Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
No to cieszę się, że poznałeś ten wątek - jest naprawdę pocieszny Co do ostrości to oddaję honor, teraz przeglądając w domu na przyzwoitym monitorze widzę, że jest w porządku, ten w pracy to niskich lotów TN ze słabą rozdzielczością :/ Co do mojej obróbki to ograniczam ją do minimum - głównie ze względów czasowych - korzystam w 90% z Lightrooma, ale zdarzyło mi się parę razy w Photoshopie zrobić selektywne wyostrzanie. W skrócie: zaznaczasz oczy - ja akurat dla każdej źrenicy tworzyłem nową warstwę (czyli łącznie 3 warstwy - oryginał, lewe oko i prawe) i Unsharpen Mask dla każdej warstwy z okiem metodą prób i błędów - ale raczej nie przesadzając (40%, promień 1.3, próg 2). Teraz już w ogóle nie kombinuję z PS, ale sam wiesz, że 28 1.8 na cropie dobrze trafione przy 2.2 samo zrobi robotę.
Bawilem sie troche zrenicami w GIMPie, ale nie potrafie znalezc zadnego tutka, ktory by wyudatnial oko lub dodawal blysku. Sa tylko tutki kolorujace oko.

A co do ostrosci to mnie uspkoiles, bo myslalem, ze mam cos z oczami.
Cytat Zamieszczone przez Malowany Zobacz posta
Witam.
[...]
Mam jeszcze taką uwagę, też staram się przestrzegać tego by w kadrze głowa nie znajdowała się w zbyt kontrastowym tle, tzn np. tak jak u Ciebie ponad linią czoła tło zupełnie czarne, poniżej białe.
Wiem, wiem, tez to widzialem. Dlatego szczesciem jest upolowac kadr bez tego, to za bardzo odciaga uwage od glownego tematu. W seriach kapielowych najlepiej nie wychodzic z kadrem po za wanienke, ale czasem to kwestia szczescia.
Cytat Zamieszczone przez Malowany Zobacz posta
Na temat obróbki, raczej się nie wypowiadam bo sam też się uczę i nie czuję się kompetentny w tym temacie. Ale w oczy nie kole

Dalej dużo przyjemności życzę z fotografowania brzdąca
No ja z obrobki tez orlem nie jestem, czasem pociagne histogram na prawo i mysle, ze oklamie prawdziwa technike high-key.

Zabieram sie za szukanie tutka do GIMPa na high-keya.