Mój znajomy ma 28-135 usm IS miałem go tydzień aby robić nim fotki... i powiem że jest do niczego... mój tamron 55-200 za 400zł robi 3x lepsze zdjęcia a jest bez IS...
kiedyś chciałem go kupić... jednak teraz jakoś się zraziłem
Mój znajomy ma 28-135 usm IS miałem go tydzień aby robić nim fotki... i powiem że jest do niczego... mój tamron 55-200 za 400zł robi 3x lepsze zdjęcia a jest bez IS...
kiedyś chciałem go kupić... jednak teraz jakoś się zraziłem
/ 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio
Również gorąco polecam ten obiektyw. AF moim zdaniem bardzo celny, a jakość zdjęć wyjątkowo dobra.
witam WszystkichOd pol roku jestem uzytkownikiem lustrzanki canona 450d z kitem 18-55. Przez te pol roku z aparatem sie zapoznalem, techniki robienia fotek troszke liznalem, czas chyba zmienic cos dokupic jakies szkielko. Mocno sie zstanawiam czy do kita nie dokupic takiego szkielka canona 28-135 i bym mial taki jak mnie interesuje szerszy zakres ogniskowych. Podpowiedzcie mi cos, doradzcie jak to szkielko wspolpracuje z takim obiektywem? moze ktos ma taki zestawik i by mogl podrzucic jakies sample, pochwalic sie...a moze cos innego by lepiej wspolpracowalo? podpowiedzcie cos...ja czytalem tylko ogolny tescik na optyczne.pl i przeszukalem to nasze forum...po
w mojej stopce masz adres strony, na której są zdjęcia robione tym obiektywem - co prawda rozdzielczość 800x600 i mniejsze więc nie będą to sample, ale jakiś ogląd mieć będziesz. Galerie: Postapokalipsa, Gangi, Siostry praktycznie tylko tym szkłem robione. Najpierw w zestawie z 350D, potem z 450D.
dzieki kolego.
a czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak ten obiektyw sprawuje się z analogową puszką EOS 5? Planuję zakup tego body
chyba się nie doczekam odpowiedzi...
"Marketed february 1998"
To powinno dać wyraźną wskazówkę jak to szkło sprawuje się na analogach...
ta, już do tego doszedłem :P dzięki
Kupiłem nie dawno 28-135mm IS - miałem tamrona 28-75 kupionego od pewnego gościa.
Nie wiem dla czego tak się wszyscy upierają na Tamrona, a krytykują w/w obiektyw.
Moim zdaniem Canon jest lepszy. NP.: IS, lepszy szybszy AF, nie ma loterii w czasie zakupu, czy będzie ostry czy nie. A światło 2.8 które ma Tami tu nadgonić może IS.
Mój Tamron był ostry nie mogę powiedzieć ale bardzo często się mylił AF.
Robiąc fotki portretowe było ok, natomiast robiąc zdjęcia grupowe, bardzo często ustawiał ostrość "kilka metrów" wcześniej. Ludzie byli nie ostrzy a wszystko przed nimi tak. Beznadzieja. Portrety ok. Reszta był do bani.
Nie kupie więcej Tamrona nie mam czasu na wymianę na inny i nie chcę się denerwować. Wole Canona 28-135 IS zdecydowanie.
40D / C 17-85 / C 85 1.8 / C 17 - 40 f/4 L / C 70-200 f/4 L /