Strona 19 z 58 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 580

Wątek: [-=Festyk=-] Koncerty,reporterka i inne

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    w 20D było znacznie lepiej, miałem p-ty praktycznie w mocnych p-ach
    Praktycznie? Moze to rzecz gustu ale rysunek nie klamie - mam w 20D matowke z liniami podzialu i punkty AF zdecydowanie nie sa w mocnych punktach. Od gustu tylko zalezy jak wiele mm jest to "praktycznie" .

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Vanmurder: albo ustawić w cf ostrość na gwiazdkę i nie męczyć palca (a przy okazji nie blokować ekspozycji..) i ustawiać ostrość gwiazdką.

bo 5d chyba to umie, nie?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

OOO, to widze ze nie jestem jedyny, ktory przekadrowuje W 350D i innych 'slabszych modelach' IMHO jest to niezbedne, bo punkty po bokach dzialaja jeszcze bardziej wybiorczo niz ten srodkowy. ONE SHOT i spust wcisniety do polowy. Przydaje sie do kazdego rodzaju zdjec poza sportowymi
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

To ja jakiś dziwny jestem bo zawsze wolałem wybrać boczny punkt niż przekadrowywać.A może w tym tkwi mój problem.Ale patrząc po wypowiedziach kolegów to chyba każdy aparat inny niż najwyższa półka ma dziwnie rozmieszczone punkty.Czy konstruktorzy nie wiedzą gdzie one powinny być?!
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Uzywaj srodkowego Ale nie palca, bo ci modelki uciekna, tylko AF. Podobno najlepszy
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Palca środkowego nie śmiałbym użyć w stosunku do kobiety A punkt środkowy wypróbuję następnym razem.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Praktycznie? Moze to rzecz gustu ale rysunek nie klamie - mam w 20D matowke z liniami podzialu i punkty AF zdecydowanie nie sa w mocnych punktach. Od gustu tylko zalezy jak wiele mm jest to "praktycznie" .
    http://adammphoto.com/mocne-p-ty.jpg
    i tych właśnie p-ów używałem do portretów, celując w źrenice portretowanego nie musiałem wtedy robić przekadrowywania które używam w ostateczności ale jest lepsze niż łapanie fokusa na ścianę czy na bark fotografowanego...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    Vanmurder: albo ustawić w cf ostrość na gwiazdkę i nie męczyć palca (a przy okazji nie blokować ekspozycji..) i ustawiać ostrość gwiazdką.

bo 5d chyba to umie, nie?
    każdy ma swoje tricki
    w 5D używam half-shot do blokowania fokusa (jak potrzebuje), używam wszystkich p-tów AF( nauczyłem się je szybko przestawiać joystickiem) ekspozycje blokuje gwiazdką ale tylko jak robie pomiar na spot, bo najczęściej kręcę "dużym kółkiem" kompensując ekspozycje "na oko" i histogram, ewentualne błędy "clipping" poprawiam w CameraRAW ... i dobrze mi z tym

...aha w starym Elanie miałem możliwość przestawiania p-tu AF za pomocą wzroku - po prostu patrzyłem na p-t który miał być aktywny - to była jazda
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 20-07-2007 o 07:42 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Narysuj sobie na tym obrazku linie w 1/3 i 2/3 i sprawdz gdzie sie przecinaja.
    Nie... nie tam gdzie sa punkty AF, ale blisko. Jesli dla ciebie to blisko jest wystarczajaco blisko to mozesz je nazywac mocnymi - nikt ci nie broni. Ja to na co dzien widze w wizjerze bo mam takie linie na matowce wiec rysunkiem nie masz szans mnie przekonac .

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Narysuj sobie na tym obrazku linie w 1/3 i 2/3 i sprawdz gdzie sie przecinaja.
    Nie... nie tam gdzie sa punkty AF, ale blisko. Jesli dla ciebie to blisko jest wystarczajaco blisko to mozesz je nazywac mocnymi - nikt ci nie broni. Ja to na co dzien widze w wizjerze bo mam takie linie na matowce wiec rysunkiem nie masz szans mnie przekonac .
    bierz pod uwagę fakt że w wizjerze 30D widzisz 95% faktycznego kadru
    jeżeli weźmiesz to pod uwagę to linie przetną się IDEALNIE w MOCNYCH p-tach
    pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    bierz pod uwagę fakt że w wizjerze 30D widzisz 95% faktycznego kadru
    jeżeli weźmiesz to pod uwagę to linie przetną się IDEALNIE w MOCNYCH p-tach
    pozdrawiam
    Po pierwsze mowimy o 20D, po drugie zostalo to wziete pod uwage przy konstrukcji matowki i nic nie poradzisz - punkty AF w 20D nie znajduja sie dokladnie w mocnych punktach a tylko gdzies w okolicy. Gdybys byl z Warszawy to bym dal popatrzec i przestalbys gdybac .

Strona 19 z 58 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów