spotkał, ale nie jestem pewien, czy to usterka... przecież IS zawsze szaleje, jeżeli ruszy się szkłem
spotkał, ale nie jestem pewien, czy to usterka... przecież IS zawsze szaleje, jeżeli ruszy się szkłem
Hmm... a ja raczej jestem co raz mniej zadowolony z tego szkła.... Obiektyw zapiety do 40d.
Średnio nadaje się do widoczków / pejzaży / krajobrazów - często ma klopot ze złapaniem ostrości, często nietrafia AF. Czy Wy tez tak macie? czy to wada mojego egzamplarza?
Poza tym, łatwo i często się rozsuwa pod wpływem własnego ciężaru, i łatwo zasysa pyłki / brudy do środka.
PS. Co innego proponujecie o podobnej uzyteczności? Czy Canon 24-105 f/4 L jest jedyna lepsza alternatywa?
to kwestia cropa, nie ogniskowej
absolutnie nie! mój ustawia ostrość porównywalnie szybko do 85/1,8 i szybciej niż 50/1,4 (dużo) i 20-35 (trochę)często ma klopot ze złapaniem ostrości, często nietrafia AF. Czy Wy tez tak macie? czy to wada mojego egzamplarza?
mój kiedyś się wysuwał, ale trochę izolacji i problem został całkowicie rozwiązanyPoza tym, łatwo i często się rozsuwa pod wpływem własnego ciężaru, i łatwo zasysa pyłki / brudy do środka.
z tymi śmieciami w środku to szczera prawda - choć temat na oddzielną dyskusję, to jak kurz wpływa na ostrość...
28-105 3,5-4,5 - nie wiem czy lepsza alternatywa, ale chyba jedynaPS. Co innego proponujecie o podobnej uzyteczności? Czy Canon 24-105 f/4 L jest jedyna lepsza alternatywa?
może jeszcze stara L-ka 28-70 (ale to w sumie inny zakres)
nie do konca chodzi mi o ogniskowe, tylko ze nie zawsze moge ufac AF, wydaje sie ze lapie ostrosc w punkt o ktory mi chodzilo i pozniej sie okazuje ze chybił. [chodzi mi o cos co jest w dalszej odleglosci]
Tak to jestem w miare zadowolony, bo i swiatlo jest nienajgorsze, i IS dziala, i jak dla mnie dobry zakres ogniskowych jak na uniwersalny obiektyw.
.. tyle ze jak pisalem,, ten AF jesli chodzi o krajobrazy, + łatwo wpadajacy brud do srodka, + rozsowanie..
swoja droga boje sie ze z czasem od tego rozsuwania sie powyrabia w nim co nieco, zlapie luzy itp...
Prawie juz wydalem 2,5k pln na C 24-105, ale przekonany nie jestem..
PS. btw - probowal ktos rozkrecic go w celu wyczyszczenia? da sie odkrecic tylko przednia soczewke? i czy jestem w stanie to zrobic sam nie psujac niczego?
Ostatnio edytowane przez StonEE ; 12-10-2008 o 23:15
dziwne rzeczy piszesz - mój nie ma z tym najmniejszych problemów. teraz gorsza wiadomość: 24-105 ma ten sam system AF (o ile się nie mylę)
a mnie właśnie tylko światło wkurzaTak to jestem w miare zadowolony, bo i swiatlo jest nienajgorsze, i IS dziala, i jak dla mnie dobry zakres ogniskowych jak na uniwersalny obiektyw.
on już chyba od początku jest luźny (no jeżel się wysuwa?)swoja droga boje sie ze z czasem od tego rozsuwania sie powyrabia w nim co nieco, zlapie luzy itp...
mój ma 8 lat i działa ;]
ja się zastanawiałem... tak teoretycznie to wystarczyłoby odkręcić tylko tę pierwszą wielką soczewkę, ale po necie chodzą ploty, że to AF rozwali itp... serwis to robi za ~100złPS. btw - probowal ktos rozkrecic go w celu wyczyszczenia? da sie odkrecic tylko przednia soczewke? i czy jestem w stanie to zrobic sam nie psujac niczego?
Dziękuję wszystkim Kolegom za wyrażenie swoich opinii po moim zapytaniu.
Obiektyw zaniosłem do sprzedawcy w celu odesłania go do serwisu. Nie z powodu "buczenia" IS-a ale z powodu rozsypania się przysłony. (obiektyw kupiony 2 pażdziernika - do sprzedawcy oddany 13 -go) Najgorsze, że sprzedawca niechciał go przyjąć sugerując mi, że to ja go popsułem i powiedział mi że jeszcze nie wiadomo czy w serwisie uznają mi tą reklamację. (eeeh! w jakim to kraju zyjemy). To zacięcie które opisałem spowodowane było (tak sądzę) tą rozypującą się przysłoną.
No i nacieszyłem się.
Waść mnie nie stresuj, też kupiłem to szkło 2 października
Pozdrawiam.
Witam nowy na forumie jestem
Bardzo interesuje mnie ww obiektyw. Opis kolegi Aszu jest baaaardzo szeroki - podziekowania zań
Od czasu założenia tematu znacząco zmieniła się CENA tego szkiełka (1200 zł), co powinno również zmienić punkt odniesienia przy ocenie, ale do rzeczy:
1. Czy jest bardziej 'uniwersalny' obiektyw canona dla fotografa amatora?
2. Co byłoby lepsze do robienia fotek krajobrazów, a jednocześnie nie traciło waloru wszechstronności?
3. Czy rzeczywiście przez tyle lat na rynku Canon nie uszczelnił (zabezpieczył przed kurzem) swojego produktu? (może nie czytają forum)
od miesiąca mam 40D z 18-55 IS - nie spełnia moich oczekiwań (obiktyw), zwłaszcza że przymierzałem aparat podczas zakupu z 17-55 ze stałym światłem, jednak nie zarabiam na fotografii i nie wydam 3000 na obiektyw, na razie moj typ to 28-135 IS USM, ale może przegapiłem jakiś produkt wart uwagi (jeśli byłby lepszy to może być Tamron albo Sigma) podsuńcie coś plizz. Mam trochę czasu na zapoznanie rynku, bo zakupy rozszerzające dopiero wiosną...