Ale zaraz bo czegos nie rozumiem. Skoro profil standard rzekomo jak sama nazwa wskazuje oznacza standard (ja to rozumem tak lopatologicznie), to inne profile powinny byc czym a le "programem tematycznym" jak np. sport, portret, etc. Jednak zauwazylem, ze to wlasnie ten faithful odwzorowuje najbardziej wyglad RAWa z aparatu, reszta juz delikatnie ingeruje w kolorystyke.
A jak to wyglada u Ciebie? Korzytasz tylko ze standardu?
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Wszystkie profile Adobe inaczej odwzorowują barwy niż np. DPP. Jeśli chcesz mieć to samo co robi softowo aparat to pozostaje Tobie DPP. Poza tym mylisz nazwy profili z programami tematycznymi ustawianymi pokrętłem w aparacie.
Osobiście jeśli chodzi o zdjęcia ludzi to podstawą dla mnie jest profil neutral.
Standard jest nieco bardziej kontrastowy. Mnie się wydaje, że używanie jest "zdjęciozależne". Korzystam, ze wszystkich profili plus mam parę własnych :-) robionych tym ACR Calibratorem (uzywam też in Camera - ale to jest poza ACR).
EDIT: Wygląd RAWa czy podglądu z aparatu jest "meaningless". Trzeba pamiętać, że Canon musi to robić "pod przeciętnego usera" i "przeciętny monitor". Jak dla mnie na monitorze Wide Gamut kolorki z DPP (aparatu) są nazbyt jadowite - takie dobrze wyglądają na tanszym displayu ale niekoniecznie są w jakikolwiek sposób "lepsze".
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 20-11-2009 o 11:20
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4