Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: 5Dmk2 czy 1Dsmk2 czy może...

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Prawdziwego kopa to dostaje 85/1.8. A 50 robi się nieco za krótkie do portretów.
    Swieta prawda. 50tka robi sie bardziej takim standardem i ciezko nia zrobic portret. Moze z wyjatkiem calej postaci.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rzukov Zobacz posta
    Aparat głownie do landszaftów, portretów, architektury...
    W takim razie proponuję 5d. Zupełnie wystarczający do tego typu zastosowań. Dokupić godziwe szkło i jazda. Chyba, że zarabiasz na fotografowaniu to warto zainwestować w 1Ds mkII - bardziej wszechstronna pucha, pancerna, pewny AF. Mam oba wymienione. Mimo wszystko z przyjemnością kupię FF Canona z AF jak 7d a nie jedynkę :-) . Wierzę, że się doczekamy na taką puszkę.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Tak czytam himi co piszesz o porównaniu 5dmkI i 5dmkII i oczy przecieram ze zdumienia miałem również obie puszki i po pierwsze z mojego doświadczenia (dot.moich egzemplarzy) AF jest zdecydowanie lepszy w 5dmkII (centralny i boczne),ISO 1600 jest bardzo użyteczne i lepsze niż w 5dmkI no i kolory również i to zdecydowanie.
    Zgoda co do stałek :-D ale również 70-200/2.8LIS jak i 16-35II/2.8L dają piękny portret i landszaft.
    Osobiście nigdy bym nie zamienił mkII na mkI .

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Ja jestem na gorąco przy takich dylematach. 5d2 miałem i sprzedałem. Powód był raczej ekonomiczny, ale 8 tysięcy za tę puszkę to za dużo. Obrazek - lepszy z 5d1, af moim zdaniem wcale nie jest pewniejszy w 5d2. Dobre LCD, HD, micro, iso, menu - to zalety. DS2 - wciaż świetna pucha, tym świetniejsza, że mkIII nie jest wart swojej ceny.

DS2 - Małe lcd (ale kolorów nie kłamie),nieprzyjazne menu (dwie ręce w ruchu), ciężki, wielkie i ciężkie aku. Obrazek nieco inny niż 5d1, nieco surowszy, ale o niebo lepszy od 5d2.

Szkła - 17-40 na 5d1 i ds2 dostaje kopa, pokazuje pazur, ale wciaż ciemne.
    24-70 -miałem mega dobrą sztukę na 5d1, na ds takie już raczej sobie.

Po pełną klatę najlepiej stałki jednak
    himi, skoro 5d2 ma lepszy obrazek niż 5d1 a ds2 o niebo lepszy od 5d2 to wychodzi, że ds2 masakruje obrazek z 5d1 a Ty piszesz, że nieco inny.
    Moim zdaniem obrazek z 5d jest inny niż z 5dmk2, na pewno się broni, a jest spora grupa ludzi, którzy wolą obrazowanie MKI nad MKII.

Zablokowany

Domyślnie

Ja nie twierdzę, że 5d2 ma lepszy obrazek od 5d1 - tak napisałem? Nie sądzę. W tej trójce mój typ jest taki

1. 1ds2 - za jakość body, funkcjonalność, af, jakość obrazka, uszczelnienia i WB pod palcem na wierzchu - często korzystałem nawet w RAW, by potem nie mieszać za wiele w LR

2. 5d1 - zdecydowanie za najlepszy w canonie obrazek, małe szumy i to tyle

3. 5d2 - za iso, menu, HD. LCD (wcale nie idealny -przekłamuje kolory) ale najlepszy z jakim miałem do czynienia w canonie.

Koraf - kolory lepsze w 5d2? Dla mnie absolutnie nie. Czerwienie - zgadzam się z Michałem. AF - dla mnie 5d1 jest ( w swej niedoskonałości, którą uwzględniam) pewniejszy. W 5d2 nie mogłem do końca okiełznać Af-a. Może za krótko ją miałem - musiałem sprzedaż z chwilowych powodów ekonomicznych - tak samo jak nieodżałowaną 5d1 od jednego z kolegów z forum - tego straaasznie żałuję - taka cudna sztuka - chciałem z powrotem po 2 dniach, ale się nie zgodził, buuuu

Do 5d1 wracam - właśnie szukam ładnej sztuki. Zostanie jako drugie body na pewno. Za bardzo cenię jej obrazowanie

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Ja nie twierdzę, że 5d2 ma lepszy obrazek od 5d1 - tak napisałem? Nie sądzę.
    to ja czytam jak pierdoła, sorki.

Zgadzam się, że obrazek z 5D1 jest powalający.

Domyślnie

I tutaj Himi poruszył czubek góry lodowej.. A dlatego, że do tej pory czytając, albo próbując znaleźć potwierdzenie mojej wcześniejszej teorii na temat wyższości obrazka (subiektywnej ale jak się okazuje w końcu potwierdzonej przynajmniej przez jedną osobę) 5D1 nad 2 wiele pyatanych osób zgodnym chórem twierdziło, że mam przywidzenia.... W każdym bądź razie dzięki, bo o mało co nie uwierzyłem, usilnie starając się znaleźć to samo zadowolenie z obrazowania IIki... Widać lepsze wrogiem dobrego.
    endutex
    Digart

Zablokowany

Domyślnie

Ależ ja o tym pisałem już wcześniej. Obrazowanie dwójki dla mnie nie umywa się ani do 5d1 - tutaj przepaść, ani do np. 1dsII. Jest miękko, dla mnie za miękko. Pewnie, można sobie potem ostrzyć, ale to mnie już nie kupuje.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Miales jedno body 5dm2 w rekach? Bo ja mialem 2x, jedno na poczatkui 2009, w tym druga z nowszym firmware (jesli to cos zmienilo wogole) byla niesamowicie ostra w 1:1.

Zablokowany

Domyślnie

Miałem, uzywałem i porównywałem ze zdjęciami z piątek kolegów. Żadna nie była ostra tak jak 5d1. Żebyśmy się zrozumieli - ja nie mówię, że ta puszka rysuje nieostro - ale na pewno nie tak jak stara piątka, czy ds. A dla mnie to nie jest zaleta.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów