Któż to wieAczkolwiek mi się dobrze na nim pracuje
A te ostatnie,które wrzuciłem też są do kosza?
nic tu nie ma.
Pozdrawiam
Slick
mysle ze chodzi o to ze zdjecia sa malo iekawe, nie ma poprostu na czym zawiesic oka
mungo przeciez od dawna wiadomo ze nie chodzi o sprzet lecz o fotografa wic takie dogryzki czy to nikon czy to sony uwazam ze sa nie na miejscu
Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereliCanon? moze niedlugo!
pomijając fakt że zdjęcia są mało ciekawe to dużo w nich błędów technicznych:
-robisz portret dziewczynie (w nieciekawej pozie - na marginesie) a ostrość ustawioną masz na opony obok niej leżące - no chyba że fota do reklamy opon .
-podobnie na zdjęciu z odrapaną, ścianą zamiast ostrzyć na oczy fokus leci na lewy(prawy bark)
-jak osoba która fotografujesz ma okrągłą buzie (w szczególności kobiety) to staraj się nie portretować au-fas (bo tylko krzywdę wyrządzasz osobie fotografowanej) albo zadbaj o takie światło by pół twarzy było w półcieniu optycznie wyszczupli to twarz.
przydało by się zatroszczyć o cerę fotografowanych nawet poprzez Spot Healing Brush Tool!osoba portretowana na pewno nie będzie ci miała tego za złe...
pozdrawiam i życzę samych udanych zdjęć z Nikonem![]()
Dziękuję VanMurder za cenne wskazówki.A z ostrością się kaleczę bo nie do końca odpowiada mi rozmieszczenie punktów AF w D70.Pewnie z czasem się do tego przyzwyczaję.Za to z obróbką zawsze miałem problemy i po prostu nie znam się na tym.
FOTOGRAF-my z Mungiem tak sobie tylko żartujemy.Wiadomo,że czy to Nikon czy Kodak czy Canon to wszystko jedno![]()
hehe ale przywiazanie do forum jest choc to dziwne to tak jak by jezdzic seicento a udzielac sie na forum skody choc wsumie w fotografi liczy sie pomysłowosc a nei sprzet, sprzet to druga strona
Mi takze nie odpowiada w 350D rozmieszczenie AF, wiec chyba nie w tym problem. Czasami zdarza mi sie[i tutaj pewnie posypia sie komentarze o mojej beznadziejnosci] ostrzyc tylko srodkowym AF, a potem przesuwac kadr tak, aby to co chce zeby was zainteresowalo odpowiadalo 'zlotemu podzialowi'.
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link
mnie nie odpowiada rozmieszczenie p-tów w 5D moim zdaniem są za blisko środka kadru, w 20D było znacznie lepiej, miałem p-ty praktycznie w mocnych p-achjedyny rozwiązaniem jak ci rozmieszczenie p-ów AF nie odpowiada jest wyćwiczyć przekadrowywanieanie (tak to się chyba po polsku nazywa) z wciśniętym spustem do połowy, najlepiej z ustawieniem AF na ONE SHOT ... można też wybrać rozwiązanie droższe i kupić 1Ds -tam trudno żeby p-ty AF nie odpowiadały