witam mam pewien problem, posiadam aparat Canon EOS 500N i chce kupic obiektyw na mocowanie FD ale jak wiadomo 500N ma mocowanie EF i teraz rodzi sie pytanie gdzie dostac taką redukcje ub co zrobic aby pasował, prosze o pomoc
witam mam pewien problem, posiadam aparat Canon EOS 500N i chce kupic obiektyw na mocowanie FD ale jak wiadomo 500N ma mocowanie EF i teraz rodzi sie pytanie gdzie dostac taką redukcje ub co zrobic aby pasował, prosze o pomoc
Istnieja dwa typy redukcji FD-EOS. Jeden czysto mechaniczny bez mozliwosci ostrzenia na nieskonczonosc i drugi zaopatrzony w optyke. Mozna wyostrzyc na nieskonczonosc, ale psuje ona odpowiednio jakosc zdjec z niezlych szkiel robiac przecietne.
Generalnie sprawa wyglada identycznie jak w nikonach z m42 i w zasadzie ma sens jedynie do makro. W innych wypadkach lepiej sie zaopatrzyc w zestaw szkiel na m42 czy od contaxa.
Redukcji najlepiej chyba szukac na allegro albo e-bay'u.
...
Zdecydowanie odradzam takie przejsciowki. Jesli chcesz miec manuale do EOSa to kup adapter do M42. Tyle ze dobre obiektywy M42 sa ostatnio w cenie bo kupuja je splukane lustrzane cyfraki :-)
(po zakupie D70 czy 20d obiektyw M42 to prawie darmo).
Ja radze - zbieraj na obiektywy EF. 50-ka nie jest taka droga.
Dorzuce tylko, ze seria szkiel FD pod koniec ich produkcji miala mozliwosc ostrzenia "ponadnieskonczonosc", co powodowalo ze z adapterem bez optyki na bagnecie EF ostrzyly w pelnym zakresie.
Ale to juz trzeba pogrzebac po necie ktore konkretnie i jak byly oznaczane.
...
Rezczywiście tak chyba jest z niektórymi rodzajami obiektywów.Zamieszczone przez KuchateK
Mam starego Pentacona six i kilka obiektywów. Kupiłem przejściówkę body EOS -> obiektyw Pentacon six, ale mam problem z ostrością a dokładnie jej brakchyba w całym zakresie ostrości ale w szczególności przy ostrzeniu na nieskończoność.
Czy ktoś mógłby wyjaśnić, co może być tego powodem?
To ze przejscowka oddala obiektyw od korpusuZamieszczone przez Ramirez
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
Też nad tym myślałem, ale przecież mieszki albo pierścienie makro też oddalają...Zamieszczone przez Krakers
![]()
tak ale z mieszkiem fotografujesz prawie wylacznie macroZamieszczone przez Ramirez
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
A ja dorzuce, ze Canon sam wyprodukowal specjalna przejsciowke do FD dla EOS, z ktora pracowala prawidlowo wiekszosc obiektywow, tyle ze byla ona dostepna jedynie dla grona wybrancow ( w oryginale zaprzyjaznionych profesjonalistow). Zwykle przejsciowki optyczne mialy mnoznik chyba 1.26 wiec kolejny minus - zmianialy ogniskowa.
Na tym to polega, po to sie wstawia mieszek pomiedzy obiektyw a body, zeby zmniejszyc odleglosc ostrzenia. Ja mam na przyklad obiektyw do zenita ktory ostrzy od 12 metrow - jak chce zrobic zdjecia z blizszej odleglosci to wstawiam pomiedzy niego a aparat pierscienie posrednie - dzieki temu moge ustawiac ostrosc nie od 12m-nieskonczonosc ale np. 3m-25m (przyklad z glowy). Tu jest ten bol, zakres ostrosci sie przesuwa kosztem utraty nieskonczonosci.