie sie pojawiły wyniki 7D na http://www.dxomark.com/ - warto sobie porównać np. ze starym 5D i 1D MkIII właśnie - widać, że 7D odstaje i to mocno. Dla mnie oznacza to, że wybór (1D) był dobry, a inni muszą odpowiedzieć sobie, czy te różnice warte są różnic w cenach aparatów. Pamiętajcie, że na koniec liczy się jednak zdjęcie i jeżeli będzie dobre, to fakt, że zrobione 7D czy 1D nie będzie miał raczej wielkiego znaczenia...
    aha, jeszcze w tym rankingu 7D wylądował za takimi "znakomitymi" sprzętami jak Sony Alpha 350, czy Pentax K20, ale tuż przed Nikonem D60 - co stawia cały ranking w dziwnym świetle, ale z drugiej strony oni się opierają na pomiarach,co z trzeciej strony nie koniecznie przekłada się na konkretne zdjęcia
    Generalnie polecam
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

pari
    Guest

Domyślnie

Nie zaglądam tu często, ale jak potrzebowałem pomocy do podjęcia decyzji to ją nawet znalazłem... Od dłuższego czasu myślałem o przesunięciu mojej 40tki do roli drugiego body a od momentu pojawienia się 7ki powstał dylemat, czy kupić ją, czy może lepiej dołożyć na 1kę. Przebrnąwszy jednak przez ten wątek, plus biorąc pod uwagę fakt, iż ja w motorsporcie siedzę to widzę, że jednak będzie trzeba 1d3 nabyć. Zerkałem sobie trochę po używanych 1d2/n, ale tych na ebay'u deko mało i chwilami w budzącym wątpliwości stanie... ale może coś w styczniu znajdę

przykładowe aukcje z ebay'a:
    nowa 7D
    http://cgi.ebay.ie/BRAND-NEW-CANON-E...item439c0575f1
    używana 1d3
    http://cgi.ebay.ie/NEW-CANON-EOS-1D-...item5d26fd80e2

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pari Zobacz posta
    Zerkałem sobie trochę po używanych 1d2/n, ale tych na ebay'u deko mało i chwilami w budzącym wątpliwości stanie... ale może coś w styczniu znajdę
    30 aukcji z 1d2/n to mało?? Czasem są takie perełki, że szok. Np. ostatnio Marek II N z przebiegiem 157 zdjec na pierwszej migawce :-P za 1500 zielonych.

Domyślnie

Z tego z co zauważyłem 1D mk2 N jest o wiele mniej spotykany na aukcjach. Wielu znajomych którzy używają tego sprzętu nie chce się go pozbywać z powodu na swoje niezawodne działanie i bardzo dobry A/F. Dużo łatwiej jest znaleźć 1D mk3. Sam szukałem przez długi czas i pierwsza jedynka jaka zakupiłem byl 1D mk2 potem udało mi sie dostać w dobrej cenie 1D mk2N z zepsutą migawką ogólnie po naprawie sprzęt jest niezawodny i za dobrą całkowitą cenę. Jak ktoś już kiedyś używał N-ki wie o czym mowie.

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Ja ostatnio podczas meczu sie przekonalem jaka jedynka jest niezawodna migawka strzelila przy 36k zdjec wg 1dcount ale to pewnie wyjatek

jak to muflon ujal: zdjecia ahtystyczne

Domyślnie

po pierwsze nie mysl ze aparta ma wypstrykane tyle ile pokazyuje software. W jedynkach da sie przekrecic licznik wiec aparat mogl miec znacznie wiecej niz pokazywaly zdjecia. Moja migawka po wymianie wytrzymala niecale 3000 zdjec i sie rozsypala. Canon wymienil mi kolejna a ta juz ma ponad 30K. byl to przypadek kiedy mieli (najprawdopodobnie) zla partie migawek bo znajomy wymienial migawke w swoim sprzecie tydzien po mnie i stalo sie dokoladnie to samo po kolo 4000 zdjec. Obie migawki zostaly wymienione na gwarancji.

Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów