Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: ostrość tylko z bliska?

enigma
    Guest

Domyślnie ostrość tylko z bliska?

witam
    mam eos 450d + kitowy obiektyw.
    do pewnego momentu wszystko bylo super, nie mialem zadnych problemow az nagle obiektyw przestał łapać ostrość. lapie tylko wtedy gdy jakis przedmiot jest bardzo blisko obiektywu. na przedmiotach ustawionych dalej nie lapie ostrosci lub wogole aparat nie chce zrobic zdjecia.
    na innym obiektywie przy tych samych ustawieniach aparatu takiego problemu nie ma, wszystko wraca do normy.
    jezeli ktos mial podobny problem prosze o jakies rady. pozdrawiam

Zablokowany

Domyślnie

Długo już masz ten aparat ? Na pewno umiesz się nim posługiwać ? Może rozwaliłeś AF w kicie ??: Np. Kręcąc pierścieniem ostrości zamiast ogniskowej, mając ustawiony AF zamiast MF. Tyle z mojej strony, może się myle

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enigma Zobacz posta
    witam
    mam eos 450d + kitowy obiektyw.
    do pewnego momentu wszystko bylo super, nie mialem zadnych problemow az nagle obiektyw przestał łapać ostrość. lapie tylko wtedy gdy jakis przedmiot jest bardzo blisko obiektywu. na przedmiotach ustawionych dalej nie lapie ostrosci lub wogole aparat nie chce zrobic zdjecia.
    na innym obiektywie przy tych samych ustawieniach aparatu takiego problemu nie ma, wszystko wraca do normy.
    jezeli ktos mial podobny problem prosze o jakies rady. pozdrawiam
    Nie przelaczyles czasmi AF na MF (z boku obiektywu)?

Uzależniony

Domyślnie

Bez względu na przyczynę, brzmi to jak awaria obiektywu (trywialną pomyłkę z przełącznikiem wykluczam...?). Nie spotkałem się z tym w DSLR (może faktycznie przekręciłeś coś ręcznie z włączonym AF i w całym tym nieszczęściu szcześciem jest, że w ogóle coś tam łapie, bo tryby tylko przeskoczyły zamiast wylecieć z zawiasów ), ale w kompaktach już się przytrafia -sam też miałem taki przypadek (w kompakcie oczywiście), zwykłe mechaniczne uszkodzenie.

enigma, próbowałeś przeszukać forum pod tym katem? Może coś na ten temat jednak było, bo o tym przekręceniu przy właczonym AF coś gdzieś mi się już obiło o oczy, tylko okoliczności i skutków jakoś nie kojarzę.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 17-11-2009 o 19:43

enigma
    Guest

Domyślnie

chyba faktycznie krecilem na AF pierscieniem ostrosci (lub ktos z wspollokatorw ) bo po waszej odpowiedzi postanowilem zaryzykowac (i tak nie dzialal) i pokrecic znowu, zrobilem to na tyle mocno ze uslyszalem jakies głośne przeskoczenie w obiektywie i teraz wyglada na to ze dziala OK, ale jeszcze potestuje dla pewnosci.
    na MF zawsze dzialal OK.
    Frugo aparat mam ok 1,5 roku
    APP zawsze przeszukuje wszystkie fora zanim napisze posta, czegokolwiek to forum by nie dotyczylo

dzieki za odpowiedzi!

Uprawnienia umieszczania postów