Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Zażółcone RAWy

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie Zażółcone RAWy

Czesc,

niestety nie mogle znalezc podobnego tematu, wiec postanowilem zalozyc nowy.
    Mam pytanie - robie zdjecia 350tka, tamronikiem 17-50 i lampa 480ex II. Wczoraj wlaczylem opcje RAW+JPG, tak zeby sobie zobaczyc roznice oryginalu a obrobki apatatu. No i roznica byla duza. Kazdy plik RAW zawiera znaczne zazolcenie i nie jest to kwestia balansu bieli. Zazolceni pojawiaja sie w miejscach duzego iso, z kolei na samych jpg nie ma ani jednego zoltego piksela w tych miejscach..
    Czy jest to wina programu do obrobki, ktory tak wyswietla surowe RAWy? Korzystam z CameraRAW 4? Czy moze tak wlasnie powinny wygladac RAWy?
    Jaki jest sposob na te zazolcenia?

Dzieki za odpowiedz.

Aha dodam jeszcze, ze zdjecia kolegi rowniez maja takie zazlocenia (on uzywa 400tki i 70-200L). W czym jest problem?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    ...
    Czy jest to wina programu do obrobki, ktory tak wyswietla surowe RAWy? Korzystam z CameraRAW 4? Czy moze tak wlasnie powinny wygladac RAWy?
    Jaki jest sposob na te zazolcen...
    Każdy odrawiacz otwiera RAWa ze swoimi defaultowymi ustawieniami i poza DPP nie korzysta z tego co tkwi w RAWie o ustawieniach aparatu. Jedynym wyjątkiem jest White Balans, który zwykle jest pobierany "z kamery"

Musisz poszperać w "defaultowych" ustawieniach ACRa i ustawić defaultowo np. Camera Standard zamiast Adobe Standard. Jest w zakładce "Camera Calibration" - tej z aparatem

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Musisz poszperać w "defaultowych" ustawieniach ACRa i ustawić defaultowo np. Camera Standard zamiast Adobe Standard. Jest w zakładce "Camera Calibration" - tej z aparatem
    AFAIR z ACR 4 nie było jeszcze tych profili. W pierwszej kolejności sugeruję aktualizację do najnowszej wersji ACR (5.5).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    AFAIR z ACR 4 nie było jeszcze tych profili. W pierwszej kolejności sugeruję aktualizację do najnowszej wersji ACR (5.5).
    Chyba (nie mam pewnośći) 5.x nie działa z CS3 i niżej. W ACR 4 trzeba było dodatkowo sciągać profile ze stron Adobe. Wtedy nazywały się 'beta".

Janusz,

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Chyba (nie mam pewnośći) 5.x nie działa z CS3 i niżej. W ACR 4 trzeba było dodatkowo sciągać profile ze stron Adobe. Wtedy nazywały się 'beta".
    dokladnie v5 jest dla cs4, ja uzywam 3ki wiec max wersja 4.5

Janusz czyli uzywajac oprogramowania Canona DPP nie bedzie tego problemu?
    Jakie sa Twoje odczucia co do roznic pomiedzy DPP a ACR - czy lepiej jest na DPP? Jestem grafikiem i zawsze korzystalem z ACRki stad moje pytanie.

Wydaje mi sie, ze mam w ACR ustawiony profil aparatu jako default ale aktualnie nie moge tego sprawdzic - jestem w pracy :P

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

ACR daje duuuuuuużo większe możliwości. DPP - tak, wiele osób używa tylko DPP i sobie chwalą.

Pomyśl o upgradzie do 5.5.

Gdzieś chyba mam jeszcze pliki z profilami 'Beta' - napisz na PW to ewentualnie wyślę. Muszę poszukać po dyskach.

Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-11-2009 o 13:14

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zazolceni pojawiaja sie w miejscach duzego iso
    Możesz wyjaśnić o co Ci chodzi z tymi miejscami dużego ISO?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Możesz wyjaśnić o co Ci chodzi z tymi miejscami dużego ISO?
    fakt, uzylem troche niewlasciwego okreslenia - sprostowanie: chodzi o miejsca zacienione oraz odcienie skory w tych miejscach np. oczodoly, kaciki ust, etc..

Niestety nie zrobie upgrate, gdyz nie mam CS4.
    Janusz czy moglbys mi podeslac ten profil, wydaje mi sie ze jedyne co mam w tej liscie to faktycznie profil ACR 4.X

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Janusz czy moglbys mi podeslac ten profil, wydaje mi sie ze jedyne co mam w tej liscie to faktycznie profil ACR 4.X
    Poszukam. Daj mi adres mailowy na priva. Przez PW nie można wysyłać załączników.

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

ACR daje duuuuuuużo większe możliwości. DPP - tak, wiele osób używa tylko DPP i sobie chwalą.

Pomyśl o upgradzie do 5.5.

Gdzieś chyba mam jeszcze pliki z profilami 'Beta' - napisz na PW to ewentualnie wyślę. Muszę poszukać po dyskach.
    Czy profile w CS4 w ogóle się różnią od tych dostępnych w CS3 (beta)?
    Przykładowo czy taki adobe standard beta 2 który mam w CS3 daje taki sam obrazek jak analogiczny profil dostępny w CS4?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów