Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Głowice statywowe, a kadry pionowe

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar RyszardSwiderski
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie Głowice statywowe, a kadry pionowe

Nie znalazłem nigdzie takiego tematu, a jakoś nie daje mi on spokoju. Jeśli mamy krótki obiektyw podpięty i aparat jest przymocowany do statywu pod gripem (wiadomo, przy tele to podczepiam na mocowaniu od obiektywu i problemu nie ma...) i chcę przejść z kadru poziomego do pionowego, to głowice zazwyczaj dają możliwość przechylenia o 90 stopni ale w prawo, a konstrukcja gripa (ułożeniu przycisków) mówi, że zdjęcia pionowe powinno się robić obracając aparat w lewo... Dlaczego producenci głowic o tym nie pomyśleli, że jak obrócimy, to będziemy mieli migawkę pod aparatem, a nie na górze...
    Ostatnio edytowane przez RyszardSwiderski ; 19-11-2009 o 21:01
    40D, 50 f/1.8 II, 17-50 f/2.8, 70-200 f/4L, 8 f/3.5, 580EX II

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wężyk.

Konektor wężyka jest na wierzchu. Jak statyw to i "wenżyk" :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

No tak, jest to racja, ale nie zawsze trzeba używać "wenżyka" przy statywie, a wystarczyłoby umieścić zawias odwrotnie w głowicy...

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

aż poszedłem z ciekawości obejrzeć statyw :P

no i u mnie zawias odchyla się w lewo, czyli nie ma problemów ze pionowymi kadrami

poza tym jest jeszcze jedno rozwiązanie, zawsze można zamocować aparat obrócony o 180 stopni

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    poza tym jest jeszcze jedno rozwiązanie, zawsze można zamocować aparat obrócony o 180 stopni
    otoz to!
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar 2bowler4
    Miasto
    poznan

Domyślnie

możesz spróbować z głowicą kulową, odchodzi problem z zawiasami

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RyszardSwiderski Zobacz posta
    Nie znalazłem nigdzie takiego tematu, a jakoś nie daje mi on spokoju. Jeśli mamy krótki obiektyw podpięty i aparat jest przymocowany do statywu pod gripem (wiadomo, przy tele to podczepiam na mocowaniu od obiektywu i problemu nie ma...) i chcę przejść z kadru poziomego do pionowego, to głowice zazwyczaj dają możliwość przechylenia o 90 stopni ale w prawo, a konstrukcja gripa (ułożeniu przycisków) mówi, że zdjęcia pionowe powinno się robić obracając aparat w lewo... Dlaczego producenci głowic o tym nie pomyśleli, że jak obrócimy, to będziemy mieli migawkę pod aparatem, a nie na górze...
    Nie wiem o jakich głowicach piszesz - nie czasem tej od Velbona Sherpy ? Zgadzam się, jest beznadziejna. W porządnej głowicy nie masz problemu z przekręceniem aparatu do pionowego kadru zarówno w jedną jak i w drugą stronę...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Nie wiem o jakich głowicach piszesz - nie czasem tej od Velbona Sherpy ? Zgadzam się, jest beznadziejna. W porządnej głowicy nie masz problemu z przekręceniem aparatu do pionowego kadru zarówno w jedną jak i w drugą stronę...
    glowica w tanich Sherpach jest, jak latwo sie domyslic, tania. jak na cene calego zestawu to i tak jest niezla. mialem tym okazje ostatnio pracowac (600R) po dwoch latach z Sherpa Pro 630 + MF 486 i zupelnie da sie tym zdjecia robic. szalu nie ma, ale da sie zyc. przy czym z calego zestawu to raczej nogi bardziej dokuczaly niz glowica.

inna kwestia, ze mnie raczej uczono nie uzywac gripa przy pracy na statywie. rowniez mam trudnosc z wyobrazeniem sobie, na czym polega opisywany w watku problem, bo przycisk migawki jest nie tylko na gripie ale tez na korpusie.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    glowica w tanich Sherpach jest, jak latwo sie domyslic, tania. jak na cene calego zestawu to i tak jest niezla. mialem tym okazje ostatnio pracowac (600R) po dwoch latach z Sherpa Pro 630 + MF 486 i zupelnie da sie tym zdjecia robic. szalu nie ma, ale da sie zyc. przy czym z calego zestawu to raczej nogi bardziej dokuczaly niz glowica.
    Mi właśnie dokuczał problem opisany przez inicjatora wątku - jak musiałem przekręcić aparat o troszeczkę - żeby wypoziomować poziomy kadr - to mogłem to zrobić tylko w prawo, w lewo już nie... Trzeba było przestawiać statyw, bo przy odwróceniu aparatu na głowicy dostawało się tą czadową rączką w oko...

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    inna kwestia, ze mnie raczej uczono nie uzywac gripa przy pracy na statywie. rowniez mam trudnosc z wyobrazeniem sobie, na czym polega opisywany w watku problem, bo przycisk migawki jest nie tylko na gripie ale tez na korpusie.
    Ja w ogóle na statywie żadnych przycisków migawki na korpusie / gripie nie używam, ale to już inny problem ;-)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Tak, używam sherpy 600R. Jeśli chodzi o założenie aparatu odwrotnie, to tak, jest to rozwiązanie, ale wtedy ta gałkę, którą odblokowujemy głowice mamy na zewnątrz, a to nie jest takie wygodne. Dziękuję wszystkim wypowiadającym się w temacie za uzmysłowienie mi, że większość producentów jednak daje możliwość obrotu w lewo i, że sherpa, to jednak nie jest klasa w miarę wysoka jak mi się dotychczas wydawało, choć ogólnie na statyw nie narzekam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów