Pokaż wyniki od 1 do 10 z 580

Wątek: [-=Festyk=-] Koncerty,reporterka i inne

Widok wątkowy

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Praktycznie? Moze to rzecz gustu ale rysunek nie klamie - mam w 20D matowke z liniami podzialu i punkty AF zdecydowanie nie sa w mocnych punktach. Od gustu tylko zalezy jak wiele mm jest to "praktycznie" .
    http://adammphoto.com/mocne-p-ty.jpg
    i tych właśnie p-ów używałem do portretów, celując w źrenice portretowanego nie musiałem wtedy robić przekadrowywania które używam w ostateczności ale jest lepsze niż łapanie fokusa na ścianę czy na bark fotografowanego...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    Vanmurder: albo ustawić w cf ostrość na gwiazdkę i nie męczyć palca (a przy okazji nie blokować ekspozycji..) i ustawiać ostrość gwiazdką.

bo 5d chyba to umie, nie?
    każdy ma swoje tricki
    w 5D używam half-shot do blokowania fokusa (jak potrzebuje), używam wszystkich p-tów AF( nauczyłem się je szybko przestawiać joystickiem) ekspozycje blokuje gwiazdką ale tylko jak robie pomiar na spot, bo najczęściej kręcę "dużym kółkiem" kompensując ekspozycje "na oko" i histogram, ewentualne błędy "clipping" poprawiam w CameraRAW ... i dobrze mi z tym

...aha w starym Elanie miałem możliwość przestawiania p-tu AF za pomocą wzroku - po prostu patrzyłem na p-t który miał być aktywny - to była jazda
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 20-07-2007 o 07:42 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów