Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: problem z aparatem i obiektywem

Mieszany widok

arturrek
    Guest

Domyślnie problem z aparatem i obiektywem

witam mam pewien problem, posiadam aparat Canon EOS 500N i chce kupic obiektyw na mocowanie FD ale jak wiadomo 500N ma mocowanie EF i teraz rodzi sie pytanie gdzie dostac taką redukcje ub co zrobic aby pasował, prosze o pomoc

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Istnieja dwa typy redukcji FD-EOS. Jeden czysto mechaniczny bez mozliwosci ostrzenia na nieskonczonosc i drugi zaopatrzony w optyke. Mozna wyostrzyc na nieskonczonosc, ale psuje ona odpowiednio jakosc zdjec z niezlych szkiel robiac przecietne.

Generalnie sprawa wyglada identycznie jak w nikonach z m42 i w zasadzie ma sens jedynie do makro. W innych wypadkach lepiej sie zaopatrzyc w zestaw szkiel na m42 czy od contaxa.

Redukcji najlepiej chyba szukac na allegro albo e-bay'u.
    ...

Początki nałogu

Domyślnie

Zdecydowanie odradzam takie przejsciowki. Jesli chcesz miec manuale do EOSa to kup adapter do M42. Tyle ze dobre obiektywy M42 sa ostatnio w cenie bo kupuja je splukane lustrzane cyfraki :-)
    (po zakupie D70 czy 20d obiektyw M42 to prawie darmo).
    Ja radze - zbieraj na obiektywy EF. 50-ka nie jest taka droga.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Dorzuce tylko, ze seria szkiel FD pod koniec ich produkcji miala mozliwosc ostrzenia "ponadnieskonczonosc", co powodowalo ze z adapterem bez optyki na bagnecie EF ostrzyly w pelnym zakresie.

Ale to juz trzeba pogrzebac po necie ktore konkretnie i jak byly oznaczane.
    ...

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Dorzuce tylko, ze seria szkiel FD pod koniec ich produkcji miala mozliwosc ostrzenia "ponadnieskonczonosc", co powodowalo ze z adapterem bez optyki na bagnecie EF ostrzyly w pelnym zakresie.
    Rezczywiście tak chyba jest z niektórymi rodzajami obiektywów.
    Mam starego Pentacona six i kilka obiektywów. Kupiłem przejściówkę body EOS -> obiektyw Pentacon six, ale mam problem z ostrością a dokładnie jej brak chyba w całym zakresie ostrości ale w szczególności przy ostrzeniu na nieskończoność.
    Czy ktoś mógłby wyjaśnić, co może być tego powodem?

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    Rezczywiście tak chyba jest z niektórymi rodzajami obiektywów.
    Mam starego Pentacona six i kilka obiektywów. Kupiłem przejściówkę body EOS -> obiektyw Pentacon six, ale mam problem z ostrością a dokładnie jej brak chyba w całym zakresie ostrości ale w szczególności przy ostrzeniu na nieskończoność.
    Czy ktoś mógłby wyjaśnić, co może być tego powodem?
    To ze przejscowka oddala obiektyw od korpusu
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krakers
    To ze przejscowka oddala obiektyw od korpusu
    Też nad tym myślałem, ale przecież mieszki albo pierścienie makro też oddalają...

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    Też nad tym myślałem, ale przecież mieszki albo pierścienie makro też oddalają...
    tak ale z mieszkiem fotografujesz prawie wylacznie macro
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Początki nałogu

Domyślnie

A ja dorzuce, ze Canon sam wyprodukowal specjalna przejsciowke do FD dla EOS, z ktora pracowala prawidlowo wiekszosc obiektywow, tyle ze byla ona dostepna jedynie dla grona wybrancow ( w oryginale zaprzyjaznionych profesjonalistow). Zwykle przejsciowki optyczne mialy mnoznik chyba 1.26 wiec kolejny minus - zmianialy ogniskowa.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na tym to polega, po to sie wstawia mieszek pomiedzy obiektyw a body, zeby zmniejszyc odleglosc ostrzenia. Ja mam na przyklad obiektyw do zenita ktory ostrzy od 12 metrow - jak chce zrobic zdjecia z blizszej odleglosci to wstawiam pomiedzy niego a aparat pierscienie posrednie - dzieki temu moge ustawiac ostrosc nie od 12m-nieskonczonosc ale np. 3m-25m (przyklad z glowy). Tu jest ten bol, zakres ostrosci sie przesuwa kosztem utraty nieskonczonosci.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów