Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: 5Dmk2 czy 1Dsmk2 czy może...

Uzależniony

Domyślnie

5DmkI mialo bardzo slaby filtr AA i dlatego rekordowa ostrosc na poziomie piksela, ale o ile mkII na poziomie piksela troche traci (podobno) to w ogolnym obrazie daje znacznie wiecej detalu.
    O ile mozna porownywac mkI vs mkII i dzielic wlos na czworo to mkII rozklada na lopatki np cropowe konstrukcje.
    Malo mam narazie zdjec ze swojego mkII, ale potrzac np na centrum tego kadru:
    http://gallery.dziki.pl/17-40-4L/DPP_0002?full=1
    ciezko mowic o mydleniu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Slaby filtr AA to wiadomo. Kiedys bawilem sie w resize 21mpix do 12 z marka II - dajac lekki, kosmetyczny sharp ostrosc obrazu byla naprawde swietna ze pieknym (nie sztucznie, jak to bywa zwykle przy sharp) detalem.
    Oczywiscie mozna na to patrzec przez pryzmat ceny - za 2x mniej majac 5mk1 stracimy w sumie nie tak wiele (mpix,vid itd)

Domyślnie

Dodatkowo, przynajmniej ja mam takie odczucia, od ostrości jest w moim przypadku bardziej ważne oddanie kolorystyki przy sztucznym i mieszanym świetle... Porównując te same ujęcia z IvsII nie jestem w stanie uzyskać (Raw) tego samego naturalnego koloru..
    endutex
    Digart

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

rok ostrego używania 5d2 i 5d (+d3).
    krótko: af w 5d2 duzo, dużo pewniejszy, bardzo powtarzalny. znacznie lepszy niż w 5d. w servo ta sama kicha. kolory znacznie subtelniejsze, milsze w 5d, ale 5d2 oswoiłem, podobnie jak d3 i nie jest to już dla mnie problem. ostrość? - no tu czegoś nie rozumiem, 5d2 jest w moim odczuciu zdecydowanie wystarczająco ostry do wszystkich zastosowań.
    Ostatnio edytowane przez habakuk ; 22-11-2009 o 21:20

Zablokowany

Domyślnie

Adam - oczywiście, że wystarczająco ostry, ale przyznasz chyba, że mniej niż staruszek. Co do pewności AF - tu moja opinia nie jest miarodajna, moje romanse z 5d są zwykle krótkie, może ten sezon polata u mnie dłużej, jako backup oczywiście.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Adam - oczywiście, że wystarczająco ostry, ale przyznasz chyba, że mniej niż staruszek.
    pojęcia nie mam. musiałbym zobaczyć 100% vs 100%

Domyślnie

witam

Ja mam pytanie z innej beczki może głupie może nie ..

Słyszałem to nie raz to aparat studyjny dla mnie to kpina ze do studia tylko, bo po co pancerne body ma ???
    , szukam back up na rajdy porostu w warunki gdzie 5dmk2 by padł po 2 godzinach.
    Ceny lecą zdrowo 1dmk4 namieszał troszkę może 1dsmk4 puka do nas wiec body idzie wyrwać za cenę 1200-1600 eu

Jak z szybkością 1dsmk2 foty do bufora i z bufora na kartę jak szybko się zatyka ?
    Ktoś może przytrzymać spust na ISO 400 / 800 i sprawdzić.

W podzięce stawiam browar u mnie

Pozdrawiam Darek
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 11-01-2010 o 06:20
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Coś już napisał Awatar Donikm
    Miasto
    London

Domyślnie

Dzygit-Dublin jeśli to nie musi być FF, to może rozważyć zakup 1DmkIII, obecna cena jest naprawdę kuszącą i są jeszcze dostępne, na przykład Jesspos ma te body w ciekawej cenie, do sportu to chyba troszkę lepszy wybór niż Ds.

Pozdrawiam.
    5-ki | L-ki | Dodatki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Donikm Zobacz posta
    Dzygit-Dublin jeśli to nie musi być FF, to może rozważyć zakup 1DmkIII, obecna cena jest naprawdę kuszącą i są jeszcze dostępne, na przykład Jesspos ma te body w ciekawej cenie, do sportu to chyba troszkę lepszy wybór niż Ds.

Pozdrawiam.
    Witam

Mam już 1dmk3 jako pierwsze body szukam , drugiego na mazaki i inne szerokie zboczenia ( jeden warunek uszczelnienia i obrazek )
    I jak wyrwę za 1300 eu to będzie ciekawa alternatywa bo po 700 do 900 eu chodzą 1dmk2.
    -przeciw może być tylko bufor i zrzut na kartę (jak by ktoś sprawdził to bym wdzięczny) i targanie 2 ładowarki z kilogramowa bateria.

Pozdrawiam Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

JA maiłem przez 3,5 roku 1D Mark II N. Zdaje się że miał trochę poprawiony bufor pamięci w stosunku do 1D Mark II. Fotek w Raw-ie był w stanie zapamiętać 22. Przy karcie Sandisk Extreme III zrzucał średnio 1 zdjęcie na sekundę. Więc zapełniony bufor w całości zrzucał przez ok. 20 sekund. Średnia zapisu dla tego aparatu wynosiła ok 7,5 MB. Nie jest to wynik rewelacyjny, ale należy pamiętać, że konstrukcja 1D Mark II oraz N ma już swoje latka i na tamte czasy to był rewelacyjny zapis oraz pojemność bufora. Świeżo naładowana bateria pozwalała mi zrobić ok 1500 zdjęć w Raw-ie. Na 12 GB karcie Sandisk Extreme III mieściło się średnio ok 1550 zdjęć. Starczała mi na to jedna bateria.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów