Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Rozregulowanie puszki (bf/ff) - możliwe?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Aruan
    Miasto
    Warszawa

Unhappy Rozregulowanie puszki (bf/ff) - możliwe?

Witam,

Czy jest możliwe żeby zamiast obiektywu, rozregulowało się coś z ostrzeniem w samym body (40D)? Robiłem sesję dwoma w miarę sprawdzonymi obiektywami i na obu widzę lekki bf... albo zbieg okoliczności rozregulowania dwóch szkieł, albo coś jest nie tak z body... Spotkaliście się z czymś taki, jest to w ogóle możliwe?
    Pozdrawiam,
    Aruan

Sprzęt: Palec wskazujący, prawa półkula, trzy puchy, trochę szkła, sztuczne słońca.
    WWW: aruan.pl; blog.aruan.pl

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

oczywiście że jest, np. po wgraniu nowego firmware

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Firmware się nie zmienił, wykluczam zmiany software-owe. Chwilę po wysłaniu posta okazało się że uszkodził mi się jeden z tych obiektywów - wyleciała z jego wnętrza śrubka Podejrzewam że może to mieć coś wspólnego z tym BF, ale zanim to się stało to jednak działał i podobnie jak drugi obiektyw miał BF. Zastanawiam się czy od strony mechanicznej mogło coś się stać w tym body.
    Pozdrawiam,
    Aruan

Sprzęt: Palec wskazujący, prawa półkula, trzy puchy, trochę szkła, sztuczne słońca.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aruan Zobacz posta
    Zastanawiam się czy od strony mechanicznej mogło coś się stać w tym body.
    Mało prawdopodobne. Mogły się Tobie zabrudzić czujniki AF w body. Spróbuj przedmuchać gruszką.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Mało prawdopodobne. Mogły się Tobie zabrudzić czujniki AF w body. Spróbuj przedmuchać gruszką.
    Właśnie sprawdziłem z nowym obiektywem - to samo. Robię punktowe, celują na jakieś napisy pod kątek 45 stopni, prawie zawsze wychodzi za punktem ostrzenia.

A gdzie są czujniki AF? To może być prawdopodobne bo używam często aparatu w mało sterylnych warunkach. Co jakis czas przedmuchuję wnętrze sprężonym powietrze (ale albo małe ciśnienie albo pośrednio np. w odbiciu od ręki aby "wiało" w środku a nie "dmuchało"), ale może nie dotarłem tam, gdzie powinienem.
    Pozdrawiam,
    Aruan

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aruan Zobacz posta
    A gdzie są czujniki AF?
    Rafał, tu masz watek podobny http://canon-board.info/showthread.php?t=15851
    A tu przekrój Twojej puszki http://kanok.net/blog/wp-content/upl...ew01-001-2.jpg
    Czujnik AF masz w dolnej części - tam gdzie celuje drugie lustro za tym podstawowym.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

wedlug mnie to prawdopodobne,
    miałem taki przypadek z 5D, gdzie po kupnie nówki wszystko było super, po pół roku uzytkowania z wszystkimi obiektywami nagle miałem mały BF i puszka poszla do regulacji na Żytnią,
    serwis ustawił mi body do jednego z obiektywow i do tej pory jest wszystko ok
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bardzo dziękuje, faktycznie to chyba sprawa do zrobienia Dziś poszukam czegoś co by się nadało na taki kluczyk, chyba że ma ktos z Warszawy taki do pożyczenia? Dał bym na Żytnią ale chyba będzie szybciej jak zrobie to sam Uff... troche mi ulżyło Druga dobra wiadomość dla mnie to że mam do sprzedania Sigmę 70-200 f2.8 w której był BF.... teraz może się okazać że problem może być mniejszy lub zniknie

Gdyby ktoś miał taki kluczyk to proszę o informacje.
    Pozdrawiam,
    Aruan

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Kluczyk jest standardowym kluczykiem imbusowym, tylko w systemie calowym. Najczęściej najmniejszy w komplecie. Np. http://www.allegro.pl/item788948849_...busy_fvat.html Ten .050". Zobacz w Praktikerze, Leroy, Castoramie itd.
    .

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiem, ale ja nie widzę takiej śrubki w 40D w tym miejscu gdzie 300d w podanym wątku.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów