Pokaż wyniki od 1 do 10 z 108

Wątek: Canon 28-135 USM IS

Mieszany widok

StonEE
    Guest

Domyślnie

Hmm... a ja raczej jestem co raz mniej zadowolony z tego szkła.... Obiektyw zapiety do 40d.
    Średnio nadaje się do widoczków / pejzaży / krajobrazów - często ma klopot ze złapaniem ostrości, często nietrafia AF. Czy Wy tez tak macie? czy to wada mojego egzamplarza?

Poza tym, łatwo i często się rozsuwa pod wpływem własnego ciężaru, i łatwo zasysa pyłki / brudy do środka.

PS. Co innego proponujecie o podobnej uzyteczności? Czy Canon 24-105 f/4 L jest jedyna lepsza alternatywa?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez StonEE Zobacz posta
    Hmm... a ja raczej jestem co raz mniej zadowolony z tego szkła.... Obiektyw zapiety do 40d.
    Średnio nadaje się do widoczków / pejzaży / krajobrazów
    to kwestia cropa, nie ogniskowej

często ma klopot ze złapaniem ostrości, często nietrafia AF. Czy Wy tez tak macie? czy to wada mojego egzamplarza?
    absolutnie nie! mój ustawia ostrość porównywalnie szybko do 85/1,8 i szybciej niż 50/1,4 (dużo) i 20-35 (trochę)

Poza tym, łatwo i często się rozsuwa pod wpływem własnego ciężaru, i łatwo zasysa pyłki / brudy do środka.
    mój kiedyś się wysuwał, ale trochę izolacji i problem został całkowicie rozwiązany
    z tymi śmieciami w środku to szczera prawda - choć temat na oddzielną dyskusję, to jak kurz wpływa na ostrość...

PS. Co innego proponujecie o podobnej uzyteczności? Czy Canon 24-105 f/4 L jest jedyna lepsza alternatywa?
    28-105 3,5-4,5 - nie wiem czy lepsza alternatywa, ale chyba jedyna
    może jeszcze stara L-ka 28-70 (ale to w sumie inny zakres)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

StonEE
    Guest

Domyślnie

nie do konca chodzi mi o ogniskowe, tylko ze nie zawsze moge ufac AF, wydaje sie ze lapie ostrosc w punkt o ktory mi chodzilo i pozniej sie okazuje ze chybił. [chodzi mi o cos co jest w dalszej odleglosci]

Tak to jestem w miare zadowolony, bo i swiatlo jest nienajgorsze, i IS dziala, i jak dla mnie dobry zakres ogniskowych jak na uniwersalny obiektyw.

.. tyle ze jak pisalem,, ten AF jesli chodzi o krajobrazy, + łatwo wpadajacy brud do srodka, + rozsowanie..

swoja droga boje sie ze z czasem od tego rozsuwania sie powyrabia w nim co nieco, zlapie luzy itp...

Prawie juz wydalem 2,5k pln na C 24-105, ale przekonany nie jestem..

PS. btw - probowal ktos rozkrecic go w celu wyczyszczenia? da sie odkrecic tylko przednia soczewke? i czy jestem w stanie to zrobic sam nie psujac niczego?
    Ostatnio edytowane przez StonEE ; 12-10-2008 o 23:15

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez StonEE Zobacz posta
    nie do konca chodzi mi o ogniskowe, tylko ze nie zawsze moge ufac AF, wydaje sie ze lapie ostrosc w punkt o ktory mi chodzilo i pozniej sie okazuje ze chybił. [chodzi mi o cos co jest w dalszej odleglosci]
    dziwne rzeczy piszesz - mój nie ma z tym najmniejszych problemów. teraz gorsza wiadomość: 24-105 ma ten sam system AF (o ile się nie mylę)
    Tak to jestem w miare zadowolony, bo i swiatlo jest nienajgorsze, i IS dziala, i jak dla mnie dobry zakres ogniskowych jak na uniwersalny obiektyw.
    a mnie właśnie tylko światło wkurza

swoja droga boje sie ze z czasem od tego rozsuwania sie powyrabia w nim co nieco, zlapie luzy itp...
    on już chyba od początku jest luźny (no jeżel się wysuwa?)
    mój ma 8 lat i działa ;]

PS. btw - probowal ktos rozkrecic go w celu wyczyszczenia? da sie odkrecic tylko przednia soczewke? i czy jestem w stanie to zrobic sam nie psujac niczego?
    ja się zastanawiałem... tak teoretycznie to wystarczyłoby odkręcić tylko tę pierwszą wielką soczewkę, ale po necie chodzą ploty, że to AF rozwali itp... serwis to robi za ~100zł
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    teraz gorsza wiadomość: 24-105 ma ten sam system AF (o ile się nie mylę)
    A co w tej wiadomości złego? AF w 24-105 jest bardzo pewny i w moim egzemplarzu trafiał 100 na 100.
    A czy układ jest ten sam to nie mam zielonego pojęcia. Skąd masz taką informację?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A co w tej wiadomości złego? AF w 24-105 jest bardzo pewny i w moim egzemplarzu trafiał 100 na 100.
    A czy układ jest ten sam to nie mam zielonego pojęcia. Skąd masz taką informację?
    bo koledze nie odpowiadał - mi mój też odpowiada
    chodzi o to, że Canon nie robi chyba lepszych AFów niż pierścieniowy USM... chociaż z tymi dwoma szkłami może być inaczej, bo 24-105 ma IFS, a 28-135 RFS (rear focusing system)
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    mój kiedyś się wysuwał, ale trochę izolacji i problem został całkowicie rozwiązany
    Możesz napisać co dokładniej zrobiłeś? Szukam jakiegoś domowego sposobu na ten dokuczliwy problem.
    Pozdrawiam.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bodzius Zobacz posta
    Możesz napisać co dokładniej zrobiłeś? Szukam jakiegoś domowego sposobu na ten dokuczliwy problem.
    Pozdrawiam.
    ano wkleiłem paski z izolacji elektrycznej (taka czarna gruba taśma) na obydwie części wysuwającego się tubusu
    obiektyw ciężej zmienia ogniskową, ale nie jest to problem
    no i sprawa z wysuwaniem się zakończona ;]
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uprawnienia umieszczania postów