Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 108

Wątek: Canon 28-135 USM IS

Domyślnie

ta, już do tego doszedłem :P dzięki

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kupiłem nie dawno 28-135mm IS - miałem tamrona 28-75 kupionego od pewnego gościa.
    Nie wiem dla czego tak się wszyscy upierają na Tamrona, a krytykują w/w obiektyw.
    Moim zdaniem Canon jest lepszy. NP.: IS, lepszy szybszy AF, nie ma loterii w czasie zakupu, czy będzie ostry czy nie. A światło 2.8 które ma Tami tu nadgonić może IS.

Mój Tamron był ostry nie mogę powiedzieć ale bardzo często się mylił AF.
    Robiąc fotki portretowe było ok, natomiast robiąc zdjęcia grupowe, bardzo często ustawiał ostrość "kilka metrów" wcześniej. Ludzie byli nie ostrzy a wszystko przed nimi tak. Beznadzieja. Portrety ok. Reszta był do bani.

Nie kupie więcej Tamrona nie mam czasu na wymianę na inny i nie chcę się denerwować. Wole Canona 28-135 IS zdecydowanie.
    40D / C 17-85 / C 85 1.8 / C 17 - 40 f/4 L / C 70-200 f/4 L /

Coś już napisał

Domyślnie

Kupiłem to szkiełko-moje pierwsze
    Ja na razie jestem bardzo zadowolony,ładnie i szybko ostrzy,widać różnicę w porównaniu do kita.Wkrótce napiszę o nim więcej.
    Mam w związku z tym 2 pytania:
    1.Kupiłem od razu polara Hama CIR 72mm,robi dużo ładniejsze kolory i generalnie poprawia jakość zdjęć(tak mi się wydaje,w końcu swoje kosztuje),czy używacie polara tylko do zdjęć na zewnątrz czy również w środku i jednocześnie jako osłona obiektywu?Krótko mówiąc czy polar może być na zawsze przykręcony czy w jakiś sytuacjach go odkręcacie?
    2.To samo dotyczy tulipana,czy rzeczywiście przez lato przy mocnym światełku będę miał flary czy raczej dać sobie spokój?
    450D,EF-S 17-55 IS USM,EF-S 18-55 IS,EF 28-135 IS USM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Komm Zobacz posta
    Kupiłem to szkiełko-moje pierwsze
    Ja na razie jestem bardzo zadowolony,ładnie i szybko ostrzy,widać różnicę w porównaniu do kita.Wkrótce napiszę o nim więcej.
    Mam w związku z tym 2 pytania:
    1.Kupiłem od razu polara Hama CIR 72mm,robi dużo ładniejsze kolory i generalnie poprawia jakość zdjęć(tak mi się wydaje,w końcu swoje kosztuje),czy używacie polara tylko do zdjęć na zewnątrz czy również w środku i jednocześnie jako osłona obiektywu?Krótko mówiąc czy polar może być na zawsze przykręcony czy w jakiś sytuacjach go odkręcacie?
    2.To samo dotyczy tulipana,czy rzeczywiście przez lato przy mocnym światełku będę miał flary czy raczej dać sobie spokój?
    1. Polar - zakładaj tylko jak jest potrzebny. Zabiera światło, więc w pomieszczeniach może być ciężko - wydłuzenie czasu albo wyższa czułość. Do osłony obiektywu możesz używać filtra UV. A najlepiej tulipanowej osłony p/słonecznej.

2. Jak wyżej. W pewnych sytuacjach flar nie da się uniknąć, ale tulipan zmniejsza ryzyko. no i jest niezastąpiony jako ochrona szkła. Gdyby nie tulipan to już parę razy mój 28-135 miałby krucho. i to dosłownie

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

1.Kupiłem od razu polara Hama CIR 72mm,robi dużo ładniejsze kolory i generalnie poprawia jakość zdjęć(tak mi się wydaje,w końcu swoje kosztuje)
    Źle Ci się wydaje, każdy filtr pogarsza jakość zdjęć (szczególnie jak to jest Hama), a polar zakłada się wtedy kiedy trzeba bo zabiera dwie działki światła (w związku z czym musisz mieć dłuższe czas, AF ma mniej światła itd). Noszenie go non-stop jest zupełnie bez sensu.

Zdecydowanie nosić.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał Awatar krzysiek187
    Miasto
    Waw

Domyślnie

mam to szkło od ponad półtora roku.
    zdjęcia z DA (link poniżej) w większości są wykonane tym obiektywem.
    Z tego względu że czasami podróżuję zawsze zabieram to szkło ponieważ ma ciekawe ogniskowe, jest dość uniwersalny.
    Niestety zdjęcia robione na 135mm przy 5.6 sa "szare" zero kontrastu, zero barw, słabo ale da sięto uzupełnić w PS

Jeśli chodzi o budowę to jeszcze nie zauważyłem żeby mi się chciał sam wysunąć, nigdy tego nie było
    natomiast ma luzy, które się jeszcze bardziej potęgują gdy jest "wyciągnięty" na maksa.

co do łapania ostrości to czasami ma problemy, szczególnie jak jest już mniej światła i jak jest jednolity, jednokolorowy obiekt.

Jeśli chodzi o polar to ja np używam go non stop z Canonem 10-22 i jestem bardzo zadowolony, kolory 10000 razy lepsze
    30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |

majne zdjecisza

Bywalec

Domyślnie

Mam 28-135 IS (już drugi - nowy, poprzedni był używany, "buczał" przy 135 IS) i nigdy nie miałem przy 135 "zero kontrastu, zero barw". Naodwrót, przy 5,6 i 135 jest to bardzo ostry obiektyw z pełnią barw i kontrastu (w Picture Style mam ustawione nasycenie na -1 w stosunku do standartowych ustawień, w poprzednim korpusie 400d kontrast miałem ustawiony na -2, obecny 40d ma mniej podbity kontrast i ustawienia mam bez korekty).
    Dla mnie JEDYNĄ WADĄ TEGO OBIEKTYWU JEST MASA - prawie 0,6kg. Krzysiu187 - czy ty NAPRAWDĘ wiesz, co to za obraz "zero kontrastu, zero barw" ?!

Coś już napisał Awatar krzysiek187
    Miasto
    Waw

Domyślnie

hehe ok ok może nie aż tak dosłowienie że zero kontrastu to nie
    ale jest znacznie gorzej na 135 przy 5,6. fakt, moze jest to wina tego że nie zmieniałem nasycenia i są standartowe ustawienia.
    30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |

majne zdjecisza

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wczytując się w dyskusję ,przerwę ją pytaniem .Czy jest szansa dostać instrukcję do tego obiektywu w języku Polskim ? Poszukuję również instrukcji do obiektywu 70-300 IS USM .Może jakieś linki mi podeślecie.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

po co ci instrukcja do obiektywu?
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów