OOO, to widze ze nie jestem jedyny, ktory przekadrowujeW 350D i innych 'slabszych modelach' IMHO jest to niezbedne, bo punkty po bokach dzialaja jeszcze bardziej wybiorczo niz ten srodkowy. ONE SHOT i spust wcisniety do polowy. Przydaje sie do kazdego rodzaju zdjec poza sportowymi
![]()
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link
To ja jakiś dziwny jestem bo zawsze wolałem wybrać boczny punkt niż przekadrowywać.A może w tym tkwi mój problem.Ale patrząc po wypowiedziach kolegów to chyba każdy aparat inny niż najwyższa półka ma dziwnie rozmieszczone punkty.Czy konstruktorzy nie wiedzą gdzie one powinny być?!
Uzywaj srodkowegoAle nie palca, bo ci modelki uciekna, tylko AF. Podobno najlepszy
![]()
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link
http://adammphoto.com/mocne-p-ty.jpg
i tych właśnie p-ów używałem do portretów, celując w źrenice portretowanegonie musiałem wtedy robić przekadrowywania które używam w ostateczności ale jest lepsze niż łapanie fokusa na ścianę czy na bark fotografowanego...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
każdy ma swoje tricki
w 5D używam half-shot do blokowania fokusa (jak potrzebuje), używam wszystkich p-tów AF( nauczyłem się je szybko przestawiać joystickiem) ekspozycje blokuje gwiazdką ale tylko jak robie pomiar na spot, bo najczęściej kręcę "dużym kółkiem" kompensując ekspozycje "na oko" i histogram, ewentualne błędy "clipping" poprawiam w CameraRAW ... i dobrze mi z tym
...aha w starym Elanie miałem możliwość przestawiania p-tu AF za pomocą wzroku - po prostu patrzyłem na p-t który miał być aktywny - to była jazda![]()
Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 20-07-2007 o 07:42 Powód: Automerged Doublepost
Narysuj sobie na tym obrazku linie w 1/3 i 2/3 i sprawdz gdzie sie przecinaja.
Nie... nie tam gdzie sa punkty AF, ale blisko. Jesli dla ciebie to blisko jest wystarczajaco blisko to mozesz je nazywac mocnymi - nikt ci nie broni. Ja to na co dzien widze w wizjerze bo mam takie linie na matowce wiec rysunkiem nie masz szans mnie przekonac.