Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Sigma 17-70 mm F2.8-4.5 DC Macro - focus

Domyślnie Sigma 17-70 mm F2.8-4.5 DC Macro - focus

Witam,

Od sierpnia posiadam Sigmę 17-70 mm F2.8-4.5 DC Macro, z początku myślałem, że to wina oświetlenia, poruszenia itd., jednak z biegiem czasu stało się to uciążliwe. Obiektyw przy dłuższych ogniskowych w ogóle nie ostrzy, posiadam body 50d, który z Canonem 85mm f1,8 pracuje idealnie. Czy to wina obiektywu czy body? Czy na tym teście widoczny jest BF czy mi się wydaje? Szczególnie na 70mm.

Poniżej wyciąg z FAQ serwisu Sigmy:

Mam problem z obiektywem. Zauważyłem, że występuje w nim FRONT FOCUS / BACK FOCUS. Co robić?

Obiektywy marki Sigma opuszczając linię produkcyjną nie są obarczone żadnymi usterkami technicznymi. Wszelkie fluktuacje optymalnej rozdzielczości punktu ostrości podczas pracy w trybie AF lustrzanek cyfrowych (front focus lub back focus) wynikają wyłącznie z niedoskonałości samego body. Obiektywy Sigma są fabrycznie regulowane tak, aby prawidłowo współpracować z lustrzankami analogowymi i cyfrowymi producentów, do których są dedykowane, a zakres AF znajduje się w granicach oferowanej przez nie głębi ostrości. Pomiędzy pojedynczymi egzemplarzami obiektywów jak i pojedynczymi egzemplarzami lustrzanek zdarza się, iż granice tolerancji mają stosunkowo dużą rozbieżność, jednak jest to zjawisko całkowicie normalne. W tej kwestii znane jest m.in. stanowisko firmy Canon, która jasno stwierdziła, iż model D-SLR 300D nie nadaje się do prawidłowego testowania optymalnego punktu ostrości w trybie AF. Dodatkowo jeżeli body ma podobny problem z innym obiektywem, to bezwględnie należy udać się do serwisu autoryzowanego posiadanej lustrzanki w celu jej optymalnej regulacji.
    Szczególnie istotnie ostatnie, wytłuszczone zdanie. Mam z tego rozumieć, że nie mam po co udawać się do nich z moim szkłem?

Poniżej moje testy:

17mm: (crop)

Kod:
    www.przemekbicki.pl/images/17mm.jpg
    70mm: (bez cropowania)

Kod:
    www.przemekbicki.pl/images/70mm.jpg
    pozdrawiam i liczę na jakieś informacje
    6d + 24-105 4 L + 85mm 1.8 + 40MM F/2.8 + 50d + 055XPROB + 804RC2

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na 70mm ewidentnie nie trafia. Próbowałeś mikroregulację? Jeśli tak i dalej jest kicha, to zostaje Ci serwis Sigmy i kalibracja w ich wydaniu.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Nie próbowałem i nie miałem z tym nigdy do czynienia, więc nie wiem jak

Coś już napisał

Domyślnie

Jeżeli od sierpnia masz obiektyw to jest na gwarancji , radze wysłać do serwisu w Gdyni na kalibrację z korpusem , ja mam " biednego " 1000D i miałem BF ( niewielki , ale był ) , serwis zrobił kalibrację w 2 dni i jest OK. Bezpłatnie .
    1000D , 18-55 IS , S 17-70 , C 50 1.4

Domyślnie

No właśnie jak to czasowo wygląda? Jeśli w poniedziałek wyślę kurierem to na kiedy dostanę mniej więcej?

Początki nałogu

Domyślnie

Mam taką Sigmę. Jakość obrazu po prostu cudna, zawstydziłaby pewnie trochę 'eLek'.

Ale praca AF...cienizna. Na węższym końcu nie ma ani bf, ani ff - po prostu celność losowa w obydwu kierunkach, na 70mm czasami pomyłki rzędu kilku metrów.

Sprawdzane na sygnaturkowych korpusach. Nawet 1D3 nie pomaga Sigmie...
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Jakość obrazu po prostu cudna, zawstydziłaby pewnie trochę 'eLek'.
    Dlatego też ją kupiłem No więc dzwonie w pon. do serwisu i wysyłam im szkło

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quechua Zobacz posta
    Dlatego też ją kupiłem No więc dzwonie w pon. do serwisu i wysyłam im szkło
    Spróbuj mikroregulacji AF, koledzy dobrze radzą :razz:

Domyślnie

Zrobiłem... na 70mm jest teraz idealnie, ale na 17mm FF Także to jest chyba jedynie skuteczne w stałych obiektywach
    Ostatnio edytowane przez Quechua ; 21-11-2009 o 15:18

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No tak, jak nie ma konsensusu to zostaje faktycznie serwis - powodzenia, jak dotychczas Sigma sobie z tym dobrze radzi

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów