Przy posiadanych obiektywach 10-22, 24-105 i 70-200 zakup 17-40 nie ma moim zdaniem żadnego sensu.
Przy posiadanych obiektywach 10-22, 24-105 i 70-200 zakup 17-40 nie ma moim zdaniem żadnego sensu.
W 17-55, nawet jeśli nie potrzebujesz stabilizacji to masz lepsze światło i te 15 mm u góry więcej w stosunku do 17-40.
Będziesz miał dziurę tylko w 55-70 mm.
Nie będzie za to problemu z żąglerką szkłami w przedziale ok. 20-30 mm.
macio6 jeśli nie będziesz zmieniać aparatu na pełna klatkę to zakup 17-40/4 daruj sobie a w zamian kup 17-55/2.8. To będzie bardziej sensowne rozwiązanie - co prawda nie będziesz mieć czerwonego paska ale nie można mieć wszystkiego.
17- 55 kolejna bezzsenna noc na czytaniu o tym obiektywie.
Czerwony pasek domaluje sobie na tym zlotym bedzie git.
No dobra a zalurzmy tak zupelnie hipotetycznie jak bym jednak te 5D zawienszowal sobie powiedzmy za jakis czas to te 17-55 bedzie ok bo wtedy 10-22 juz nie bedzie pasowal.
MAcio
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Witam
Juz wiem nie bedzie bo to Ef-s
Macio
Ostatnio edytowane przez macio6 ; 18-11-2009 o 13:34 Powód: Automerged Doublepost
Ja założyłem, że 5D prędzej czy później będzie i tylko dlatego zostawiłem 24-105.
W przeciwnym wypadku wybrałbym bez wahania 17-55.
Rozważ jeszcze raz jakich ogniskowych najczęściej będziesz używał i w jakiej konfiguracji (częstość zmiany szkieł na korpusie).
Zastanów się dobrze w jakim kierunku pójdziesz, czy będzie FF czy nie żeby nie strzelić sobie bramki z zakupem/sprzedażą.
Zresztą, zawsze możesz sprzedać 24-105 a jak będzie potrzeba to do niego wrócić i już
Dołożę swoją opinię.
Mając crop'a napewno zostawiłbym 10-22, bo ostatnio bawiłem się i całkiem przyjemne ultraszerokie szkło - tylko nie na FF. Dopóki bym nie przechodził na pełną klatkę rozsądek twierdzi "17-55" - ze względu na jasność, ale mając wizję przejścia na FF rozważyłbym 17-40. Jeżeli potrzebujesz uniwersalnego szkła to również wziałbym pod uwagę 17-55
Pozdrawiam
Paweł Kasprzak
Polecam tandem 10-22 i 17-55 na dwóch body - odpada kłopot z przepinaniem szkieł. Dla mnie zestaw na tyle fajny, że póki co zapomniałem o FF. Ostatni plener tutaj:
http://www.flickr.com/photos/teofilr...7622687196211/
Witam
Pytanie pomocnicze a 24-70 jest lepszy czy gorszy od 24-105 na 5d?
W zasadzie to chce sobie zostawic te 10-22 jest to bardzo dobry obiektyw jednak używam go najczesciej w zakresie 10-15 taki specyficzny zoom. Brakuje mi po prostu maszyny reportarzowej. 17-40 Na pewno pokazuje swoje walory na FF jednak czy przypadkiem na cropie nie jest wlasnie takim uniwesralnym zoomem - kitem z literka Lo uniwersalnych walorach. Pytanie o 24-70 czy 105 jest pytaniem swiatlo czy IS przyznam szczeze nie wiem ale zacytuje reportera z ktorym ostanio rozmawialem odnosnie czy 17-40 czy 16-35 - cytuje " A po cholere ci 2.8 jak teraz mozna ciagnac iso tak wysoko ze swiatlo ci nie potrzebne do reporterki uliczno-sportowej " przy 70-200 brak IS mi nie przeszkadza a swiatlo cholernie pomaga . Troche sie rozpisalem ale to trudny temat bo pociaga za soba kupno 17-40 i zamiane 24-105 na 24-70.
Co wy na to ?
MAciej
Wg mnie wszystko zależy od indywidualnego stylu pracy i potrzeb oczywiście. Zauważ, że w gazecie nie zwraca się za bardzo uwagi na szum. To i tak zginie w druku. Bardziej liczy się uchwycenie właściwego momentu. Zwłaszcza w sporcie. Nikt nie bawi się w tracenie czasu na odszumianie zdjęć, wołanie RAWów itp. Zdjęcie ma być i ma być szybko.
Używałem 17-40 przez dwa lata i często brakowało mi 2.8 po to, żeby mieć krótszy czas, bo już nie chciałem podnosić ISO z uwagi właśnie na szumy (np. podczas zdjęć ślubnych). Mieć 1/60s zamiast 1/30s to jest różnica - zwłaszcza przy zdjęciach z ręki.
Poza tym 17-40 to ani szeroko ani wąsko na cropie. Mnie samopoczucie znacznie poprawił właśnie 10-22, którego używam bardzo często. Po prostu lubię być blisko tematu. Jeśli nie mogę tego osiągnąć, podejść blisko - rezygnuję. 17-55 używam tylko w górnym zakresie w większości do portretów, zbliżeń. Te dodatkowe 15mm bardzo mi podpasowało.
Zatem zastanów się, w jaki sposób fotografujesz. Co jest dla Ciebie ważne. Jaki jest Twój styl. Co chcesz osiągnąć.
PS. przez jakiś czas używałem tandemu 10-22 i 28-70 L - i było mi wygodnie z tym zestawem, tyle, że 28-70 nie był mój i musiałem się z nim rozstać, ale nie żałuję kupna 17-55.
Ostatnio edytowane przez Teo ; 18-11-2009 o 17:53
Witam
Wiem cos o szybkosci Zanim dojade do domu to juz dzwonia kiedy beda zdjecia. normalnie swiat zwariowal. Obok mnie w przewie meczu stoja goscie z laptopami i wysylaja zdjecia na bierzaco. Internet to potega. Lubie byc blisko wtedy dopiero czujesz o co chodzi chowanie sie za teleobiektyw to nie w moim stylu urzywam go tylko wtedy kiedy nie moge podjesc niestety nie da sie biegac po boisku za pilkarzami.
Maciej