Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Ustawienia puszki a RAWy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gniezno

Domyślnie Ustawienia puszki a RAWy

Z czystej ciekawości zapytam, czy ustawienia puszki maja wpływ na jakość RAWa? Głównie chodzi mi o to czy można ustawieniami w body zmasakrować RAWa. Chodzi o to że ostatnimi czasy zauważyłem straszne mydło na moich fotkach, najmocniej efekt widać na dużych przysłonach i zastanawiam się czym to może być podyktowane. Sprawdzałem na kilku szkłach i zawsze jest to samo. W szczególności 50 1,8 powinno być ostre po domknięciu do 2,8 . A może to jakiś nalot na matrycy? -40D ma rok i prawie 20000 klapnięć, nawet jeśli AF się rozjechał to gdzieś powinno być ostro, u mnie w najostrzejszym miejscu jest mydło
    40D+1000D+T17-50+S10-20+C50_1.8+430EXII
    A tu moje kilka fotek http://www.studiomigawka.pl/

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W przypadku robienia zdjęć w RAW-ach ustawienia aparatu są stosowane tylko do miniaturki JPG zaszytej w każdym pliku RAW. Zmasakrować możesz co najwyżej tą miniaturkę. Polecam sprawdzenie Pisture Styles w aparacie a następnie odpalenie jakiegoś RAW-a za pomocą Digital Photo Profesional. Zobaczysz o co chodzi w RAW-ach.

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

jesli korzystasz z Camera Raw albo Lightrooma to proponuje zainteresowac sie tematem pod tytulem DNG Profile na stornie Adobe

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gniezno

Domyślnie

Postaram się wstawić jakieś sensowne przykłady, ale to już nie dziś, swoją droga z czego jescze może wyjść mydło na fotach?
    40D+1000D+T17-50+S10-20+C50_1.8+430EXII
    A tu moje kilka fotek http://www.studiomigawka.pl/

Domyślnie

Z tego co ja się orientuję ustawienia puszki mają tylko taki wpływ na RAW-a, że zaczynając obróbkę w np. Camera RAW zaczynasz od usawień jakie były w aparacie. Nie masz zdjęć z suwakami ustawionymi na zero i nie musisz każdego zdjęcia korygować jeżeli twoje ustawienia były trafne.
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez duperel Zobacz posta
    W przypadku robienia zdjęć w RAW-ach ustawienia aparatu są stosowane tylko do miniaturki JPG zaszytej w każdym pliku RAW. Zmasakrować możesz co najwyżej tą miniaturkę. Polecam sprawdzenie Pisture Styles w aparacie a następnie odpalenie jakiegoś RAW-a za pomocą Digital Photo Profesional. Zobaczysz o co chodzi w RAW-ach.
    Ale autor o Picture Styles nawet się nie zająknął....
    Zaraz wyniknie potrzeba zdefiniowania pojęcia: ustawienia aparatu...
    Zanim wyjechałeś z Picture Styles myślałem, że w pierwszej kolejności są to nastawy optyki, iso, czas ekspozycji. Zresztą nadal tak uważam, stąd mocno niedoświetlone, mydlane, poruszone, fatalnie skadrowane czy z widocznym pudłem autofocusa rawy nadają się tylko do wywalenia. Identycznie jak jpg.
    Czyli jak: strzelisz raw+jpg i jpg jest ok a raw mydlany ? Ano raw to nieostrzona surowizna ale zanim zaczniemy przypisywać odrawiaczom magiczne zdolności blurowania to chyba w pierwszej kolejności optyka, autofocus, przysłona.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    Z tego co ja się orientuję ustawienia puszki mają tylko taki wpływ na RAW-a, że zaczynając obróbkę w np. Camera RAW zaczynasz od usawień jakie były w aparacie....
    Nie. Tak jest tylko w DPP i Zoombrowserze. ACR "pobiera" tylko WB i pozostałe dane z exifa.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    Ale autor o Picture Styles nawet się nie zająknął....
    Zaraz wyniknie potrzeba zdefiniowania pojęcia: ustawienia aparatu...
    Zanim wyjechałeś z Picture Styles myślałem, że w pierwszej kolejności są to nastawy optyki, iso, czas ekspozycji. Zresztą nadal tak uważam, stąd mocno niedoświetlone, mydlane, poruszone, fatalnie skadrowane czy z widocznym pudłem autofocusa rawy nadają się tylko do wywalenia. Identycznie jak jpg.
    Czyli jak: strzelisz raw+jpg i jpg jest ok a raw mydlany ? Ano raw to nieostrzona surowizna ale zanim zaczniemy przypisywać odrawiaczom magiczne zdolności blurowania to chyba w pierwszej kolejności optyka, autofocus, przysłona.
    Pierwsze co mi się skojarzyło to wartość wyostrzenia w Pisture Styles. Jest szansa, że autor zmienił styl i nie zwrócił uwagi że wcześniej miał ostrzenie np. na 4 a teraz na 0. Stąd mydło

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez duperel Zobacz posta
    Pierwsze co mi się skojarzyło to wartość wyostrzenia w Pisture Styles. Jest szansa, że autor zmienił styl i nie zwrócił uwagi że wcześniej miał ostrzenie np. na 4 a teraz na 0. Stąd mydło
    Spoko, autor nie napisał czy chodzi o rawy wołane w DPP do mydlanych jpg czy o rawy mocno mydlane na podglądzie odrawiacza, więc niewiele wiadomo. Wątpię żeby chodziło o coś tak prostego jak np. wyostrzenie tylko dla podglądu czy raczej przypadkowe odznaczenie tej opcji np. w ACR.

Bywalec
    Miasto
    Pommern

Domyślnie

Chyba jednak RAW jest "dziewiczy" do końca. Ustawiłem aparat na B/W i ku mojemu przerażeniu zdjęcia w ACR i Lightroomie miały kolor.
    EOS 5, 500N, 400D, 50D

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów