Zna ktos moze jakis soft lub plugin do pozbywania sie odbic przy robieniu zdjec przez szybe (np. z autobusu)?
Zna ktos moze jakis soft lub plugin do pozbywania sie odbic przy robieniu zdjec przez szybe (np. z autobusu)?
Jest taki plugin co sie zaklada na obiektyw i nazywa sie filtr polaryzacyjny. ;-)
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Generalnie najlepszym pluginem jest filtr polaryzacyjny
Cholera na starosc spada mi refleks![]()
Obróbką na kompie niewiele zdziałasz. Refleks na szybie oznacza, że na zdjęciu zarejestrował Ci się obraz odbity od szyby i ciężko wymagać, żeby w "magiczny" sposób usunąc go i odsłonić to, co jest za nim.
Tak jak koledzy wspomnieli - tylko filtr polaryzacyjny.
Dzieki
Czy juz nikt nie potrafi robić zdjęć bez pomocy komputera?! Czy mi sie wydaje czy ludzie zaczynają mysleć ze wszystko w fotoszopie nie naprawi? :/
no niestety:/ wystepuje coraz wiekszy brak myslenia przed nascisnieciem spustu migawki......a najbardziej mnie wkurza np moj kumpel "a w photoshopie sie wytnie..."
a jak niedawno pisałem o tym na forum to wiekszość z was stwierdziła ze 'jestem osobnikiem ktory nie potrafi posługować sie PS-em i że przemawia przezemnie zazdrość' .... a jednak nie jest dobrze z naszą PRAWDZIWĄ fotografią...![]()
Eee nie przesadzaj. Co innego umiejetnosc obslugi PSa i obrobka zdjec z cyfry (raczej koniecznosc) a co innego ratowanie sie za kazdym razem PSem. Z drugiej strony nie wiedomo w jakiej sytuacji autor watku wykonal zdjecie. Moze nie posiada polara a zalezy mu na tym aby bylo cos wiecej widac na fotce. Choc z drugiej strony dziwne pytanieZamieszczone przez zabol
![]()