Mój znajomy ma 28-135 usm IS miałem go tydzień aby robić nim fotki... i powiem że jest do niczego... mój tamron 55-200 za 400zł robi 3x lepsze zdjęcia a jest bez IS...
kiedyś chciałem go kupić... jednak teraz jakoś się zraziłem
Mój znajomy ma 28-135 usm IS miałem go tydzień aby robić nim fotki... i powiem że jest do niczego... mój tamron 55-200 za 400zł robi 3x lepsze zdjęcia a jest bez IS...
kiedyś chciałem go kupić... jednak teraz jakoś się zraziłem
/ 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio
niektóre uwagi masz bardzo mądre, a niektóre kompletnie bezzasadne
prawda, choć dotyczy to raczej egzemplarzy zmęczonych życiem
akurat ostrość ma bardzo dobrą... ba zooma szczególnie2. Ostrość taka sobie - do moich zdjęć w pracy wystarcza.największa wada tego szkła, warto tylko dodać, że jest on tak samo ostry dla penej dziury, jak i dla f/83. Jasność tego szkła do kitu - na długim końcu 5.6. W studio oczywiście używam przysłon 7.1 - 11, ale w plenerze 5.6 to dużo za ciemno jak dla mnie.ale za to jest mały i tani (w każdym razie w porównaniu do L)4. W ogóle denerwuje mnie w tym szkle zmienne światło.
ale w plenerze czasem się przydaje5. IS-a nie używam, bo przy zdjęciach na statywie, robią się nieostre.
akurat AF jest bardzo dobry, ten z najlepszych Canona... Tamron chyba tego nie przebijaAf w trudnych warunkach działa bardzo słabo
w dzień to akurat nie ma z tym problemu...Światło dyskwalfikuje go praktycznie pod każdym względem,akurat tego zupełnie nie rozumiem... ja wolę 135/5,6 od 50/1,5 pod względem bokeh - ale, jak napisałaś, to kwestia gustua i bokeh też mi się nie podoba.
stałka lub zoom o mniejszym zakresie zawsze lepszeKiedy mam do wykonania jakieś ważniejsze zdjęcia uzywam Tamrona, albo C 85/1.8.
a ja polecam ludziom, dla których priorytetem jest uniwersalność, jakość i sprawność AF - innym nie. również pozdrawiamNaprawdę nie polecam nikomu.
Pozdrawiam.
Również gorąco polecam ten obiektyw. AF moim zdaniem bardzo celny, a jakość zdjęć wyjątkowo dobra.
Mój egzemplarz zaczal sie wysuwac po ok 2 miesiacach.prawda, choć dotyczy to raczej egzemplarzy zmęczonych życiem
Zoom jest ok, ale ostrosc, no nie wiem, moj egzemplarz super ostry nie jest.akurat ostrość ma bardzo dobrą... ba zooma szczególnie
w porowaniu do L wszystko jest tanieale za to jest mały i tani (w każdym razie w porównaniu do L)Wolalabym wydac te pieniadze na jakas stalke lub t 28-75, glownie ze wzgledu na jasnosc.
owszem, zrobilam tym obiektywem moze ze dwa pierwsze sluby i is wtedy byl mi bardzo przydatnyale w plenerze czasem się przydaje
mozliwe, ale ja tego nie odczulam, robiac zdjecia w klubie gdzie jest mega ciemno, obiektyw jezdzi w obydwie strony, tamron za to daje rade, oczywiscie w polaczeniu z lampa blyskowa.akurat AF jest bardzo dobry, ten z najlepszych Canona... Tamron chyba tego nie przebija
byc moze, ale ja przyzwyczailam sie do jasnych szkiel ....w dzień to akurat nie ma z tym problemu...
![]()
witam WszystkichOd pol roku jestem uzytkownikiem lustrzanki canona 450d z kitem 18-55. Przez te pol roku z aparatem sie zapoznalem, techniki robienia fotek troszke liznalem, czas chyba zmienic cos dokupic jakies szkielko. Mocno sie zstanawiam czy do kita nie dokupic takiego szkielka canona 28-135 i bym mial taki jak mnie interesuje szerszy zakres ogniskowych. Podpowiedzcie mi cos, doradzcie jak to szkielko wspolpracuje z takim obiektywem? moze ktos ma taki zestawik i by mogl podrzucic jakies sample, pochwalic sie...a moze cos innego by lepiej wspolpracowalo? podpowiedzcie cos...ja czytalem tylko ogolny tescik na optyczne.pl i przeszukalem to nasze forum...po
w mojej stopce masz adres strony, na której są zdjęcia robione tym obiektywem - co prawda rozdzielczość 800x600 i mniejsze więc nie będą to sample, ale jakiś ogląd mieć będziesz. Galerie: Postapokalipsa, Gangi, Siostry praktycznie tylko tym szkłem robione. Najpierw w zestawie z 350D, potem z 450D.
dzieki kolego.
a czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak ten obiektyw sprawuje się z analogową puszką EOS 5? Planuję zakup tego body
chyba się nie doczekam odpowiedzi...
"Marketed february 1998"
To powinno dać wyraźną wskazówkę jak to szkło sprawuje się na analogach...