Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Jakie szkło do miasta?

mislaw
    Guest

Domyślnie Jakie szkło do miasta?

Hej,
    słuchajcie mam dylemat. Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś WideAngle do focenia miasta, architektury i czasem we wnętrzach. Zastanawiam się jakie szkło będzie się nadawało najlepiej do tego.
    Pod uwagę biorę takie szkła:

Canon 17-40/4,0L
    Tamron 17-35/2,8-4
    Sigma 17-35/2,8-4

oraz UWA:
    Canon 10-22/3,5-4,5
    Sigma 10-20/3,5
    Sigma 10-20/4-5,6
    Sigma 12-24/3,5-5,6
    Tamron 10-24/3,5-4,5
    Tamron 11-18/4,5-5,6.

Obiektywy UWA maja większą CA i zastanawiam się czy nie będę musiał zaczynac od korekcji CA w każdym zdjęciu.

Mam do Was dwie prośby. Po pierwsze zapraszam do dyskusji, a po drugie bardzo bym prosił kogoś kto foci w RAWach o podesłaniu mi jakiegoś zdjęcia na maila (adres na PM), na którym widać wyraźnie aberracje na poszczególnych obiektywach. Chciałbym zobaczyć co można uzyskać z takich zdjęć na kompie i jak to się ma do jakości całego zdjęcia.
    Z góry dzięki za zainteresowanie.
    Jeżeli dubluje wątek proszę o jego usunięcie

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Przede wszystkim darujmy sobie w tym wątku wzajemne porównania obiektywów obu kategorii - od tego są inne, istniejące tematy.
    W kwestii szkła najlepszego do streeta - dla mnie zestaw idealny to UWA (w moim przypadku tamron 10-24), stałka 30 (dla pełnej klatki - 50) i jasne tele (70-200) - i do takiego kompletu będę dążył. Teraz nasuwa się pytanie: czy masz jeszcze jakieś obiektywy na składzie, a jak tak, to jakie (na podstawie wiadomości nie mogę wywnioskować)? Jak nie - bierz raczej coś 17-xx (pomyśl o tamronie 17-50)
    Natomiast do architektury - bezwzględnie UWA. Jeśli jesteś CA-fobem, to bierz Sigmę 10-20/4-5.6 - wg testów ma najniższe aberracje w swojej kategorii. W Tamronie aberracja też nie straszy (mnie), a jeśli występuje, to nie zdarzyło mi się, żeby ruch suwaczkiem przy obróbce RAWa sobie z tym nie poradził.

mislaw
    Guest

Domyślnie

Dzieki
    W tej chwili posiadam Tamrona 28-75/2.8 i Canona 70-300/4-5.6 IS USM, puszka to C40D.
    A temat wrzuciłem tutaj, bo nie za bardzo mi pasowały inne podfora

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Nie wiem dlaczego zapomniałeś o Tokinie 12-24 f4. Szkło w stosunku do konkurencji tanie, jedyne co mu mogłem zarzucić to czasami w pewnych okolicznościach pojawiające się AC. Prawdę powiedziawszy czytając testy przed zakupem spodziawałem się, że będzie gorzej, ale obiektyw zaskoczył mnie bardzo przyjmnie.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Uprawnienia umieszczania postów