.. i zmusić lustro dwa razy większe niż w 1D, żeby kłapało 8fps :-)Zamieszczone przez djtermoz
.. i zmusić lustro dwa razy większe niż w 1D, żeby kłapało 8fps :-)Zamieszczone przez djtermoz
Co chwilę czytam jakieś dziwne posty na dpreview.Zamieszczone przez muflon
Dziś cholera wyczytałem, że facet (zostawia rocznie u CPS $30k) podszedł pod kasę z 1DsMkII w ręku. Zobaczył go facet z CPS i "strongly suggested to hold off". Facio rzucił Markiem o ziemię i wybiegł jak poparzony ze sklepu.
W tym samym topiku czytam, że kombinują coś z sensorem/bagnetem, żeby wyeliminować oczywiste wady cyfrowych puszek (winietka, CA, i inne znane koszmary L-ek za $1000-1500 na sensorach FF)
Przypomne ze nie tylko Ci z Canona USA mowia o unifikacji jedynek. W zasadzie sprawa jest oficjalna i kwestia czasu. A jak matryca bedzie wolnawa to moga zrobic jak nikon... szybszy tryb z cropem.
A co do klapania lustrem... 1N z boosterem klapie 6fps, eos 3 7fps a 1V 10fps. Nie widze problemow.
A w cyfrze jest jeszcze prosciej bo nie trzeba ciagnac za soba wstazki![]()
...
http://www.net2com.de/product_info.php?products_id=1853Zamieszczone przez bartolomic
przecież juz odpisałem diablowiZamieszczone przez bartolomic
![]()
ps. nie zaczekałem na następcę, od ponad miesiąca pstrykam dwudziestką![]()
moja wizja 30D to:
- matryca ta sama co 20D - bo jest świetna ! nic jej nie brakuje jeśli chodzi o aparat z tej półki, nowa matryca byłaby jedynie obliczona na marketing i nieporzebnie podnosiła koszty
- większy wizjer - ale to chyba na szczęście staje się standardem w najnowszych konstrukcjach
- bardziej czuły AF, najlepiej z szerzej rozmieszczonymi pkt. AF
- spot, ale nie umieszczony na stałe w centrum lecz powiązny z aktywnym punktem AF, ale na to raczej nie ma co liczyć...
- stała (nie 5 sec.) blokada ekspozycji i AF z możliwością osobistego programowania przycisku
- usunąć programy tematyczne i ten debilny A-DEP, zamiast tego na kółko wrzucić np. 3 programy użytkownika
- LCD 2,5 cala
- dołączany grip o solidności tego od 10D, ten z 20-tki to juz nie to...
- no i 12-24 L do kompletu - ale to marzenie ściętej głowy, do tego mamy 24-105 L i nic mi więcej nie potrzeba.
Pozdrawiam
Maniek
wydaje się, że mało które z powyższej listy życzeń się spełnią![]()
Po pierwsze na pewno będzie większa matryca - bo to jest marketing i Nikon ma 12Mpx. Nic więcej się nie liczy.
Spot, a do tego zintegrowany z punktem pomiaru AF, ciągła blokada ekspozycji czy programy usera w kółku - możn aIMHO zapomnieć (BTW, ja nie mam w 20D żadnego A-DEP, znam to tylko z alanoga EOS 50). O szkłach już nie wspomnęA nawet wizjer pewnie nie będize jaśniejszy (nikon ma w wizjerach jakiś ciekły kryształ i po podłączeniu zasilania jakoś to rozjaśnia, Canon tego nie stosuje - więc powiększanie wizjera spowoduje, że będze ciemny - a wtedy już sam nie wiem co lepsze)
Liczę raczej na ISO co 1/3, ISO w wizjerze, może MLU pod osobnym przyciskiem i mniejsze szumy, żeby powalczyć z D200. Być może podepną AF z 5D lub coś w tym stylu, z tymi ukrytymi punktami do Servo.
Z tego co Czacha pisał to ten LCD w nikonach nie rozjaśnia, tylko czyni ten LCD przezroczystym. światła od tego nie przybywa, bo i jak? najwyżej wrażenie może być lepsze :>
ja tez sie dolacze do gdybania ...
wg. mnie najmadrzej canon zrobilby redukujac o 1000$ cene 5Dhihi
a tak na serio to moze:
- crop 1.3 i 10 mln. jakies 5 kl/s znany juz duzy lcd, a speszal dla mnie zamiana tych trzech postrzelonych guziczkow nad gornym wyswietlaczem na jedno multipokretlo od wyboru trybu af, pomiaru swiatla, iso i WB - czyli uklon w strone ergonomi ...