Zaczales piszac:
Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
Pomyśl! Jak może nie być żadnego filtru antyaliasingowego
Dobra, wiem ze zamotalem chcac wytlumaczyc brak soczewek zaczynajac (nie na temat) o CMOS'ie i CCD.

Ale potem po wyjasnieniu ze chodzi o filtr przed sensorem nadal sie upierasz ze nie mam pojecia o co chodzi... Przeciez "to szkielko zmiekczajace" rzeczywiscie w najprostrzej aplikacji jedynie co robi to zmiekcza delikatnie obraz aby pozbyc sie drobnych detali generujacych more. Czy trzeba wszystko dokladnie precyzyjnie (i obszernie) opisywac zeby nie zarzucano braku wiedzy?

Na http://www.steves-digicams.com/digi_dictionary.html mozna znalezc taka definicje:
AA Filter - Most digital SLR cameras employ a Low Pass Filter (LPF) or Anti-Aliasing (AA) filter in front of the imager to help eliminate color aliasing (moire) problems.
Cytujac jeszcze Korena (http://www.normankoren.com/Tutorials...html#Nyquist):
Many digital camera sensors have anti-aliasing or low-pass filters (the same thing) to reduce response above Nyquist. Anti-aliasing filters blur the image slightly; they reduce resolution. Kodak publishes MTF curves for a low cost anti-aliasing filter. Sharp cutoff filters don't exist in optics as they do in electronics, so some residual aliasing remains. Lens MTF losses also reduce aliasing. Analog reconstruction is not shown.
Aliasing from hell. The 14 megapixel Kodak DCS 14n, and its successors, the Pro N and Pro C, have no antialiasing filter.
Czy to ze nie posluguje sie jedyna sluszna terminologia, nie pisze encyklopedii na temat i nieco upraszczam nazywajac to filtrem zmiekczajacym zmienia fakt ze kodak nie posiada takiego filtra o czym sam zreszta glosi na lewo i prawo? Czy Steve albo Koren napisali cos co zaprzecza temu co ja napisalem? Mam rozgrzebywac caly temat mtf'ow, wykresow i obliczen zeby nie zarzucac mi braku wiedzy?

Zastanawia mnie bardziej czemu zrobiles takie wielkie oczy ze kodak nie ma filtra? Chyba nie tylko ja tutaj powinienem googlac...