Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Webinarium test.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Nie wiedziałem tych szczegółów, bo i skąd Popróbuję jeszcze trochę wyciągnąć dzwięk, bo rzeczywiście cichutko.
    Wielkie dzięki za pracę i udeostępnienie pliku z filmem. BRAWO!

Mam mała, delikatną uwagę techniczną. Żeby czegoś się nauczyć z Webinarium, wystarczy zwykła rozdzielczość PAL 720x576, a nawet mniejsza. HD ma ogromne zalety, ale jesli walczymy o "wagę pliku" ze względu na potencjalnie słabe łacza, to po co pakowac plik "prawie HD", nawet jeśli kodekiem H.264. Zmieniając rozdzielczosc do PAL dostajemy nadal bardzo dobrej jakości obraz (DVD chyba wciąż nie razi aż tak strasznie rozdzielczością ), a dużo mniejszy plik.
    Myślę, że większym problemem wśród początkujących z PS jest brak monitora HD, niz ściągnięcie pliku 200 MB. Przykładowo, na monitorze 1280x1024 nadal da się oglądać, ale jakość, mimo że rozdzielczośc filmu to 1904x1144, po skalowaniu przez odtwarzacz jest i tak mniejsza.
    Plik oryginalny został udostępniony przez Janusza, ten o którym mówię będzie dostępny niebawem.
    Nie. Rozdzielczość pal 720x576 jest niewystarczająca. Znikają detale z nazw presetów i robi się nieczytelna kiszka, niestety. Plik zeskalowany i podostrzony do tej akurat wielkości, a nasytępnie kodowany tak jak opisałem nie zajmuje wcale więcej miejsca, a detale są widoczne. Zaletą tego kodowania jest fakt "grania" przez sieciowe flash playery i skalowanie odrazu do wielkości Twojego monitora.
    Zresztą, zapraszam do dyskusji po jego udostępnieniu.
    C-F-K - forever

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    .... Żeby czegoś się nauczyć z Webinarium, wystarczy zwykła rozdzielczość PAL 720x576, a nawet mniejsza....
    Problem jest trochę bardziej skomplikowany :-) Nagrywając zrzut ekranu ja też muszę "coś widzieć" ale na pewno w niektórych lekcjach można będzie wydatnie zmniejszyć rozmiar "okna" nagrywanego screenshota.

Oryginalny dzwięk jest w pliku podlinkowanym na T&T - to jest w dalszym ciągu oryginalne nagranie bez obróbki czy montażu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Dziękuję Panowie.
    Poczekam zatem na plik przetworzony przez Mellana, bo podejrzewam, że nie będzie juz co poprawiać Myslalem, że to co lezy w T&T to wersja ostateczna
    Co do rozdzielczości, to była tylko uwaga. Zawsze przecież moge sobie sam przekonwertować obraz, albo zrobić z niego crop'a
    Ogromne dzięki za Waszą inicjatywę i włożona pracę. Jesteście wspaniali (ale wazeliniarstwo )
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Super! Kurcze, myślałem, że znałem ACR, a tu w 10 trzech nowych rzeczy się nauczyłem!
    Co do obrazu i dźwięku nie mam żadnych zastrzeżeń, po prostu bomba!
    Jedyne co dla mnie było, kurcze brakuje słowa, w każdym bądź razie do poprawy to końcówka, znaczy się od momentu jak zacząłeś używać akcji, było za szybko, ze jednego puntu do drugiego, za duże skróty myślowe jak dla początkującego no i przydałoby się wytłumaczyć, albo przedstawić te akcje (chyba, że to Twoja Photoshopowa tajemnica i nie będziesz się nią dzielić, co w pełni zrozumiem.)

Jeszcze raz wielkie dzięki kawał dobrej roboty!

Domyślnie

Pomysł i wykonanie - REWELACJA !! Wielkie dzięki za udostępnienie pliku, świetna sprawa.
    Finally I've found that I belong here

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamtg Zobacz posta
    Super! Kurcze, myślałem, że znałem ACR, a tu w 10 trzech nowych rzeczy się nauczyłem!
    Jedyne co dla mnie było, kurcze brakuje słowa, w każdym bądź razie do poprawy to końcówka, znaczy się od momentu jak zacząłeś używać akcji, było za szybko, ze jednego puntu do drugiego, za duże skróty myślowe jak dla początkującego no i przydałoby się wytłumaczyć, albo przedstawić te akcje (chyba, że to Twoja Photoshopowa tajemnica i nie będziesz się nią dzielić, co w pełni zrozumiem.)

Link do akcji Janusza jest np tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=19955
    CANON EOS 40D z dodatkami

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamtg Zobacz posta

Pomału, pomału, powoli. :-) Co nagle to po diable. Będzie wszystko po kolei. Nie da się całego ACRa omówić w 5 min a chce za każdym razem pokazać koncowy efekt w PS. :-)

Link do akcji lezy w wątku T&T o ostrzeniu od dwóch lat ;-) w linku są dwa pliki - drugi zawiera te same akcje poszerzone o orwiga.

EDIT: Proszę nie pytajcie na PW - nie jestem w stanie wszystkim odpowiedzieć. No i czekać na następne odcinki. Od pytań jest wątek w T&T będzie z korzyścią dla wszystkich

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pliki już gotowe. Podzieliłem film na dwie części: acr (29.5MB) i otwarcie w ps (12.1MB), wyedytowałem troszkę i poprawiłem audio.
    Wyślę wieczorem do Janusza.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Zassałem już wersje pierwotną zaraz obejrzę

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    ... ale na pewno w niektórych lekcjach można będzie wydatnie zmniejszyć rozmiar "okna" nagrywanego screenshota...
    Lynda robi w 800x600 i jest zupełnie oki .. nie mowiąc o jakości
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów