Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon 1000D + 50 1.4 czy Canon 50D(40D) + 50 1.8

Miasto
    Lublin

Domyślnie Canon 1000D + 50 1.4 czy Canon 50D(40D) + 50 1.8

Mam nietypowe pytanie(przynajmniej tak mi się zdaje bo nie znalazłem takiego porównania). Jaki zestaw będzie szybciej i celniej robił zdjęcia w ciężkich warunkach oświetleniowych Canon 1000D + 50 1.4 czy Canon 50D(40D) + 50 1.8. Czy ktoś robił taki test z góry dziękuje za odpowiedz.:grin:

Domyślnie

Trudno powiedzieć... ja stawiam na 50d/40d...

bo mają sprawniejszy AF...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do trudnych warunków weź pięćdziesiątkę de. Dlaczego? Wyższe ISO. A obiektyw i tak i tak nowy trzeba dokupić. Zresztą, IMO tak wąski obiektyw w nocy jest do bani - wymaga krótszych czasów naświetlania. Jak jest ciemno i chcesz z łapy robić, to lepiej w coś szerokiego inwestuj.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna

Domyślnie

50 1.4, nie zachwyca szybkością AF zarówno w 450d jak i w 40d przy gorszych warunkach oświetleniowych, masz natomiast metalowy bagnet - dla mnie to ważne - w odróżnieniu od 50 1.8 i lepszą jakość szkła - subiektywne odczucie po porównaniu obu.
    Musisz wziąć pod uwagę również mechanizm ultrasonic w 1.4
    Ja używam 450d i to był mój świadomy wybór, ale z perspektywy czasu żałuję, że nie kupiłem 40d. 50d w opinii moich znajomych ma problemy z WB i trzeba 'kombinować' zeby wychodziły normalne kolory jeżeli robisz w jpg
    Mówi się sporo o bracketingu w 50tce 1.4, ale ja tego nie potwierdzam, nie zauważyłem tej wady na swoich zdjęciach.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pubirlandia Zobacz posta
    ...
    Mówi się sporo o bracketingu w 50tce 1.4, ale ja tego nie potwierdzam, nie zauważyłem tej wady na swoich zdjęciach.
    A gdzie można posłuchać tej mowy o bracketingu w 50/1.4, bo ciekaw jestem?
    Bo to, że mu drosselklappa ryksztosuje, to wiem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    A gdzie można posłuchać tej mowy o bracketingu w 50/1.4, bo ciekaw jestem?
    Bo to, że mu drosselklappa ryksztosuje, to wiem.
    i tak to jest jak się nad ranem pisze o obiektywie a myśli o aparacie

słowo klucz: Aberracja chromatyczna

50tka była testowana w różnych warunkach i mogę z całą odpoweidzialnością powiedzieć, że nie nadaje się do sportu ale juz do niesfornego dzieciaka jak najbardziej. a w ogóle to niesamowita japońska żyleta

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Dziękuje za tak szybkie odpowiedzi, ja tez się skłaniałem bardziej ku opcji 50D(40D) + 50 1.8. Patrzyłem też na filmiki z youtuba właśnie tej 50(nie było podane z jakim korpusem?? nie jest taka zła. Oczywiście to tylko moje odczucia jako posiadacza Fuji S6500, nio i trzeba przyznać że warunki oświetleniowe na filmiku były dobre.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

50D nie nadaje się do sportu? Nie wiem, ale moja 40D w akcjach typu rajdy samochodowe sprawdziła się doskonale i to naprwdę w mało komfortowych warunkach. Wracając do tematu - z opcji które podałeś - 50D + 50/1.8. Wystarczy wziąć w łapy i od razu wszystko jasne . Po włączeniu i paru minutach pracy jest jeszcze piękniej .
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

jac+ jemu chyba chodzilo o to, ze szklo 50-tka nie nadaje sie do sportu, a nie body 50D. Widze, ze zestawienie tego samego nazewnictwa w body i szkle powoduje juz tutaj drugie zamieszanie w tym watku.

Z tego co to masz stosunkowo prosty wybor. Odpowiedz jest jedna, oczywiscie, ze opcja 50D i 50 1.8.

Ja mialem troche gorzej, jak kupowalem to od niedawna byl na rynku 50D. Mialem wybor 450D z kitem i 50 1.4 +85 1.8 lub 50D z 50 1.8. Przy takim wyborze majac na uwadze, ze nie wczesniej niz po roku kupie cos dodatkowego nie moglem zrobic inaczej.

Pewnie jestes juz po konkretnej lektorze na temat oby dwu body, to tez powinienes wiedziec, ze po za pewnymi dziedzinami fotografii i ergonomia 50D nie wyprodukuje ci znacznie lepszego obrazka. Jednak przy tego typu wyborze ja po raz kolejny mowie opcja z 50D.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 18-11-2009 o 12:35
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Właśnie wiem, że teoretycznie obrazy powinny być podobne zwłaszcza 1000D i 40D ale celność i szybkość autofocusa chyba będzie miało znaczenie priorytetowe. Wiele fotek przegapiłem właśnie dzięki wolnemu autofocusowi. (trzeba znaleźć winowajcę zwalając całą winę na niego a nie na siebie).
    Teraz zasiadam do lektury mikro regulacji AF w 50D bo ciutke mnie to zaniepokoiło. ??:
    Muszę też pochwalić te forum za sensowne i dobre podpowiedzi. Czuje się ze Ludzie chcą Ci pomóc a nie jak na innych jak widzą, że ktoś ma mało postów starają się mu dopiec. Dzięki jeszcze raz

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów